Şu Çılgın Göçmen

Türkiye sanayisi, endüstri 4.0, dijital dönüşüm, meslek liselerinin durumu, üretimden uzaklaşmak gibi başlıkları bir süredir konuşuyor. Konuşuyor diyorum, çünkü pek çoğu konuşmaktan öteye gidemiyor.

Haberin Devamı

Şu Çılgın Göçmen

Ama bazen iyi örneklerle karşılaşıp umut da doluyoruz. Yaklaşık 23 yıldır tanıdığım Fahrettin Gülener de bunlardan biri. Ermetal ve Bürosit gibi önemli sanayi kuruluşlarını kurup, onlardan aldığı paraları afiyetle yemek yerine, içinden atamadığı vatan borcunu sürekli daha çok ve iyiyi üreten Türkiye hayaline yatıran biri Gülener.
*Şu Çılgın Göçmen
2 yıl önce Ben Maker markasıyla çocukları üretime özendiren çalışmaya imza atınca, soluğu yanında almıştım. 2 yıl sonra yerinde duramayan Gülener’i, bu kez Ermetal Teknolojik Eğitimler Vakfı ERTEV için ziyaret ettim. Yine aynı enerji ve azimle ama bu kez bir gün önce Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’a yaptığı sunumun keyfiyle buldum.
Kendisi de bir teknik okul mezunu olan Gülener, sanayiden elde ettiklerini, üretimin büyümesine adamakta kararlı. “Zirveye giden yol en dipten başlar. Oradan başlayan zirveyi görür diyen” Gülener, Ben Maker ile yolun başındaki çocukları hedeflemişti. Gülener, şimdi de bu çocuklara eğitimleri verecek eğitimcileri, ERTEV bünyesinde eğitiyor. Hem de sadece Türkiye’de değil, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı UNDP’nin desteğini de alarak Bosna’ya kadar uzanmış durumda.
*
Bursa’da 48 eğitici için açılan 3D yazıcı eğitimine 250 başvuru olunca da ne kadar doğru bir iş yaptıklarını anlamış durumdalar. Eğiticiler aldıkları eğitimden çok mutlu ayrılıyorlarmış. Hatta ayrılmak bile istemiyorlarmış.
Bakın ERTEV amacını nasıl ifade ediyor:
“Endüstri 4.0, yerli üretim ve girişimcilik ekosistemlerine yönelik eğitim ve altyapı desteği sunmak amacıyla hayata geçirilen ve Ermetal’in üretici gücünden beslenen bir tekno-eğitim platformu. ERTEV, Türkiye’nin genç ve girişimci potansiyeline inanarak, bu toprağın kazancıyla bu toprak için yatırım yapıyor.“
İşte başta dediğimiz gibi, sorunları konuşmanın ötesine geçip sorunlara çözüm olma yönünde hızlı adımlar atıyor Gülener. Şimdi okullarda devasa torna, freze ve CNC makinalarının yerine daha küçük boyutlu ve demonte makinaları okullara sokmaya başlamış bile. Çocuk bu makinaların montajını-bakımını yaptıktan sonra işlemesini de öğreniyor.
*
Gülener gibilerin artması, bizim değerler sistemimizin oturmasına, üretimin çağa uygun olarak devam etmemize ciddi katkı sağlayacak.
Gülener, Ermetal, Erkalıp ve Bürosit ile sanayi, Ben Maker ile çocukları üretime yönlendirme, ERTEV ile eğiticileri eğitme misyonlarına, yakında fikri olup, imkanı olmayanlara bir nevi Ar-Ge merkezi olacak uygulaması için de kolları sıvamış durumda.
Göçmenliği iliklerine kadar yaşamış olan Gülener, bu topraklara üretimin her alanında aktif olarak borcunu ödemeye çalışıyor. O nedenle bize de en azından bunu duyurmak düşüyor. Yollarda ERTEV ve Ben Maker karavanlarını görürseniz yüzünüzdeki gülümseme artsın. Bu karavanlar geleceğimizin inşası için önemli bir hizmet yapıyor.
Kalın sağlıcakla.

Yazarın Tüm Yazıları