Salonlara bahar geliyor

Bursa’ya bahar geldiğini nasıl anlarsınız?

Haberin Devamı

Tepelerde kar yoksa, ağaçlar çiçek açmaya başladıysa ve havalar ısındıysa değil mi? Hoş küresel ısınma mevsimleri de değiştirdi ya. O nedenle baharın geldiğinin daha somut bir işareti var artık. Tiyatro.
Nasıl mı? Bir yandan Devlet Tiyatroları Bursa Uluslararası Balkan Ülkeleri Tiyatro Festivali, diğer yandan Nilüfer Belediyesi’nin her yıl yapacağını açıkladığı Tiyatro Festivali konuşulmaya başladıysa, doğa bizi yanıltsa da, bahar gelmiştir artık.
***
Bu yıl Nilüfer Belediyesi, malum seçimlerden dolayı, her yıl yapmaya karar verdiği Tiyatro Festivali’ni erkene çekti. Daha önce 27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü’nde başlayan Festival, bu yıl 9 Mart’ta başlayıp 27 Mart’a kadar sürecek. Hal böyle olunca 6. Uluslararası Balkan Ülkeleri Tiyatro Festivali’yle pek çok temsil çakışmış olacak. Gelecek yıllarda umarım buna daha fazla özen gösterilir.
Bu şehir Anadolu’daki ilk tiyatronun kentidir aynı zamanda. Yıllar içinde bu vasfı unutulsa da, Bursa Devlet Tiyatrosu Müdürü Arzu Tan Bayraktutan’ın çabalarıyla, 2013’te başlatılan Balkan Ülkeleri Tiyatro Festivali, bunu hatırlamamızı da sağlar umarım.
***
Araya bir not düşeyim. Bursa, kendine Bursa Festivali dışında hep bir sanat etkinliği arar durur, İpek Yolu Film Festivali de bunlardan biriydi. Bu şehrin, eğer bir büyük festival yapacaksa, bunun sinemadan ziyade, tiyatroyla ilgili olması gerektiğini düşünenlerdenim.
Bunu, hem Ahmet Vefik Paşa’nın 1879’da Anadolu’daki ilk tiyatroyu Bursa kazandırmasından, hem de Nilüfer Belediye’sinin 7.’sini, Bursa Devlet Tiyatrosu’nun 6.’sını düzenlediği tiyatro festivallerine olan yoğun ilgiden dolayı söylüyorum.
Öyle bir yoğun ilgi ki, Nilüfer Belediyesi’nin popüler isimlerin oynadığı oyunlara yer bulmak mümkün değil. Bilet sohbeti, dost meclislerini aşmış durumda, artık torpiller araya koyulmaya çalışılıyor ama nafile. Koltuklar sınırlı. Yapacak bir şey kalmıyor.
Devlet Tiyatrosu’nun programlı oyunlarında bile oyun yeniyse, yer bulmak mümkün olmuyor.
***
Bursa Devlet Tiyatrosu Müdürü Arzu Tan Bayraktutan, festivalin oldukça maliyetli olduğuna dikkat çekerken, Bursa iş dünyasının daha çok desteğini beklediklerini söylüyor.
Öyle ya, işte size tiyatroya aç 3 milyonluk bir kent. Bunu da tiyatro festivallerinde kapış kapış giden biletlerle gösteriyor. Gelin elbirliği ile Bursa’yı hiç değilse İstanbul’un ardından tiyatronun merkezi yapalım.
***
Balkan Ülkeleri Tiyatro Festivali 8 Mart’ta başlıyor ve 26 Mart’a kadar sürecek. Düzenlenen basın toplantısı öncesi 4 şarkılık müzikaller geçidine, gazeteci arkadaşlarla mest olduk. Bunun daha da genişletilerek, ya festivalde ya da başka bir biçimde görmek istediğimizi Bayraktutan’a ilettik. Umarım isteğimiz gerçek olur.
Mart ayı doğaya ve ruhlarımıza baharı getirsin.
Kalın sağlıcakla ve tiyatroyla.

Yazarın Tüm Yazıları