Susma, bitsin!

Edebiyat dünyasında ortaya çıkan yeni vakalarla kendisini hatırlatan taciz illeti bütün dünyanın kanayan yaralarından. Sinemadaki yansımasını #MeToo hareketinde bulan ve her sektörde, hayatın her alanında karşı durulması, faillerinin kanun önünde cezalandırılması gereken bu olguya, meselenin özüne vurgu yapan önemli filmlerle dikkat çekelim dedik.

Haberin Devamı

1. SKANDAL / BOMBSHELL
#MeToo hareketinin ilk filmi

Susma, bitsin

Jay Roach imzalı yapım, Amerikan Fox News kanalında, uzun süredir çalışanlarına tacizde bulunan, nihayetinde 2016’da suçları ortaya çıkarılan yönetici Roger ailesini perdeye taşıyordu. Ana kurbanlarından Gretchen Carlson’la Megyn Kelly odağında yaşanan kadın dayanışmasının hikâyesi. #MeToo hareketinin sinemadaki ilk önemli adımı niteliğinde. Başrollerinde Charlize Theron, Margot Robbie, Nicole Kidman ve John Lighgow vardı.

2. TEK BAŞINA / NORTH COUNTRY
Erkek egemen zihniyete karşı

Susma, bitsin

Haberin Devamı

80’ler sonunda Minnesota’da bir madende çalışan genç bir kadının erkek egemen zihniyete ve iş hayatındaki cinsel tacizlere ilişkin yasanın çıkarılmasına dair verdiği mücadelenin öyküsü. Niki Caro’nun gerçek olaylardan sinemaya taşınan yapıtında ana karakteri canlandıran Charlize Theron, performansıyla ‘En İyi Kadın Oyuncu’da Oscar’a aday olmuştu.

3. DOLORES CLAIBORNE
Geçmişin tozlu sayfalarında…

Susma, bitsin

Maine’e bağlı küçük balıkçı kasabası ahalisi tarafından, yıllar önce kuyuya düşerek ölen kocasının katili olduğuna inanılan bir kadın ve onun gazeteci kızının geçmişin acılı sayfalarını aralaması. Ve bu arada bir taciz vakasının da kıyıya vurması. Stephen King’in romanından Taylor Hackford’un uyarladığı filmde Kathy Bates müthiş oynuyordu.

4. THE ASSISTANT
Çürümüş bir sistemin portresi

Susma, bitsin

Film, sinema sektöründe, bir yapımcının asistanı olarak işe başlayan, yavaştan da sistemin çarklarındaki döngüyü ve yanı başında yaşanan taciz olaylarını gördükçe ahlaki açıdan müdahale etmek gerektiğini düşünen Jane’in hikâyesini anlatıyor. Kitty Green’in yönettiği yapım, Harvey Weinstein vakasına göndermelerde bulunuyor.

Haberin Devamı

5. GİZLİ DÜNYA / ROOM
Bir ‘oda’dan fazlası…

Susma, bitsin

17 yaşındayken bir adam tarafından kaçırılıp tacize uğrayan ve bir odaya kapatılan, bu eylemin sonucu doğan oğlu Jack’e, yalnızca çatı penceresi bulunan bir odadan dünyayı anlatan bir kadın… Anneyi canlandıran Brie Larson, performansıyla ‘En İyi Kadın Oyuncu’ dalında Oscar’a uzanmıştı. Yönetmen Lenny Abrahamson. 

6. GÜNAHKÂR RAHİBELER / THE MAGDALENE SISTERS
Zulüm çamaşırhaneleri…

Susma, bitsin

60’lı yıllarda, kimi taciz vakalarıyla birlikte toplum dışına itilmiş İrlandalı üç genç kadının yolu, sistem tarafından ‘arınma merkezi’ kisvesi altında her türlü zulmün uygulandığı ‘Magdalene Çamaşırhaneleri’ne düşer. Oyuncu-yönetmen Peter Mullan filminde tarihsel gerçeklerden yola çıkarak Katolik Kilisesi ekseninde bağnazlığın ve ikiyüzlülüğün de panoramasını çiziyor. 

Haberin Devamı

7. O KADIN / ELLE
Kendi adaletini sağlamak

Susma, bitsin

Orta yaşlarındaki şirket sahibesi Michele, eşinden ayrılmış ve tek başına yaşamaktadır. Bir gün yüzünü görmediği biri tarafından cinsel saldırıya uğrar. Sonrasında tek bir amacı vardır, faili bizatihi bulmak. Paul Verhoeven’in Philippe Djian’ın kitabından uyarlandığı yapımı psikolojik bir kedi-fare oyunu olarak da nitelendirmek mümkün. Filmde ana karakteri Isabelle Huppert canlandırıyordu. 

8. TACİZ / DISCLOSURE
İşyerinde taciz

Susma, bitsin

İşyerinde patronu tarafından ‘cinsel taciz’le suçlanan bir adamın, kendisini aklama çabası. Barry Levinson’ın Michael Crichton’ın romanından sinemaya taşıdığı bu filmde başrolleri Michael Douglas, Demi Moore ve Donald Sutherland paylaşıyordu. 

Haberin Devamı

9. 9’DAN 5’E / NINE TO FIVE
Dayanışma ruhu…

Susma, bitsin

Bir şirket çatısı altında çalışırken egoist ve tacizci patronlarına karşı güç birliği yapan üç kadının mücadelesi… Colin Higgins’ın bu popüler filmi, işyeri tacizi meselelerine erken dönemde dikkat çeken bir yapımdı. Filmin çok tutmuş şarkısını da kadroda yer alan Dolly Parton seslendiriyordu. Kadrodaki diğer isimlerse Jane Fonda, Lili Tomlin ve Dabney Coleman’dı. 

10. ILIK DUDAKLAR / LIPSTICK
Hukukun yetmediği yerde…

Susma, bitsin

Kız kardeşi müzik öğretmeni tarafından tecavüze uğrayan bir fotomodelin, hukuk işlemeyince devreye girerek meseleyi çözme çabası. Lamont Johnson’ın yapıtı kitsch ve demode bir sinemasal anlatımın ifadesi olsa da senaryonun hassasiyetleri doğru noktalarda ilerliyordu. 1976 tarihli filmde başrolleri genç yaşta hayata veda eden Margaux Hemingway, kız kardeşi Mariel Hemingway, Anne Bancroft, Chris Sarandon ve Perry King paylaşıyordu. 

Haberin Devamı

ONLAR VAR, YA SİZ?

Susma, bitsin

İstanbul Modern Sinema’nın, sinemamızdan yeni filmleri bir araya getirdiği ‘Biz de Varız!’ programı, dokuzuncusuyla huzurlarımızda... istanbulmodern.org üzerinden çevrimiçi ve ücretsiz gerçekleşecek etkinliğin bu haftaki gösterim programı şöyle:

HAYALETLER
Yön: Azra Deniz Okyay
Bu filmin yayında olma süresi bugün saat 19.00’a kadar.

AH GÖZEL İSTANBUL
Yön: Zeynep Dadak
Bugün 19.00’la 21 Aralık 19.00 arasında yayında olacak. 

MISS HOLOKOST SURVIVOR
Yön: Eytan İpeker
Bugün 19.00’la 21 Aralık 19.00 arasında yayında olacak.

BİNA
Yön: Orçun Behram
21 Aralık 19.00’la 23 Aralık 19.00 arasında yayında olacak. 

HAYALİMDEKİ SAHNELER
Yön: Metin Akdemir
23 Aralık 19.00’la 25 Aralık 19.00 arasında yayında olacak. 

KADINLAR ÜLKESİ
Yön: Şirin Bahar Demirel
23 Aralık 19.00’la 25 Aralık 19.00 arasında yayında olacak. 

BİLMEMEK
Yön: Leyla Yılmaz
25 Aralık 19.00’la 27 Aralık 19.00 arasında yayında olacak.

Susma, bitsinBilmemek

Yazarın Tüm Yazıları