Korona günlerinde sinema

Sizi şimdi de evinizin ‘salon’una alalım… Malum virüsten uzak durmanın şimdilik en garantili yolu zamanımızın çoğunu mümkün olduğunca evde geçirmek. Bizi meşgul edecek ideal seçeneklerden biri film seyretmek (zaten sinema salonları da kapalı). Bu vesileyle izlenmeye değer yapımların listesini sunmak istedik. Evde, belki de artık uzak kaldıkları ‘romantizm’i yeniden hatırlayanlara yönelik öneriler hazırladık. ‘İlişkiler’e ilişkin filmlerden oluşan bir seçkiyle huzurlarınızdayız. İyi seyirler efenim…

Haberin Devamı

1. Aşk Zamanı / In The Mood For Love
Korona günlerinde sinema
Hüzün ki en çok yakışandır onlara…
60’ların başı, Hong Kong... Eşleri işteyken birlikte zaman geçiren ve giderek birbirlerine tutkuyla bağlanan bir kadın ve erkek. Lakin evliliklerine ihanet etmek istemezler ve kendilerini vicdani bir hesaplaşmanın içinde bulurlar. Wong Kar-wai’nin bu unutulmaz klasiği, sinema tarihinin en hüzünlü yapımlarından biridir.

2. Sil Baştan / Eternal Sunshine of the Spotless Mind
Korona günlerinde sinema
Anılarda buluşuruz
Eski sevgilisiyle yaşadığı ilişkiye ait tüm izleri sildiren bir adam ve uykuya daldığında kendisini yeniden hatırlatan anılar… Michel Gondry’nin senaryosunu Charlie Kaufman’la birlikte yazdığı bu çizgi dışı yapımı Jim Carrey ve Kate Winslet ikilisi sürüklüyor.

Haberin Devamı

3. Harry Sally İle Tanışınca / When Harry Met Sally
Korona günlerinde sinema
Romantik komedinin zirvesi
Aynı okuldan mezun olup daha önce hiç tanışmadıklarını fark eden ve kadın-erkek ilişkileri üzerine bol bol muhabbet eden Sally ve Harry’nin yaşadıkları gelgitli serüven. Rob Reiner’ın zekice bir senaryoya sahip filmi, bütün zamanların en iyi romantik komedilerinden biri.

4. Gün Doğarken / Before Sunrise
Korona günlerinde sinema
Bu yolculuk aşka gider
Bir tren yolculuğunda tanışan iki genç Viyana’daki molada şehirle birlikte bir anlamda birbirlerini de keşfederler. Richard Linklater’ın bugünden bakıldığında ‘klasik’ sayılabilecek filmi, daha sonra seriye dönüştü. Ethan Hawke ve Julie Delpy’nin başrollerini paylaştığı yapım bence en romantik seyahat filmlerindendir de…

5. Aşk / Her
Sesime gel
Spike Jonze imzalı ‘Aşk’, ‘Samantha’ adlı bir yapay zekâ programı ürünüyle sevgili olan orta yaşlı bir adamın hikâyesini hüzünlü bir tonda anlatıyor. Ana karakteri, bu yıl ‘Joker’deki performansıyla En İyi Erkek Oyuncu’da Oscar’a uzanan Joaquin Phoenix’in canlandırdığı filmde Samantha’ya sesini Scarlett Johansson veriyor.

Haberin Devamı

6. 50 İlk Öpücük / 50 First Dates
Korona günlerinde sinema
Hatırla sevgili…
Uyandığı her yeni günde bir önceki günü hatırlamayan bir kadın ve ona her yeni günde bıkmadan usanmadan kendisini hatırlatan bir adam… Peter Segal imzalı bu sempatik komedide ‘The Wedding Singer’dan sonra bir kez daha romantik bir çifte hayat veren Adam Sandler-Drew Barrymore ikilisi başrolleri paylaşıyor.

7. Hayallerin Peşinde / Revolutionary Road
‘Devrimci yol’ çıkmazı!
50’li yıllarda Amerikan ortasının açmazlarında iyiden iyiye boğulan bir çiftin sarsıntıya uğrayan ilişkileri... ‘Amerikan Güzeli’yle tanınan Sam Mendes imzalı yapımda ‘Titanic’ten sonra tekrar bir araya gelen Leonardo Di Caprio ve Kate Winslet ikilisi muhteşem oynuyorlardı.

Haberin Devamı

8. Aşk / Amour
Bir evlilikten acı manzaralar
80’li yaşlarını süren eski müzik öğretmeni bir çiftin son günleri… Kadın adeta, “Ben artık yokum” der, erkek de onun varlık içindeki yokluğu (eşi felç geçirir ve yatalak olur) arasında gidip gelir… Michael Haneke’nin bir ilişki etrafında her zaman olduğu gibi modernizm eleştirilerine de soyunduğu bu mükemmel filmini kesinlikle izleyin.

9. Marriage Story
Sanatçı dertleri…
Mutlu gidiyor gibi görünen ilişkileri giderek çatırdayan ve aralarındaki mesafe açıldıkça açılan bir çift. Entelektüel bir çiftin sanatsal dokunuşlar etrafında biçimlenen ayrılıklarını anlatan Noah Baumbach imzalı filmin başrollerini Scarlett Johansson ve Adam Driver paylaşıyor.

Haberin Devamı

10. Aşk Engel Tanımaz / Notting Hill
Korona günlerinde sinema
Yıldızlar da sever…
Londra’nın en renkli bölgelerinden biri olan ‘Portobello’da Türkiye’yle ilgili bir kitap arayan bir Hollywood yıldızıyla kitapevinin sahibi arasında başlayan ve sınıfsal farklılıklar gölgesinde yeşeren bir ilişki. Roger Michell imzalı yapım, Julia Roberts ve Hugh Grant’in uygun kimyasıyla vücut bulan sevimli bir romantik komediydi.

Bu filmlere de dikkat!
11. Günden Kalanlar / The Remains of the Day / Yön: James Ivory
12. Sensiz Olmaz / High Fidelity / Yön: Stephen Frears
13. Cyrano De Bergerac / Yön: Jean-Paul Rappeneau
14. Betty Blue / Yön: Jean-Jacques Beineix
15. Zor Tercih / The End of the Affair / Yön: Neil Jordan
16. Masumiyet Yaşı / The Age of Innocence / Yön: Martin Scorsese
17. Dört Nikâh Bir Cenaze / Four Wedding and a Funeral / Yön: Mike Newell
18. Çılgın Romantik / True Romance / Yön: Tony Scott
19. Aşkın (500) Günü / (500) Days of Summer / Yön: Marc Webb
20. Hayalet / Ghost / Yön: Jerry Zucker

Haberin Devamı


Haydi çocuklar, film çekiyoruz!
Korona günlerinde sinema
İnsanın hayallerinin, yaratabileceği dünyanın, kendince özlemini çektiği ya da uzak durmasını isteyeceği hayatın ifadesidir sinema. Ve tabii ki başka birçok şeyin de... Senarist-yönetmen Turgut Yasalar, İş Bankası Kültür Yayınları’ndan çıkan son kitabı ‘Barış Film Çekiyor’da bir gün bir film seyreden ve hayatı değişen Barış’ın sinemaya atılma serüvenini anlatıyor. Yılmaz Aysan’ın çizimleriyle zenginleşen çalışmada ‘Cep telefonu, tablet veya fotoğraf makinesi ile film çekme rehberi’, ‘Senaryo yazmanın püf noktaları’, ‘Bir film kahramanı nasıl yaratılır?’, ‘Bir film ekibi kimlerden oluşur’, ‘Film çekim aşamaları’ ve ‘Temel kurgu bilgileri’ gibi bölümler var. Kamera arkasına geçmek isteyenlere tavsiye ederiz.

Yazarın Tüm Yazıları