Kasımda başkent başkadır

Ankara sinemaya doyacak. Bugün başlayacak festival kapsamında 76 film seyirci karşısına çıkacak. 11 Kasım’a kadar sürecek olan şenliğin ‘Ulusal Uzun Film Yarışması’nda yer alan 12 yapıtı başkanlığını Pelin Esmer’in üstlendiği, Can Atilla, Feza Çaldıran, İlhami Algör, Melisa Sözen, Özlem Köksal ve Serdar Orçin’den oluşan jüri değerlendirecek. Bu geceki açılış töreninde ise ‘Aziz Nesin Emek Ödülü’ Zülfü Livaneli’ye, ‘Sanat Çınarı Ödülü’ Rengim Gökmen’e, ‘Kitle İletişim Ödülü’ Sevin Okyay’a; ilk kez verilecek ‘Sinemada Yeni Soluk Ödülleri de Ceylan Özgün Özçelik ve Farah Zeynep Abdullah’a takdim edilecek.

Haberin Devamı

Evet, sonbahar festivaller eşliğinde sürüyor. Daha önce Adana Altın Koza Festivali yazısı dolayısıyla da belirtmiştim; bu dönemde karşımıza çıkan sinema şenliklerini ‘Dört A’ başlığı altında toplayabiliriz. Yani Adana, Ayvalık, Antalya ve Ankara. Diğer üçü bitti, şimdi sahne sırası başkentte...

Bu yıl 33. kez düzenlenen etkinlik bu geceki açılış töreniyle start alıyor. Dünya Kitle İletişimi Araştırma Vakfı tarafından T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkılarıyla düzenlenen organizasyon 11 Kasım’a kadar sürecek. Beşevler’deki MEB Şura Salonu’nda gerçekleştirilecek olan ve sunuculuğunu Ünsal Ünlü’nün üstlendiği açılış ise 19.30’da başlayacak. Gecede ‘Livaneli Şarkıları’ başlıklı bir konser verilirken farklı alanlardaki ‘Onur Ödülleri’ de sahiplerini bulacak.

Haberin Devamı

Bu yıl ‘Aziz Nesin Emek Ödülü’ yazar, müzisyen, senarist, yönetmen Zülfü Livaneli’ye, ‘Sanat Çınarı Ödülü’ orkestra şefi Rengim Gökmen’e, ‘Kitle İletişim Ödülü’ ise çevirmen, sinema yazarı, gazeteci, yazar Sevin Okyay’a takdim edilecek. İlk kez verilecek ‘Sinemada Yeni Soluk Ödülleri’ne de yapımcı, yönetmen, senarist Ceylan Özgün Özçelik ile genç kuşağın dikkat çeken isimlerinden Farah Zeynep Abdullah layık görüldü.

Kasımda başkent başkadır

Bu yılki şenliğin de en heyecanlı kısmı tabii ki ‘Ulusal Uzun Film Yarışması’ olacak. Başkanlığını Pelin Esmer’in üstlendiği, Can Atilla, Feza Çaldıran, İlhami Algör, Melisa Sözen, Özlem Köksal ve Serdar Orçin’den oluşan jüri 12 yapımı değerlendirerek çeşitli kategorilerde ödüller verecek. Festivalin ‘Ulusal Belgesel Film Yarışması’na katılan yapıtları Adil Kaya, Ebru Şeremetli ve Serdar Kökçeoğlu’ndan oluşan jüri, ‘Ulusal Kısa Film Yarışması’nda yer alan yapımları ise Ece Dizdar, Elif Refiğ ve Esin Küçüktepepınar’ın yer aldığı jüri değerlendirecek. Sinema Yazarları Derneği (SİYAD) tarafından ‘Ulusal Uzun Film Yarışması’nda yer alan bir yapıta verilen ‘En İyi Film’ ödülü ise bu yıl kaybettiğimiz sinema yazarı Murat Özer adına verilecek.

Haberin Devamı

Jüride Özer’in yakın arkadaşlarından Burak Göral, Erkan Aktuğ ve Şenay Aydemir yer alıyor. İlk ya da ikinci filmini çekecek olan yönetmenlerin ulusal uzun kurmaca projeleriyle yarıştığı Proje Geliştirme Desteği jürisinde ise Armağan Lale, Tufan Taştan ve Yamaç Okur gibi isimler bulunuyor.

Kasımda başkent başkadır

Festival dahilinde yine bu yıl aramızdan ayrılan sinema tarihinin en büyük ustalarından Jean-Luc Godard anısına yönetmenin ‘Çılgın Pierrot’ (Pierrot le Fou) adlı yapıtı gösterilecek. Keza bu yıl 100. yaşına giren Pier Paolo Pasolini anısına da İtalyan yaratıcının Kapadokya’da çektiği ‘Medea’ adlı filmi izleyiciyle buluşacak. Günümüzün usta animasyon sinemacılarından Signe Baumane festival dolayısıyla Ankara’ya gelirken kısa filmleri ve iki uzun metrajıyla da seyirci karşısına çıkacak. Programda ayrıca Güney Kore sinemasından özel bir seçki de yer alıyor. Dünya Festivallerinden bölümünde ise Ali Abbasi’nin ‘Kutsal Örümcek’ (Holy Spider), Marie Kreutzer’in ‘Korsaj’ (Corsage), Viesturs Kairiss’in ‘Ocak’ (January), Hlynur Pálmason’un ‘Tanrı’nın Unuttuğu Yer’ (Godland) ve Bee Thiam Tan’ın ‘Tiong Bahru Sosyal Kulübü’ (Tiong Bahru Social Club) adlı yapıtları gösterilecek. Çeşitli festivallerden ödüllerle dönen, Zekiye Kaçak-Jeyan Kader Gülşen imzalı ‘Bu Ben Değilim’ adlı belgesel de festival kapsamında özel bir gösterimle izleyiciyle buluşacak.

Haberin Devamı

Evet, Ankara’yı sinema dolu günler bekliyor, her zaman olduğu gibi ‘İyi seyirler’ dileklerimizle...

Kasımda başkent başkadır

‘Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması’

Bana Karanlığını Anlat / Yön: Gizem Kızıl
Bomboş / Yön: Onur Ünlü
Çilingir Sofrası / Yön: Ali Kemal Güven
Ela ile Hilmi ve Ali / Yön: Ziya Demirel
Kabahat / Yön: Ümran Safter
Kar ve Ayı / Yön: Selcen Ergun
Karanlık Gece / Yön: Özcan Alper
Kurak Günler / Yön: Emin Alper
Klondike / Yön: Maryna Er Gorbach
LCV (Lütfen Cevap Veriniz) / Yön: İsmet Kurtuluş, Kaan Arıcı
Mukavemet / Yön: Soner Caner
Suna / Yön: Çiğdem Sezgin

Gösterimler Büyülü Fener’de…

Toplam 76 filmin sinemaseverlerle buluşacağı festivalin bilet fiyatları şöyle: 11.30 seansı 25 TL, Kısa ve Belgesel Film gösterimleri, öğrenci ve 60 yaş üstü için 35 TL, tam biletler 45 TL. Gösterimler ise Kızılay’daki Büyülü Fener Sineması’nda olacak.

Haberin Devamı

Murat Özer ve Agâh Özgüç anısına...

Festival bu yıl kaybettiğimiz iki değerli isim anısına gösterimler ve panel düzenliyor. Sinema yazarı Murat Özer anısına 8 Kasım’da dostları Aylin Nazlıkara, Esin Küçüktepepınar, Murat Erşahin ve naçizane bendenizin katılacağı, moderatörlüğünü Olkan Özyurt’un üstleneceği bir panel gerçekleştirilecek. Saat 19.00’da Büyülü Fener Sineması Kızılay Salon 3’teki panelin ardından Bruno Dumont’un 2016 yapımı filmi ‘Cicim’ (Slack Bay) gösterilecek.

Kasımda başkent başkadır

Sinemamızın en derin hafızalarından biri olarak kabul edilen Agâh Özgüç ağabeyimizi ise Handan Kümbetlioğlu’nun yönetmenliğini üstlendiği ‘Perdede Işık İzi’ adlı belgeselle anacağız. 10 Kasım’da saat 14.00’te gerçekleşecek filmin gösterimi öncesinde Olkan Özyurt bir sunum yapacak, gösterim sonrasında ise yönetmenin katılımıyla bir söyleşi düzenlenecek.

 

Yazarın Tüm Yazıları