Karlar düşer, düşer düşer izlerim

Genel çizgileriyle kurak bir kış geçiriyoruz. Yağmur geçen hafta kendisini hatırlattı, meteorolojiye göre yağmaya başlayan kar da nihayet bir süre İstanbul’da konaklayacak. Sonuç ne olur bilemiyoruz ama biz bu konuda da sinemaya başvurduk. Yedinci sanatın, içinde bol bol kar olan, hafızamızda yeri güçlü yapımlarını derledik.

Haberin Devamı

1) DR. JIVAGO / DOCTOR ZHIVAGO
Devrimin ayak sesleri arasında

Karlar düşer, düşer düşer izlerim

Rusya’da 1917’deki devrim döneminde (başı ve sonrası itibariyle), aynı zamanda bir şair olan doktor Yuri Jivago’nun uzun bir sürece yayılan ve iki kadın arasında gidip gelen, açmazlarla dolu hayatı... Boris Pasternak’ın romanından David Lean’in uyarladığı bu muhteşem film, hem öyküsü hem oyunculukları (Ömer Şerif, Julie Christie, Geraldine Chaplin) hem de doğayı kullanma becerisiyle yıllara yenilmemiş ve muhtemelen de sonsuza dek yenilmeyecek olağanüstü bir klasiktir… 

2) FARGO
Kara ve ‘soğuk’ bir komedi!

Karlar düşer, düşer düşer izlerim

Haberin Devamı

Minnesota’da araba satıcılığı yapan ve borç batağı içinde yüzen Jerry Lundegaard, kurtuluş stratejisini şu plan üzerine kurar: Karısını kaçırmak ve zengin kayınpederinden fidye istemek… Bunun için de iki suçluyu kiralar lakin işler düşündüğü gibi gitmez ve rayından çıkar. Coen Kardeşler’in bu enfes kara komedisi, zemini karlarla örtülü en iyi kış filmlerinden.

3) DİRİLİŞ / THE REVENANT
Karlı kayın ormanında…

Karlar düşer, düşer düşer izlerim

Boz bir ayının saldırısına uğrayan ve ağır şekilde yaralanan; sonra da gözünü para bürümüş bir avcının ihanetine uğrayarak ölüme terk edilen deneyimli rehber Hugh Glass’ın çok zor doğa koşullarında hayata tutunma çabası. 1823’te, Rocky Dağları’yla Missouri Irmağı arasındaki karla kaplı bir bölgede  geçen filmdeki performansıyla Leonardo DiCaprio, kariyerindeki ilk Oscar’a uzanmıştı. Film Alejandro G. Inarritu’nun imzasını taşıyor.

4) TURİST / FORCE MAJEURE
Aile kurumuna çığ düşerse

Karlar düşer, düşer düşer izlerim

Haberin Devamı

Anne, baba ve iki çocuktan oluşan İsveçli çekirdek bir aile, kış tatiline gider. Burada konakladıkları merkeze düşen bir çığ, baba figürünün sorgulanmasına ve ilişkilerin tartışmaya açılmasına neden olur. Ruben Östlund’un filmi modern toplumlardaki aile meselelerine ilişkin hınzırca ve gerçekçi sosyolojik bakışlarla yüklüydü. 

5) THE HATEFUL EIGHT
Buz gibi havada gevezelik edenler

Karlar düşer, düşer düşer izlerim

İç savaştan sonra Amerika’da karlı kış ortamı ve bir tür konaklama tesisinde aralarında kelle avcılarının da bulunduğu bir grubun kesişen yolları… Quentin Tarantino imzalı yapım, yönetmenin alametifarikası sayılan diyaloglara dayalı, silahlardan ziyade karakterlerin konuştuğu, son derece geveze bir western’di. 

Haberin Devamı

6) ŞEY / THE THING
Bu istasyon son duraktır!

Karlar düşer, düşer düşer izlerim

Antarktika’da bir grup araştırmacının bulunduğu istasyona sızan ve aldığı şekillerle birlikte ortama paranoya ve korku yayan, ölümcül bir organizma… John Carpenter’ın 1982 tarihli bu enfes gerilim klasiği, ‘dünya dışı yaratıklar’ kategorisinin nadide bir üyesi. 

7) YAŞAMAK İÇİN / ALIVE
İnsanlığın ‘dondurucu’ sayfaları

Karlar düşer, düşer düşer izlerim

Uruguaylı bir rugby takımının oyuncularını taşıyan uçak, Ant Dağları’na çakılır. Yolculardan bir kısmı hayatlarını kaybederken sağ kalanların umudu gelecek yardımdadır. Ne var ki beklenen olmaz ve dondurucu soğuk altındaki yaşam mücadelesi, bambaşka seçenekleri gündeme getirir. 1972’de yaşanan bu gerçek olayı sinemada, Frank Marshall imzalı etkileyici filmle izlemiştik.    

Haberin Devamı

8) YARINDAN SONRA / THE DAY AFTER TOMORROW
Buzul zamanlar…

Karlar düşer, düşer düşer izlerim

Doğanın gazabına uğrayan bir dünyanın yaşadığı büyük ve trajik felaket… Küresel ısınma yüzünden Buzul Çağı’na dönen bir gezegen fikri etrafında biçimlenen senaryo, Hollywood’un ‘felaket tellalı’ sayılan yönetmeni Alman asıllı Roland Emmerich elinde aynı zamanda bir aile dramına da dönüşüyor. Özel efektlerin hâkim olduğu bilimsel bir aksiyon… 

9) GRİ KURT / THE GREY
Doğanın dişleri!

Karlar düşer, düşer düşer izlerim

Alaska’da çalışmak için yola çıkan bir ekibin uçağı düşer ve hayatta kalanlar yaşam mücadelesi verir. Denklemin iki ayağı vardır: Hem dondurucu hava koşulları hem de yöredeki aç vahşi kurtlar. Belli bir yaştan sonra Hollywood’un aksiyon filmleri aktörüne dönüşen Liam Neeson’ın sürüklediği yapımın yönetmeni Joe Carnahan’dı…

Haberin Devamı

10) ARAMIZDAKİ SÖZLER / THE MOUNTAIN BETWEEN US
Benim meskenim dağlardır dağlar…

Karlar düşer, düşer düşer izlerim

Yine bir uçak kazası ve ardından hayatta kalıp zorlu hava koşullarında birbirlerine destek olmaya çalışan insanlar... Bu kez kazazedeler bir kadın ve erkek; tabii bu durumda duygusal sahnelere de şahit oluyoruz. Kate Winslet-Idris Elba ikilisinin sürüklediği yapımın yönetmeni Filistinli Hany Abu-Assad’dı. 

BUNLAR DA VAR...

11. Donmuş Nehir / Frozen River / Yön: Courtney Hunt
12. Basit Bir Plan / A Simple Plan /
Yön: Sam Raimi

Karlar düşer, düşer düşer izlerim

13. Kuzey Yamacı / Nordwand /
Yön: Philipp Stölzl
14. Kutup Macerası / Eight Below /
Yön: Frank Marshall
15. Everest /
Yön: Baltasar Kormakur
16. Arctic /
Yön: Joe Penna
17. Dikey Limit / Vertical Limit /
Yön: Martin Campbell
18. Soğuk Ölüm / Whiteout /
Yön: Dominic Sena
19. D-Tox /
Yön: Jim Gillespie
20. Kardan Adam / The Snowman /
Yön: Tomas Alfredson

YERLİ CEPHENİN SOĞUKLARI!

1. Yol / Yön: Şerif Gören-Yılmaz Güney

Karlar düşer, düşer düşer izlerim

2. Kosmos / Yön: Reha Erdem

Karlar düşer, düşer düşer izlerim

3. Uzak / Yön: Nuri Bilge Ceylan
4. Kış Uykusu / Yön: Nuri Bilge Ceylan
5. Hakkâri’de Bir Mevsim / Yön: Erden Kıral
6. Eve Dönüş: Sarıkamış 1915 / Yön: Alphan Eşeli
7. Kalandar Soğuğu / Yön: Mustafa Kara
8. Soğuk / Yön: Uğur Yücel
9. 120 / Yön: Murat Saracoğlu-Özhan Eren
10. Beyaz Hüzün / Yön: Kenan Korkmaz

Yazarın Tüm Yazıları