‘Jupiter Yükseliyor’, Wachowski’ler düşüyor!

Haberin Devamı

Wachowski’ler ‘Matrix’ hesabından yemeyi sürdürüyor. İkilinin son çalışması ‘Jupiter Yükseliyor’ (‘Jupiter Ascending’), kafa karıştırıcı konusu bir yana onca filmi akla getiren eklektik yapısıyla da sıradanlığı aşamıyor.
Önce konu diyelim: Doğumu öncesi gökbilimci babası soyguncular tarafından öldürülen Rus kökenli Jupiter Jones, hayatını tuvalet temizleyerek kazanırken çok geçmeden ‘Seçilmiş’ biri olduğunu fark ediyor. Ki fark etmemesi mümkün değil, çünkü çok sayıda ucubik yaratık onu öldürmek ya da ele geçirmek için dünyaya akın ediyor. Ama asıl netlik, kendisini koruma altına alan ‘Kurt adam’ımsı Caine Wise’la birlikte, onun ‘eski mesai arkadaşı’ Stinger’ın yanına gittiklerinde yaşanıyor. Jupiter’in etrafını arılar sarıyor ki bu, ‘seçilmiş’liğine delalet -burada mesele ‘Ece’ arı esprisi dayandırılıyor diye düşündüm- sayılıyor.
Peki sıradan, yoksul bir hayat süren Jupiter, ‘Sindrella’vari bir konuma niye yükseliyor? Çünkü genetik kodları, evrendeki işleyişi sürdürmek açısından büyük önem taşıyor. Bunun farkında olan Abrasax Hanedanı’nın üç kardeş temsilcisi Balem, Kalique ve Titus, sırasıyla kızcağızın kaderiyle oynamak üzere harekete geçiyorlar…
‘Jupiter Yükseliyor’, ruh ve atmosfer olarak ilk elde benim çocukluğumun en bilinen çizgi romanlarından ‘Flash Gordon’u hatırlatıyor. Birçok sahnede akla ‘Star Wars’ da geliyor. Ana karakterlerden Caine Wise, uçmasını sağlayan roketli botlarıyla Jupiter’i kucağına alıp gökyüzünde tura çıkınca da zihnimizde, Metropolis semalarındaki ‘Superman-Lois Lane ikilisi’ beliriyor. Yetmedi; ‘Barbarella’, ‘John Carter’, ‘Green Lantern’ gibi yapımların yanı sıra uzaydaki bürokrasi dolayısıyla da ‘Brazil’i ve ‘Otostopçunun Galaksi Rehberi’ni anımsıyoruz.

Haberin Devamı

UÇLARDAKİ EDDİE REDMAYNE

‘Jupiter Yükseliyor’, Wachowski’ler düşüyor
5 üzerinden 2,5 yıldız

Oyunculuklara gelince, halen gösterimde olan ‘Foxcathcer Takımı’nda da izlediğimiz Chaning Tatum’a Caine Wise türü karakterler yakışıyor. ‘The Matrix serisi’nin ‘Chosen One’ı Neo’ydu, burada bayrağı devralan Jupiter Jones’ta ise Mila Kunis performans açısından idare ediyor. ‘The Theory of Everything’teki performansıyla ‘En İyi Erkek Oyuncu’ dalının en büyük favorisi olan Eddie Redmayne ise ‘Balem’de karikatür gibi duruyor. Bir sezon içinde bu kadar uçlarda boy göstermek de özel bir maharet olsa gerek!
Sonuç? Lana ve Andy Wachowski kardeşler, sinemaya ‘Bound’la çok iyi bir giriş yapmışlardı. Fazla abartıldığını düşündüğüm ‘The Matrix’ serisini de sineye çekmek mümkün ama sonrasında üzerlerindeki sırlar sürekli dökülüyor. ‘Jupiter Yükseliyor’, bu süreçte çıtanın yere en fazla yaklaştığı yapım olmuş. Hele hele yakın bir zaman önce izlediğimiz ‘Galaksinin Koruyucuları’nın tadı hâlâ damağımızdayken böylesi ‘gereksiz’ bir adım fazlasıyla sırıtıyor.

Haberin Devamı

Yönetmen: Lana-Andy Wachowski
Oyuncular: Channing Tatum, Mila Kunis, Eddie Redmayne, Sean Bean, Douglas Booth
ABD yapımı

Yazarın Tüm Yazıları