Gençlik başımda duman

‘Kâğıttan Kentler’, yolun başındaki gençlerin yaptıkları ‘erken’ seçimler üzerine nispeten kayda değer fikirler barındırıyor.

Haberin Devamı

Şimdiki zamanın Love Story’si” tadındaki ‘Aynı Yıldızın Altında’nın (‘The Fault in Our Stars’) yazarı John Green’in kitapları, gölgelerini sinema perdesine düşürmeyi sürdürüyor. Bu haftanın mönüsünde yer alan ‘Kâğıttan Kentler’ (‘Paper Towns’), yine gençlik sularında gezinen bir çalışma. Hatırlanacağı gibi ‘Aynı Yıldızın Altında’nın ana karakterleri amansız bir hastalığa gencecik yaşta tutulmalarına rağmen geride bir iz bırakmanın çabasına soyunuyorlardı. ‘Kâğıttan Kentler’ ise önlerinde upuzun bir hayat serüveni varken nasıl ve ne türden seçimler yapacağına henüz karar verememişlerin yanı sıra doğru karar verdiği hissine kapılmışların öyküsünü anlatıyor.

Kısaca konu dersek: Quentin, ‘Komşu kızı’ Margo’ya onu ilk gördüğü çocukluk günlerinden beri âşıktır. Lakin ergenlik çağlarında araları eski samimiyetinde değildir. Arkadaşlarının deyimiyle ‘Q’, daha çok üçlü bir erkek grubunun daimi üyesidir, Margo ise lisenin el üstünde tutulan gözde kızı... Bu, bileşenleri birbirine uzak denklem, bir gece eski günlerindeki sıcaklığına kavuşur. Margo, kendisini aldatan erkek arkadaşından intikam alma yolunda Q’dan yardım ister. İkili operasyonu başarıyla tamamlar ama bu Quentin için sönmeye yüz tutmuş bir ateşin yeniden canlandırılması demektir. Lakin ertesi gün Margo’nun sırra kadem basması, kafasının iyice karışmasına neden olur.

ARKADAŞLIK VE DAYANIŞMA…

Haberin Devamı

Gençlik başımda duman

Tıpkı ‘Aynı Yıldızın Altında’da olduğu gibi Scott Neustadter ve Michael H. Weber ikilisinin senaryosunu kaleme aldığı ‘Kâğıttan Kentler’, belli bir noktaya kadar ergen klişeleri ve basit gençlik sorunları şeklinde ilerliyor. Lakin hikâye ‘Yol filmi’ formatına geçince ve beş karakter bir arabaya sığışıp sonu belirsiz bir serüvene atılınca, önümüze gelen yapım tadını ve derinliğini bir nebze buluyor. Yaş itibariyle ‘görmüş geçirmiş’ bir eleştirmen olarak elbette hafızamızda ve geçmiş sinemasal yolculuğumuzda çok sayıda ‘Gençlik filmi’ var; dolayısıyla Jake Schreier imzalı ‘Kâğıttan Kentler’ genel bir spektrum içinde önemli bir yeri tarif etmiyor. Hatta günümüz gençliği için bile genelinin hislerine tercüman olmuyor. Ama yine de belli bir çekiciliği var. Filmin sanırım en değerli mesajları da, karşısındakine gereğinden fazla değer verme ya da gözünde çok fazla büyütme türü konularda öne çıkıyor. Bir önemli vurgu da, “Arkadaşlık ve dayanışma gibisi yoktur” meselelerinde kıyıya vuruyor.

Oyunculuklara gelince: Quentin’de Nat Wolff, Ben’de Austin Abrams, Radar’da Justin Smith, Lacey’de Halston Sage gayet iyiler. Margo’da Cara Delevingne ise oyunculuk yeteneğinden çok güzelliğiyle dikkat çekiyor.
Toparlarsak şimdiki zaman gençlerin bazı dertlerini merak edenlere ‘Buyurun salona’ diyoruz. Öte yandan Green’in 2005 tarihli kitabı ‘Looking for Alaska’nın da 2016’da sinemayla uyarlanacağı
hatırlatalım.

Haberin Devamı

KAĞITTAN KENTLER (Beş üzerinden üç yıldız)
Yönetmen: Jake Schreier
Oyuncular: Nat Wolff, Cara Delevingre, Austin Abrams, Justin Smith, Halston Sage, Jaz Sinclair, Cara Buono ABD yapımı

Yazarın Tüm Yazıları