Fırtınadan kaçarken korsanlara tutulmak

Singapur’dan Tokyo’ya yola çıkan ama yakalandıkları fırtına sonucu elektronik aksamı bozulunca zorunlu olarak Filipinler yakınındaki bir adaya inen, mürettebatıyla yolcuları haydutlar tarafından kaçırılan bir uçak... Ve de onları bu durumdan kurtarmak için mücadele eden kaptan pilot... Gerard Butler’ın başrolünü üstlendiği ‘Uçak’, eski usul aksiyonların tadında.

Haberin Devamı

UÇAK (BEŞ ÜZERİNDEN ÜÇ YILDIZ)
Yönetmen: Jean-François Richet
Oyuncular: Gerard Butler, Mike Colter, Yoson An, Evan Dane Taylor, Kelly Gale, Lilly Krug, Tony Goldwyn, Daniella Pineda, Tara Westwood, Remi Adeleke, Paul Ben-Victor, Joey Slotnick, Kate Rachesky, Haleigh Hekking
İngiltere-ABD ortak yapımı

Fırtınadan kaçarken korsanlara tutulmak

Yeni yıl öncesi rotası Singapur’dan Tokyo’ya olan bir uçak... Kaptan Brodie Torrance, ilk kez birlikte görev yapacağı Samuel Dele, 14 yolcu (içlerinden biri Tokyo üzerinden Toronto’ya iade edilecek bir hükümlü katildir) ve üç kabin mürettebatıyla kalkışa hazırdır. Trailblazer Airlines’a ait uçak hareket etmeden önce kaptan fırtına yüklü bir bölgeden geçeceklerinin farkına varır ve rotayı değiştirme önerisinde bulunur.

Haberin Devamı

Şirket yetkilisi zaten az yolcu olduğunu ve olası bir güzergâh değişiminin yüklü bir yakıt parasına patlayacağını söyleyerek öneriyi reddeder. Yolculuk başlar ve çok geçmeden fırtına yüklü bölgeye girerler. Yıldırım düşmesi sonucu elektrikler kesilir ve kör uçuşa geçer. Düşmek üzereyken denizin ortasında inecek yer ararlar ve nihayetinde gözlerine kestirdikleri bir adaya inerler. Lakin burası Filipin hükümetine karşı isyan bayrağı açan ayrılıkçı bir grubun hüküm sürdüğü ücra bir yerdir (Jolo Adası) ve bir anlamda fırtınadan kaçarken doluya tutulmuşlardır...

Batı bakışıyla...

Yukarıda konusunu özetlediğim ‘Uçak’ (Plane), eski usul klişelere dayalı bir aksiyon, genel olarak ‘retro’ tadında. Yönetmen Jean-François Richet’yi, Fransız gangster Jac- ques Mesrine’in hayatında gezinen ‘L’ennemi public no1’ ve ‘L’instinct de mort’ (Ölümcül İçgüdü 1 ve 2) ve eski bir suçluyken sistemin önemli figürlerinden biri haline gelen Eugene François Vidocq’un öyküsünü anlattığı ‘L’Empereur de Paris’ (İmparator: Yeraltı Dünyasının Hükümdarı) filmleriyle tanıyoruz. Casus romanları yazarı Charles Cumming’le J.P. Davis’in kaleme aldıkları öykü bir yanıyla kapitalizme vuruyor, öte yanıyla adadaki yerel korsanlar üzerinden de Güneydoğu Asya’ya klasik Batı bakışıyla yaklaşıyor. İyi ve kötü arasındaki dengeyi de Kaptan Torrance’a kurtuluş mücadelesinde yol arkadaşlığı yapan mahkûm Louis Gaspare karakteriyle kuruyor.

Haberin Devamı

Öte yandan ‘uçak’ odaklı yapımlar her alandaki felaketleri perdeye taşıyan 70’lerin önemli unsurlarındandı. 80’lere gelince ZAZ ekolü (David Zucker, Jim Abrahams ve Jerry Zucker) bütün bu filmleri ‘Airplane!’ ve ‘Airplane II:
The Sequel’le tiye almıştı. Aslında Richet’nin yapıtı hem 70’lerin klişe formatlı çalışmalarını hem de özellikle Kaptan Torrance ve yanındakilerin kurtarılması aşamasında öne çıkan merkezdeki Scarsdale ve şirkenin sahibi Terry Hampton karakterleriyle de ‘Airplane’leri andırıyor.

Öte yandan 2012’de Denzel Washington’lı ‘Uçuş’u (Flight),
2016’da Tom Hanks’li ‘Sully’yi izlemiştik. İkinci film uçağını zorunlu olarak Hudson Nehri’ne indiren pilot Sully Sullenberger’in gerçek hikâyesini, ilk yapım da bu olaydan türetilen kurgusal bir öyküyü anlatıyordu. ‘Uçak’sa sanki Sullerberger yerine Torrance’i sahaya sürmüş ve nehir yerine soyguncuların hüküm sürdüğü bir yere indirilen bir uçağı perdeye taşımış. Yurtdışındaki bazı eleştirmenler “Bir film uçakta geçiyorsa ‘Uçak’ diye ismi mi olur? Zaten büyük kısmı adada geçiyor. Otobüste geçen Keanu Reeves’in filminin ismi ‘Otobüs’ müydü” türü (‘Speed’i kastederek) ifadelerle filmle dalga geçmişler.

Haberin Devamı

Fazla sallıyor

Bana sorarsanız kimi zorlama yanlarına rağmen izlenen ve bazı bölümlerinde seyircinin adrenalini yükselten bir yapım olmuş ‘Uçak’. Özellikle baştaki fırtına içinden geçme ve zorunlu iniş kısmı gayet heyecan vericiydi. Oyunculuklara gelince; mahkûm Gaspare’da Mike Colter, yardımcı pilot Samuel Dele’de Yoson An, Scarsdale’de Tony Goldwyn,
haydutların başındaki Datu Junmar’da Evan Dane Taylor dikkat çeken isimlerdi. Ama öykünün ana sürükleyicisi elbette Kaptan Torrance’de izlediğimiz Gerard Butler’dı. İskoç aktör ‘300 Spartalı’yla başladığı kurtarma çalışmalarına (!) devam ediyor.

Sonuç olarak aksiyonseverleri belli ölçülerde memnun edecek bir film olmuş ‘Uçak’... Sadece fazla sallıyor!

Haberin Devamı

Dokuz candan sekizi gidince…

Çizmeli Kedi: Son Dilek (BEŞ ÜZERİNDEN ÜÇ YILDIZ)
Yönetmen: Joel Crawford
ABD-Japonya ortak yapımı

Fırtınadan kaçarken korsanlara tutulmak

‘Çizmeli Kedi’ yeni serüveni ‘Son Dilek’le (Puss in Boots: The Last Wish) bir kez daha huzurlarımızda. Eğlenceli ve gözüpek bir kanun kaçağı olan kahramanımız, karşısına çıkan ve bir tür kelle avcısı konumunda olan Kurt’un hatırlatmasıyla dokuz canından sekizini kaybettiğini anlar ve kalan tek canını kurtarmak için de kendisine firari bir hayat seçer. Ne var ki ‘Azrail’ havasındaki Kurt peşindedir.

Derken önünde tekrar eski konumuna dönmesini sağlayacak bir seçenek belirir: Kara Orman’daki ‘Dilek Yıldızı’nı ele geçirmek. Bu serüvende kendisine eski aşkı Yumuşak Pati Kitty’yle geveze bir sevimlilik abidesi minik köpek Perrito eşlik edecektir.

Haberin Devamı

Öte yandan ‘Dilek Yıldızı’nı ele geçirmek isteyen Jack Horner ve ‘Üç Ayı ailesi’yle yetim kızları Goldilocks önündeki en büyük engellerdir.

Joel Crawford’un yönettiği, Januel Mercado’nun da yardımcılığını üstlendiği bu animasyon, Sergio Leone ve Akira Kurosawa’nın yapıtlarına yapılan göndermeler, hınzır espriler, dostluk ve aşka dair kişisel yüzleşmeler gibi unsurlarıyla aslında ‘yetişkin’ konumundaki küçüklere (!) daha çok sesleniyor.

Öte yandan dışarıdaki eleştirmenler mesela Kurt karakterini çocuklar açısından fazla ürkütücü bulmuş. Bana sorarsanız ‘keyifli bir seyirlik’ kontenjanından bir yapım ‘Çizmeli Kedi: Son Dilek’; izleyin derim.

VE DİĞER SEÇENEKLER...

Kanser tedavisi görürken hayata tutunma mücadelesiyle insanlara umut aşılayan Neslican Tay’ın hayat hikâyesini anlatan ‘Demir Kadın: Neslican’ı Özgür Bakar yönetmiş, kadrodaysa şu isimler yer alıyor: Naz Çağla Irmak, Deniz Uğur, Mesut Akusta, Zeynep Elçin Özdemir ve İlker Aksum.

Kariyeri bir kaza sonucu sonlanan dansçı Adrien, günlerini geçirdiği Fransız Riviera’sında son derece çekici Margot ile tanışır ve hayatı tümden değişir. Nicolas Bedos’un yönettiği ‘Maskeli Balo’da (Masquerade) başrolleri Pierre Niney, Isabelle Adjani, François Cluzet, Marine Vacth, Emmanuelle Devos ve Laura Morante paylaşıyor. Haftanın bir diğer animasyonu ‘Ainbo: Amazon’da Büyük Macera’ (Ainbo) ise Jose Zelada-Richard Claus imzalı...

 

Yazarın Tüm Yazıları