‘Festival mevsimi’ geldi...

39’uncu İstanbul Film Festivali 9 Ekim’de başlıyor. 20 Ekim’e kadar sürecek organizasyonda Uluslararası Yarışma kapsamındaki yapıtlar sadece festivalin çevrimiçi platformu filmonline.iksv.org’da seyirciyle buluşacak. Öte yandan Antalya Altın Portakal Film Festivali de bugün başlıyor.

Haberin Devamı

İstanbul kent hayatının en belirgin kültürel reflekslerinden biri olan Film Festivali malum her yıl nisanda şehrin sakinleriyle buluşurdu. Ne var ki bütün dünyayı sarsan salgın, 2020 tarihli randevunun iptaline yol açtı. Böylesi bir ortamda İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı desteğiyle düzenlenen organizasyon nisanda ertelediği bölümlerden Ulusal Yarışma’yı temmuzda gerçekleştirdi. Şimdi de sıra Uluslararası Yarışma, Ulusal Belgesel Yarışması ve ‘Filmekimi Galaları’ filmlerinin seyirciyle buluşacağı yeni bir hamlede.

‘Festival mevsimi’ geldi...
Evet, 39. İstanbul Film Festivali eksik parçalarını 9-20 Ekim’de düzenleyeceği etkinlikle tamamlıyor. Festival kapsamında toplam 40 yeni film gösterilirken Ulusal Belgesel Yarışması ve ‘Filmekimi Galaları’ filmleri Cinemaximum City’s Nişantaşı ve Kadıköy Sineması’nın yanı sıra festivalin çevrimiçi gösterim sitesi filmonline.iksv.org’da da erişime açılacak. Uluslararası Yarışma filmleriyse yalnızca filmonline.iksv.org adresi üzerinden izlenebilecek.

Haberin Devamı

Çevrimiçi gösterimlerin biletlerinin satışı dün başladı. Şu bilgileri de verelim: City’s Nişantaşı ve Kadıköy Sineması’nın biletleri, ön satış ve festival süresince biletix.com üzerinden yürütülecek.

JÜRİ BAŞKANLIĞI YÖNETMEN TAYFUN PİRSELİMOĞLU’NA EMANET

Bu yıl Uluslararası Yarışma bölümünde 12 film var. Söz konusu yarışmadaki yapıtları değerlendirecek jürinin başkanı yönetmen Tayfun Pirselimoğlu, jüri üyeleri de oyuncu Hazar Ergüçlü, yönetmen Burak Çevik, sinema tarihçisi ve programcı Jasmin Basic ve dağıtımcı Anthony Bobeau.

11 filmin katıldığı Ulusal Belgesel Yarışması’nın jürisindeyse yönetmen Rûken Tekeş, yapımcı-yönetmen Yasin Ali Türkeri ve yönetmen-sanatçı Ezgi Kılınçaslan var.

Aralarında Chloe Zhao’nun ‘Nomadland’, Christian Petzold’un ‘Undine’, François Ozon’un ‘85 Yazı’, Tsai Ming-liang’ın ‘Günler’ gibi filmlerinin olduğu ‘Filmekimi Galaları’nda da toplam 15 film izleyici önüne çıkacak. Seansların saatleri de seyircilerin sağlığı için ve salonlarda dezenfeksiyona zaman ayırmak amacıyla 13.00, 17.00 ve 21.00 olarak belirlendi.‘Festival mevsimi’ geldi...Nomadland
‘Festival mevsimi’ geldi...Undine

Haberin Devamı

ALTIN LALE İÇİN YARIŞACAK FİLMLER

- Mickey ve Ayı (Mickey and the Bear) / Yön: Annabelle Attanasio

- Sarı Hayvan (Um Animal Amarelo) / Yön: Felipe Bragança

- Luxor / Yön: Zeina Durra

- Sanctorum / Yön: Joshua Gil

- Koza (Kokon) / Yön: Leonie Krippendorff

- Oğul-Ana (Pesar-Madar) / Yön: Mahnaz Mohammadi

- Yabancı (Exil) / Yön: Visar Morina

- Denizaltısı da Olsun İsteyen Cam Temizleyici (Window Boy Would Also Like to Have a Submarine) / Yön: Alex Piperno

- Yankılar (Bergmal) / Yön: Runar Runarsson

- Öteki Kuzu (The Other Lamb) / Yön: Malgorzata Szumowska

- Atlantis / Yön: Valentyn Vasyanovych

- Kuş Dili (Mowa Ptakow) / Yön: Xawery Zulawski‘Festival mevsimi’ geldi...Kuş Dili

Bilet fiyatları

Haberin Devamı

Kapasiteyle sınırlı biletlerin fiyatlarıysa şöyle:

- Tekil biletler: 11 lira
- Uluslararası Yarışma (kombine-12 film): 100 lira
- Ulusal Belgesel Yarışması (kombine-10 film): 90 lira

 ALTIN PORTAKAL ULUSAL YARIŞMA FİLMLERİ

- Çatlak / Yön: Fikret Reyhan

- Dersaat Apartmanı / Yön: Tankut Kılınç

- Dirlik Düzenlik / Yön: Nesimi Yetik

- Flaşbellek / Yön: Derviş Zaim

- Gelincik / Yön: Orçun Benli

- Gölgeler İçinde / Yön: Erdem Tepegöz‘Festival mevsimi’ geldi...

- Hayaletler / Yön: Azra Deniz Okyay

- İnsanlar İkiye Ayrılır / Yön: Tunç Şahin‘Festival mevsimi’ geldi...

- Kar Kırmızı / Yön: Atalay Taşdiken

- Koku / Yön: Barış Gördağ ve Yasin Çetin

- Kumbara / Yön: Ferit Karol

- Ölü Ekmeği Yön: Reis Çelik‘Festival mevsimi’ geldi...

AKDENİZ AKŞAMLARI BİR BAŞKA OLACAK...

Haberin Devamı

Ülkemizin en köklü sinema festivali Antalya Altın Portakal Film Festivali bugün başlıyor. Antalya Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkılarıyla gerçekleşecek ve 10 Ekim’e kadar sürecek organizasyonda gösterimler salgın nedeniyle açık havada gerçekleşecek. Festival programındaki 44 film, ‘Yıldızların Altında’ adı verilen üç açık hava sinemasında gösterilecek.

57’nci kez düzenlenen Altın Portakal bu yıl iki afişle çıkıyor. İlkinde ‘başrolde’ Fatma Girik, diğerindeyse salgın sürecinde, cephesi olmayan bir savaşın kahramanları olan sağlık çalışanları var. Ayrıca Yıldızların Altında 1 ve Yıldızların Altında 2 açık hava sinemalarında festival kapsamında gerçekleşecek biletli gösterimlerde her seans için sağlık çalışanlarına 50 adet davetiye ayrıldı. Gösterim mekânları ise şöyle: Yıldızların Altında 1 (Cam Piramit Yanı), Yıldızların Altında 2 (Konyaaltı Sahili) ve Yıldızların Altında 3 (AKM, Amfi Tiyatro). Bilet fiyatları tam 5 lira, indirimli 3 lira.‘Festival mevsimi’ geldi...
12 film boy gösterecek

Haberin Devamı

Festivalin kalbinin attığı Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması’nda bu yıl 12 film boy gösterecek. Bu filmleriyse senarist, oyuncu, yönetmen ve yazar Ercan Kesal’ın başkanlığını yaptığı, senarist, gazeteci, yazar, oyuncu Gülse Birsel, senarist ve yönetmen Kıvanç Sezer, oyuncu ve seslendirme sanatçısı Taner Birsel ile gazeteci, yazar, tiyatro eleştirmeni Zeynep Oral’dan oluşan jüri değerlendirecek. Bu arada festivalin başkanlığını üstlenen ve COVID-19 tedavisi halen süren Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek’in bir an önce sağlığına kavuşması dileğimizi de iletelim...

VİZYON TURU

Bu hafta vizyona giren filmlerse şöyle: Sang-ho Yeon’un yönettiği ‘Yarımada’ (‘Peninsula: Train to Busan2’), başrolünde Russell Crowe’u izlediğimiz Derrick Borte imzalı ‘Dengesiz’ (‘Unhinged’), yönetmenliğini Frank Sabatella’nın üstlendiği ‘Kulübe’ (‘The Shed’), animasyon ‘Troller Dünya Turu’ (‘Trolls World Tour’), Hüsnü Hakan Gürtop’un yönettiği yerli yapım ‘Bizim Semtin Çocukları’ ve bir Francis Ford Coppola klasiği olan ‘Kıyamet’ (‘Apocalypse Now: Final Cut’).

Yazarın Tüm Yazıları