Dikkat, kan aranıyor!

Bram Stoker’ın, Eflak Prensi Voyvoda Vlad’dan yola çıkarak yazdığı ve soylu bir vampirin öyküsünü anlattığı ‘Dracula’ adlı romanı, 26 Mayıs 1897’de yayımlanmıştı. İşte bu tarih, Dünya Dracula Günü olarak kutlanıyor. Biz de bu vesileyle sinemadaki vampirlere göz attık ve kan emici yaratıkları anlatan yapımları derledik.

Haberin Devamı

1- Vampirle Görüşme / Interview with the Vampire

 

SONSUZLUK VE YALNIZLIK

Eşini kaybeden ve bir türlü toparlanamayan varlıklı bir adam... Yalnızlığına çare aramak isteyen bir vampir tarafından ısırılır ve sonsuzluğun bir parçası olur. Lakin kan ihtiyacı için insanları öldürmekten kaçınır... Anne Rice’ın romanından sinemaya uyarlanan
Neil Jordan imzalı yapım; dostluk, ihanet, yalnızlık gibi temalarda geziniyordu. Filmde Tom Cruise, Brad Pitt, Kirsten Dunst, Antonio Banderas gibi yıldızlar yer alıyordu. 
Dikkat, kan aranıyor

2- Sadece Âşıklar Hayatta Kalır / Only Lovers Left Alive

 

Haberin Devamı

ÂDEM’LE HAVVA’DAN KALAN...

Yüzyıllardır birbirlerine âşık iki vampir; Adam ve Eve (yani Âdem ile Havva)... İnce zevk sahibi entelektüel yapıdalar; müzikle uğraşan Adam, dünyanın gidişatından memnun değildir ve onu hayata bağlayan tek şey sevgilisine duyduğu hislerdir. Derken ortaya Eve’in aykırı kız kardeşi Ava çıkar ve dengeler bozulur... Jim Jarmusch’un bu etkileyici filminin başrollerinde Tilda Swinton, Tom Hiddleston, Mia Wasikowska, John Hurt, Anton Yelchin başrollerde.
Dikkat, kan aranıyor
3- Bram Stoker’s Dracula

 

VAMPİRLER DE SEVER

Genç bir avukat, nişanlısı ve ona ilgi duyan tuhaf bir soylu... İrlandalı yazar Bram Stoker’ın ünlü romanının, belki de sinemadaki en iyi uyarlaması. Dracula’da Gary Oldman’ı, genç avukat Harker’da Keanu Reeves’ı, nişanlısı Mina’da da Winona Ryder’ı izlediğimiz film, Francis Ford Coppola imzasını taşıyor. Kadroda ayrıca Anthony Hopkins, Tom Waits, Monica Bellucci, Sadie Frost gibi isimler de var.
Dikkat, kan aranıyor
4- Gir Kanıma / Lat Den Ratte Komma in

 

Haberin Devamı

KANLI VE ÖFKELİ

80’li yıllar, Stockholm... Alt sınıfa mensup Oskar okulda arkadaşları tarafından hor görülmektedir. Öfkelidir ve öfkesini içine atmaktadır. Tam bu dönemde karşısına Eli çıkar ve ona yardım elini uzatır... Tomas Alfredson’un, John Ajvide Lingqvist’in romanından sinemaya uyarladığı bu etkileyici vampir filmi, 2000’lerin iyi yapımlarından biri kabul ediliyor. Daha sonra Hollywood versiyonu da çekilmişti.  
Dikkat, kan aranıyor
5- Gece Yarısı Sokakta Tek Başına Bir Kız / A Girl Walks Home Alone at Night

KÖTÜLERE DİŞLERİNİZİ GÖSTERİNİZ

Bad City adlı hayalet kasabada seks işçileri, uyuşturucu bağımlıları, kadın tüccarları ve birçok aykırı karakter yaşamaktadır. İşte bu ortamda vampir bir kızla onun Dracula kostümünde görüp etkilendiği Arash adlı bir gencin yolları kesişir... İngiltere doğumlu, İran kökenli Ana Lily Amirpour’un ABD’de çektiği bu siyah-beyaz yapım, feminist tonlar taşıyor ve ilgi uyandıracak bir vampir hikâyesi anlatıyor.
Dikkat, kan aranıyor
6- Kayıp Çocuklar / The Lost Boys

 

Haberin Devamı

KASABANIN SIRRI

Dul bir anne, iki oğluyla küçük bir Kaliforniya kasabasına taşınır. Burada çocuklardan biri vampir avcısı olduklarını iddia eden iki arkadaş edinirken diğer kardeş de büyüsüne kapıldığı bir kızın peşinde farklı çevrelere dahil olur. Joel Schumacher imzalı yapım, 80’lerin ilgi gören gençlik filmlerinden. Kadroda Jason Patric, Kiefer Sutherland, Corey Haim, Jami Gertz, Corey Feldman gibi isimler
yer alıyor. 
Dikkat, kan aranıyor
7- Günbatımından Şafağa / From Dusk Till Down

 

YILANLARIN ÖCÜ!

Yaptıkları soygunun ardından Meksika’ya geçen Gecko Kardeşler’i gittikleri barda tuhaf şeyler beklemektedir. Robert Rodriguez’in yönettiği, senaryosunu Quentin Tarantino’nun kaleme aldığı yapım, iki ayrı bölümden oluşuyor gibi: İlk aşama ‘yol filmi’, ikinci aşama da ‘vampir filmi’ formatında. Tarantino’nun yanı sıra George Clooney, Harvey Keitel, Juliette Lewis, Danny Trejo gibi isimlerin rol aldığı çalışmada Salma Hayek’li yılan dansı sahnesi unutulmazdır...
Dikkat, kan aranıyor
8- Kutsal Savaşçı / The Priest

Haberin Devamı

GÖNDER GELSİN...

İnsanlık ‘kilise’ yönetimi altında yüksek duvarlı şehirlerde yaşamaktadır. Yerleşim yerleri dışına ‘kıyamet sonrası’ görüntüler hâkimdir. Vampirlerin kaçırdığı yeğenini kurtarmak için harekete geçen rahip, yönetici ruhban sınıftan izin alamayınca kendi yolunu çizer. Scott Stewart imzalı yapım, bir çizgi roman uyarlaması. Filmin en güzel yanı ‘Mad Max’lerden ‘Spaghetti Western’lere, ‘Star Wars’tan ‘Blade Runner’a birçok klasiğe yaptığı göndermeler.
Dikkat, kan aranıyor
9- Karanlıklar Ülkesi / Underworld

 

BİR İNSANI SEVDİM

Seçilmiş vampirlerle onların kölesi konumundaki kurtadamlar zaman içinde birbirlerine düşman olur. Yüce efendi Victor tarafından büyütülen Selene ise bir faniye, Michael’a âşık olmuştur... Len Wiseman’in modern çizgilerle donattığı (cep telefonu kullanan vampirler ve kurtadamlar mesela!) filmini, Selena karakterindeki Kate Beckinsale sürüklüyor. Daha sonra seriye dönüşen yapımdaki aşk öyküsü ‘Romeo ve Juliet’i hatırlatıyor... Görsel dünyaysa ‘Blade’ serisini, ‘Blade Runner’ı, ‘The Crow’u ve ‘The Matrix’i...
Dikkat, kan aranıyor
10- Abraham Lincoln: Vampir Avcısı / Abraham Lincoln: Vampire Hunter

 

Haberin Devamı

BAŞKANIN BÜTÜN VAMPİRLERİ

Başkan Abraham Lincoln’ü, vampirleri yok etmek için mücadele eden bir kahraman olarak gösteren ilginç bir çalışma. Seth Graham Smith’in romanının sinema uyarlamasına Timur Bekmambetov imza atmış. Filmde Benjamin Walker, Dominic Cooper, Rufus Sewell, Mary Elizabeth Winstead gibi isimler rol alıyordu.
Dikkat, kan aranıyor
SİNEMAMIZIN VAMPİRLERİ...

Yerli kanatta ilk ve en bilinen vampir filmi, Mehmet Muhtar’ın yönettiği 1953 tarihli ‘Drakula İstanbul’da’dır. Kont Drakula’nın tabut içinde İstanbul’a gelmesi ve avukat Azmi’ye karşı verdiği mücadeleyi anlatan yapımda Drakula’yı Atıf Kaptan canlandırmıştı. Kutluğ Ataman’ın ‘Karanlık Sular’ı da gotik öyküsünün labirentlerine bir vampir karakter katar. Korhan Bozkurt’un yönettiği ‘Kutsal Damacana 3: Dracoola’ da meseleyi komedi cephesinden ele alır.
Dikkat, kan aranıyor

 

 

Yazarın Tüm Yazıları