Demokrasinin koruyucuları!

‘The Suicide Squad’ serisinin ikinci filmi ‘İntihar Timi’, bir ada devletinde darbeyle yönetime el koyan cuntaya karşı mücadele eden, özel yeteneklere sahip bir grup suçlunun öyküsünü anlatıyor. Yer yer siyasi göndermelerde bulunan yapımı Margot Robbie ve Idris Elba sürüklüyor. Filmi yazıp yöneten isimse ‘Galaksinin Koruyucuları’yla tanıdığımız James Gunn.

Haberin Devamı

Devlet adına çalışan, özel yeteneklere sahip bir grup suçlu... Onların atıldığı ilk macerayı 2016’da izlemiştik... David Ayer’in yazıp yönettiği bu yapım ışıltılı kadroya ve birkaç dikkat çekici sahneye rağmen beğenilmemişti. Beş yıl sonra aynı proje, ilk filmden birkaç karakterin yanına bambaşka figürler yerleştirilerek yeniden biçimlendirilmiş ve kamera arkasına farklı bir isim, James Gunn oturtularak yola çıkılmış. Marvel cephesinde ‘X-Men’ serisiyle birlikte sevdiğim modern zaman aksiyonlarından ‘Galaksinin Koruyucuları’nın (‘Guardians of the Galaxy’) yönetmeni olarak tanınan Gunn, ‘The Suicide Squad: İntihar Timi’ (‘The Suicide Squad’) adlı ikinci maceranın senaryosuna da imza atmış.
Demokrasinin koruyucuları
Margot Robbie ve Idris Elba’nın sürüklediği ‘İntihar Timi’, eğlenceli bir aksiyon...

Haberin Devamı

Öyküye gelirsek: Bir ada devleti olan Corto Maltese’de süren hanedanlık, askeri darbeyle sona erdirilmiştir. Geçmişte Nazilerin hâkimiyetinde olan ve ‘Jotunheim’ adlı merkezinde farklı deneylerin gerçekleştirildiği adada, söylence mi gerçek mi olduğu bilinmeyen bir tehlike vardır. Psikopat suçluları devlet lehine çalıştırma projesinin fikir sahibesi Amanda Waller, meselenin aydınlatılması için düğmeye basar ve ellerindeki mahkûmlardan oluşan iki ekibi adaya yollar.

ABARTILI ŞİDDET GÖSTERİSİ...

Gunn’ın senaryosu ve rejisiyle ilkine göre daha eğlenceli ve yer yer derin olan bu ikinci adım, aksiyon anlamında da ‘John Wick ekolü’ diyebileceğimiz bir reflekse sahip. Film boyunca o kadar çok insan öldürülüyor ki; üstelik sanki özel bir maharetmiş gibi organların kopması gözümüze sokularak gösteriliyor. Buna “Ne var canım, alt tarafı plastik (ya da karikatürize) şiddet” demek mümkün ama yine de bu tercihin çok manalı olduğunu söyleyemem.
Demokrasinin koruyucuları

Öte yandan ilk filmdeki oluşum yeterince çekici değildi, Gunn’ın dokunuşlarıyla ortaya çıktığı anlaşılan yeni ekip (Harley Quinn, Captain Boomerang, Bloodsport, Camila, Nanaue, Peacemaker, Rick Flag, Polka-Dot Man vs.) daha renkli üyeleriyle ‘Galaksinin Koruyucuları’nı andırıyor. Senaryo yer yer komik ve ilgiye değer göndermelere sahip. Politik referansları da bol; mesela sisteme başkaldırdığı için bir hilkat garibesine kurban edilen muhalifler, gazeteciler; tam da günümüz baskıcı rejimlerinin aradığı yöntem. Problem şu ki, filmin bir aksiyon fantezisi olduğu kabul edilerek gündelik siyasetin ve gidişatın doğrularına çarpan unsurları, nihayetinde öykü içinde törpülenmiş. ABD’nin geçmişte adada yaşanan ihlalleri bildiğinin, hatta kimi deneyler için baskıcı yönetimle anlaştığının altı çiziliyor ama son düzlükte “Evet, aramızda kötüler var ama hepimiz öyle değiliz” türü, faturayı sistemden çok bireye çıkaran bir
iyimserlikle karşılaşıyoruz.

Haberin Devamı

“Böylesi bir filmde bu kadar ciddiyete, dünya meselelerine gerek var mıydı ki zaten” diyebilirsiniz. Benim savunum şu: “Madem fantezi yapıyorsunuz, sonuna kadar gidin.” Araya birkaç hesap soran devrimci karakter koyarak temize çıkmak zor! Üstelik adını ünlü çizgi roman karakterinden almışa benzer hayali Corto Maltese de Küba’yı andırır biçimde tasvir edilmiş...

Margot Robbie ve Idris Elba’nın sürüklediği, asıl yıldızının bence Sylvester Stallone tarafından seslendirilen ‘King Shark / Nanaue’nin olduğu yapımı, kısaca eğlenceli bir aksiyon olarak tanımlayabiliriz.

Bir not daha düşmek lazım: Film, geçmişte Marvel kanadı için çalışan Gunn’ın ezeli rakip DC Comics’te de forma giydiğini gösteren bir çalışma olmuş.
Demokrasinin koruyucuları
The Suicide Squad: İntihar Timi

Haberin Devamı

Yönetmen: James Gunn

Oyuncular: Margot Robbie, Idris Elba, Mikaela Hoover, John Cena, Joel Kinnaman, David Dastmalchian,
Peter Capaldi, Sonia Braga, Viola Davis, Joaquin Cosio, Jai Courtney, Nathan Fillion, Michael Rooker
ABD yapımı

AMAZON KRALİÇESİ

Yıl 1915… İngiliz botanikçi Dr. Lily Houghton, elinde geçmiş çağlardan kalma bir haritayla tıp için büyük çığır açacak bir ağacı bulmak üzere, kardeşi McGregor’la birlikte Amazonlarda yolculuğa çıkar. Kiraladıkları La Quila adlı teknenin başına buyruk ve güvenilmez kaptanı Frank’le de serüven başka noktalara taşınır. Katalan yönetmen Jaume Collet-Serra’nın çektiği Disney filmi ‘Jungle Cruise’da öykünün temelleri, Werner Herzog’un ünlü klasiği ‘Aguirre, Tanrı’nın Gazabı’na dayanıyor. Alman yönetmen söz konusu yapımda İspanyol komutan üzerinden ihtiraslarıyla toplumlarını mahveden liderlere, tabii başta Hitler’e göndermede bulunuyordu. Collet-Sera’nın yapıtındaysa Hitler çağrışımları yapan Alman Prens Joachim’i izliyoruz.

Haberin Devamı

Emily Blunt’ın sevimli güzelliğine kaslarıyla Dwayne Johnson’ın eşlik ettiği (bence kimyaları tutmamış ama) yapım, iki saatlik süresine rağmen gayet keyifle izlenen bir macera filmi olmuş. Amazon’un renkli coğrafyası, kapitalist dünyanın farkına varmış yerlileri, altı doldurulmuş bir efsane, sürekli aksiyon derken zevkli bir seyirlik var karşımızda. Son olarak öyküdeki iki kardeş temasının da ‘The Mummy’ serisini, Lily’yle Frank arasındaki gelgitli ilişkinin Huston’ın ‘The Africa Queen’ini, Aquirre’nin hasta kızını hayat ağacıyla kurtarma arzusunun ise Aranofsky’nin ‘The Fountain’ını hatırlattığının altını çizelim.
Demokrasinin koruyucuları
Jungle Cruise

Yönetmen: Jaume Collet-Serra

Haberin Devamı

Oyuncular: Dwayne Johnson, Emily Blunt, Edgar Ramirez, Jesse Plemons, Paul Giamatti, Jack Whitehall, Veronica Falcon

ABD yapımı

KLİŞELER GEÇİDİ...

Kocası Luke ve üvey oğlu Josh’la birlikte, eşinin eskiden yaşadığı kırsal coğrafyaya giden çocuk psikoloğu Gail ve yöreye adım atmalarının ardından baş gösteren tuhaf olaylar...

Stephen King’in ‘Dreamcatcher’ adlı romanı 2003’te sinemaya taşınmış, Türkiye’de ‘Düş Kapanı’ çevirisiyle vizyona girmişti. Geleneksel buluşmalarının yeni adımında başlarına tuhaf şeyler gelen dört arkadaşın yaşadıklarını anlatan film, sıradan bir King uyarlaması olmanın ötesine geçememişti. Kızılderililerin kötü ruhların neden olduğu kâbuslardan korunmak için kasnakları bir ağla örmek suretiyle yaptıkları nesnenin adı olan ‘düşkapanı’, 2020 tarihli yeni bir filme daha adını vermiş. Bu çalışma, ‘c’ yerine ‘k’ kullanılarak ‘Dreamkatcher’ ismiyle karşımızda. Kerry Harris imzasını taşıyan yapım, anaakım sinemanın modern gerilimler kategorisindeki en belirgin klişeleri harmanlamış. Vasatı aşamayan bir gerilim olmuş.
Demokrasinin koruyucuları
Düşkapanı

Yönetmen: Kerry Harris

Oyuncular: Radha Mitchell, Henry Thomas, Finlay Wojtak-Hissong, Lin Shaye, Jules Willcox, Joseph Bishara 

ABD yapımı

DİĞER SEÇENEKLER...

Uzun Aşkın Kısası’nı (‘Long Story Short’) Josh Lawson yönetmiş. Gia Coppola’nın imzasını taşıyan Mainstream’de  Hollywood’da bir komedi kulübünde arkadaşı ve zaman zaman sevgilisi olan Jake’le birlikte çalışan Frankie’nin günümüz toplumuyla hesaplaşması ön planda. ‘Lübnan Semaları’nda (‘Sous le Ciel d’Alice’) Chloé Mazlo, ustası olduğu animasyonu da işin içine katmış, 1975’te Lübnan’da iç savaşın patlamasıyla mutlu hayatları altüst olan bir aileyi büyükannesinin öyküsünden aldığı ilhamla anlatmış. Yerli komedi ‘Bize Müsaade’ Giray Altınok’un yönetip oynadığı bir çalışma. Filmde Fırat Albayram, Sami Aksu ve Fatih Al gibi isimler de rol alıyor.
Haftanın bir diğer yerli yapımı olan ‘Uzak Ülke’yse Erkan Yazıcı imzalı...

 

Yazarın Tüm Yazıları