Bu dünya bizim, tüketmeyelim…

Bugün Dünya Çevre Günü... Lakin insanlık ‘çevre’sine dikkat etmiyor! Üzerinde yaşadığımız ve bizden öncekilerden devraldığımız gezegeni, ona ait güzellikleri tüketiyor. Doğanın kestiği faturalar, kimi acı dersler ve hatırlatmalar da çare olmuyor. Bu vesileyle kimi gerçek olaylara dayanan, kimi kurgusal ekolojik meselelerin altını çizen filmleri derledik...

Haberin Devamı

1- Dersu Uzala

‘DOĞA’MIZA GÖRE DAVRANALIM!

Doğu Sibirya’nın dondurucu ikliminde gözlemleri, refleksleri, doğayla kurduğu ilişki ve gösterdiği mükemmel uyumla, araştırma yapan Rus kâşif, botanikçi, yazar ve yüzbaşı Vladimir Arsenyev’e rehberlik eden özel bir kişilik… Gerçek bir hikâyeden sinemaya uyarlanan yapımda büyük usta Akira Kurosawa insanı doğadan uzaklaştıran modern dünyaya etkili mesajlar yollar. 1975 tarihli bu unutulmaz klasik Sovyetler Birliği’nde çekilmişti.  
Bu dünya bizim, tüketmeyelim…
2- Karanlık Sular / Dark Waters

DEĞİRMENLERE KARŞI…

Bileşimlerinde yüksek oranda zararlı madde kullanan, kimi deneylerinde insan hayatını hiçe sayan, çevredeki birçok
canlıya zarar veren, kalıcı ve yok edici hasarlara yol açan bir kimya devi (DuPont firması) ve tüm bu yapılanlara karşı 20 yıllık sıkı bir mücadeleye soyunan bir avukat... Todd Haynes filminde Robert Bilott’ın hikâyesini sinemaya taşırken aynı zamanda kapitalist toplumlarda arkasına sistemi (siyaseti) alıp “Kaç kişiye ekmek kapısı oluyorum” gerekçesine sığınarak işlenen hukuksuzluklara ve çevre cinayetlerine dikkat çekiyor.
Bu dünya bizim, tüketmeyelim…
3- Silkwood

Haberin Devamı

BİR GÜN TEK BAŞINA…

Bir nükleer santralda çalışan Karen Silkwood ihmaller sonucu radyasyona maruz kalır ve bu durumu ifşa etmeye karar verir. Ne var ki derin yoksulluk ağı içindeki diğer emekçiler koşullara ilişkin pek itirazda bulunmazlar. Karen ise mücadeleden yanadır… Mike Nichols imzalı bu gerçek öyküye dayanan yapım hem çevre meselelerinin altını çizen öncü bir filmdir hem de işçi sınıfının dertlerini perdeye taşıma konusunda sağlam bir bakış açısına sahiptir.
Bu dünya bizim, tüketmeyelim…
4- Dünyanın Kaderi / The China Syndrome

GAZETECİNİN GÖREVİ…

Nükleer santraldaki bir kazaya tanık olan gazeteci ve onun, bu durumu haber yapmaması için karşılaştığı baskı… James Fonda, Michael Douglas ve Jack Lemmon gibi oyuncuları kadrosunda barındıran James Bridges’in bu 1979 tarihli filmi anaakım sinema içinde çevre felaketlerine dikkat çeken ilk yapımlardan biridir.
Bu dünya bizim, tüketmeyelim…
5- The Road

Haberin Devamı

FELAKETİM OLURDU, AĞLARDIM…

Büyük bir felaketin ardından dünya yaşanmaz hale gelmiştir. Güneş kendini göstermez, ağaçlar yıkılmaya başlar, birçok canlı türü tarih olmuştur. İşte bu ortamda bir baba oğluyla birlikte sıcak bir iklimi aramak üzere yollara düşmüştür. Cormac McCarthy’nin distopik romanının sinema uyarlamasını John Hillcoat yönetmişti. Filmin kadrosunda Viggo Mortensen, Kodi Smith-McPee, Charlize Theron,
Robert Duvall gibi isimler yer alıyor.
Bu dünya bizim, tüketmeyelim…
6- Sığınak / Take Shelter

BAK YİNE YAKLAŞIYOR FIRTINA

Uykusunda sürekli olarak insanlığı ama asıl olarak ailesini hedef alan hortumlu, kasırgalı kâbuslar gören ve olası bir felakette kurtuluş için bir sığınak hazırlayan ama çevresi tarafından psikolojik sorunlar yaşadığına inanılan bir emekçi... Jeff Nichols’ın metaforlarla (yaklaşan tehlike kapitalizmin acımasızlığıdır ve emekçileri elbette tarumar edecektir. Sığınak da bir tür ‘Nuh’un gemisi’dir) örülü çarpıcı filmi hem ekonomik hem de çevreci mesajlarıyla dikkat çekiyor. Kadroda Michael Shannon, Jessica Chastain ve Shea Whigham gibi oyuncular yer alıyor.
Bu dünya bizim, tüketmeyelim…
7- Woman at War

Haberin Devamı

BU OKLAR KAPİTALİZME…

49 yaşında, koro yöneticisi bir kadın. Bu onun görünürdeki kimliğidir. ‘Zorro’vari bir hayat sürer, en ilkel silahlarla, yani ok ve yayla ‘küçük ve güzel’ ülkesini doymak bilmez kapitalizmden korumaya çalışır. Benedikt Erlingsson’un 2018 tarihli filmi İzlanda’nın doğasını tahrip etmeye çalışan modern canavarlara karşı mücadele eden aktivist bir kadının hikâyesini ‘İskandinav mizahı’ndan tatlarla donatarak anlatıyor.
Bu dünya bizim, tüketmeyelim…
8- Kayıp Umutlar / Promised Land

TOPRAĞIMIZA DOKUNMA!

ABD’nin en büyük enerji şirketlerinden birinin temsilcisi olarak küçük bir taşra kasabasına gidip burada doğalgaz potansiyeline sahip arazileri ele geçirmeye çalışan bir görevli... Karşısında zamanla direnç kazanan bir kitle bulacak, kendi kökleriyle vicdani bir hesaplaşmaya girecektir. Matt Damon, Francis McDormand, John Krasinski gibi isimlerin sürüklediği bu Gus Van Sant filmi hayali bir öykü anlatıyor. Benzer meselelerin ve yöre halklarının verdiği mücadelelerin gerçeğiniyse Türkiye uzun bir süredir yaşıyor.
Bu dünya bizim, tüketmeyelim…
9- Yarından Sonra / The Day After Tomorrow

Haberin Devamı

DÜNYA BUZ TUTUNCA

Los Angeles’ın tornado hortumlarıyla yerle bir olması, New York’ta devasa dalgaların gökdelenlerin dibini süpürmesi, Tokyo’da havadan buz parçalarının yağması...‘Biliminsanlarını dinlemeyenleri doğa cezalandırır’ gerçeğini, ‘buzul çağı’na giren bir gezegen profili eşliğinde perdeye taşıyan felaket filmlerinin yönetmeni Roland Emmerich bilimsel verilere sırtını dayıyor. 
Bu dünya bizim, tüketmeyelim…
10- Büyük Felâket / Deepwater Horizon

AH ŞU KÂR HIRSI…

Yıl 2010… Meksika Körfezi’nde inşa edilen petrol sondaj kulesi Deepwater Horizon’da beklenmedik bir çevre felaketi yaşanır. 11 kişi hayatını kaybederken denize 50 bin varilden fazla petrol sızar. Peter Berg imzalı yapım Amerikan tarihinin en büyük kazalarından biri olarak kabul edilen bu vakanın nasıl yaşandığını perdeye taşıyor. Petrol şirketi temsilcilerinin kâr hırsıyla nasıl hareket ettiklerini ve insan hayatını nasıl hiçe saydıklarını da hatırlatarak… Filmin kadrosunda Mark Wahlberg, Kurt Russell, John Malkovich gibi isimler var.
Bu dünya bizim, tüketmeyelim…
BUNLAR DA VAR

Haberin Devamı

11- Balinanın Sırtında / Whale Rider / Yön: Niki Caro

12- Yerel Kahraman / Local Hero / Yön: Bill Forsyth

13- Into the Wild / Yön: Sean Penn

14- Tatlı Bela / Erin Brockovich / Yön: Steven Soderbergh

15- Düşler Diyarı / Beasts of the Southern Wild / Yön: Benh Zeitlin

16- Açlık / Soylent Green / Yön: Richard Fleischer

17- Zor Saatler / The Finest Hours / Yön: Craig Gillespie

18- Büyük Mucize / Big Miracle / Yön: Ken Kwapis

19- Takbul / Yön: Brillante Mendoza

20- Sel / The Flood / Yön: Earl Bellam
Bu dünya bizim, tüketmeyelim…
UÇAN SÜPÜRGE ULUSLARARASI KADIN FİLMLERİ FESTİVALİ

Direnen, ilham veren, dayanışan kadınlar...

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü’nün katkılarıyla Uçan Süpürge Vakfı tarafından düzenlenen Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali’nde ikinci devre bugün Ankara’da başlıyor. İlk etap geçen hafta başlamış ve filmler, çevrimiçi gösterimlerle seyirci karşısına çıkmıştı. 11 Haziran’a kadar sürecek ikinci etapta festival filmleri Doğan Taşdelen Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde ve CerModern’de izleyicilerle buluşacak. Bu yıl ‘Araftan Çıkmak’ temasıyla düzenlenen organizasyonda dünyanın dört bir yanından direnen, ilham veren ve dayanışan kadınların hikâyelerini anlatan çalışmalar ön planda.

Bu dünya bizim, tüketmeyelim…

Bir Nefes Daha / Yön: Nisan Dağ

Derisini Satan Adam / Yön: Kaouther Ben Hania

* Nereye Gidiyorsun Aida? / Yön: Jasmila Žbanić

* Nomadland / Yön: Chloé Zhao

* Yetenekli Genç Kadın / Yön: Emerald Fennell

* Ah Gözel İstanbul / Yön: Zeynep Dadak

* Asistan / Yön: Kitty Green

* Hem Müslüman Hem Feminist / Yön: Nebiye Arı

* Hayaletler / Yön: Azra Deniz Okyay

* Sen Ne Muhteşemsin Wanda / Yön: Bettina Oberli

* Tam Göreyim Seni / Yön: Maria Schrader

* Rosa’nın Düğünü / Yön: Icíar Bollaín

* Ateşle Yazmak / Yön: Rintu Thomes-Sushmit Ghosh

* Benim Bedenim / Yön: Samaher Alqadi

* Lübnan Semaları / Yön: Chloé Mazlo

Not: Biletix üzerinden alınabilecek öğrenci bileti 12, tam bilet 20 lira. Ayrıca Ozan Açıktan’ın yönettiği ‘Aile Arasında’ bugün saat 16.00’da Nâzım Hikmet Kültür Merkezi’nde, Katia Benrath imzalı ‘Rocca Dünyayı Değiştiriyor’ 9 Haziran saat 17.00’de Kent Konseyi Etkinlik Alanı’nda ücretsiz gösterilecek.

 

Yazarın Tüm Yazıları