Adalet sinemanın temelidir!

İstanbul’un artık klasikleşen sinemasal buluşmalarından ‘Uluslararası Suç ve Ceza Festivali’, 12’nci kez huzurlarımızda. 24 Kasım’a kadar sürecek etkinlik boyunca birçok uzun ve kısa metraj yapım seyirci karşısına çıkacak. Doyurucu bir program sunan organizasyon dahilinde paneller ve atölye çalışmaları da düzenlenecek.

Haberin Devamı

Hayatın ya da sistemin sağlayamadığı adaleti, sinema sağlayabilir mi? Bu sorunun net bir cevabı yok elbette ama ‘yedinci sanat’ var olduğundan beri seyircisine en azından salonlarda ya da ekran karşısında ‘katarsis’ hissini yaşatmıştır. Mahkemelerde, duruşma salonlarında sağlanamayan adaletin, açık kalan yaraların kapanma yeri zaman zaman önümüzdeki perdeye yansıyan filmler olmuştur. Bu hatırlatmanın ardından sinemanın bu yöndeki yapıtlarını seyirciyle buluşturmayı hedefleyen ‘Uluslararası Suç ve Ceza Film Festivali’nin 12’nci kez huzurlarımıza çıktığını belirtelim. Dünkü açılış töreniyle start alan organizasyon 24 Kasım’a kadar sürecek.

Adalet sinemanın temelidir
“1976”

Haberin Devamı

Bir anlamda festivalin en önemli bölümü olarak kabul edilen ‘Altın Terazi Uzun Metraj Film Yarışması’nda her yıl olduğu gibi Türk ve dünya sinemasından seçilmiş, ana temaları adalet olan dokuz yapım boy gösterecek.

Bu yapıtları değerlendirecek olan jüri ise şu isimlerden oluşuyor: Macaristan’dan yazar, yönetmen, yapımcı ve ses tasarımcısı Benedek Fliegauf (Başkan), Türkiye’den oyuncu ve sunucu Ceyda Düvenci ve yapımcı Müge Özen, Fransa’dan gazeteci ve film eleştirmeni Franck Finance-Madureira, Almanya’dan da oyuncu Irina Wanka.

Adalet sinemanın temelidir
“Hilal, Feza ve Diğer Gezegenler”

‘Altın Terazi Kısa Metraj Film Yarışması’nda ise 10 film var; bu çalışmalar da yapımcı ve yönetmen Maxine Williamson (Başkan), yönetmen Gözde Kural ve senarist-yönetmen ve sinema yazarı Ali Ercivan’dan oluşan jürinin karşısına çıkacak.

10 filmin gösterileceği ‘Altın Terazi Kısa Metraj Belgesel Film Yarışması’nın jüri üyeleri de şöyle: Yazar ve akademisyen Profesör Hasan Akbulut (yönetmen), yönetmen ve görsel sanatçı Kıvılcım Akay ve senarist, yazar ve yönetmen Farhad Eyvazi.

Adalet sinemanın temelidir
“Bir Zamanlar Gelecek: 2121”

Festival dahilinde 19-23 Kasım tarihlerinde endüstrideki gelişmelerin tanıtıldığı, tartışıldığı, iletişim toplantılarının yapıldığı ‘VisionIST’, Atlas 1948 Sineması ve AKM Yeşilçam Sineması’nda gerçekleşecek. Katılım için festivalin web sayfası olan icapff.com adresinden akreditasyon formu doldurulması yeterlidir.

Haberin Devamı

Etkinliğin klasik bölümlerinden ‘Adalet Terazisi’nde şu yapımlar izleyicilerle buluşacak: “1976” (Yön: Manuela Martelli), “Damdaki Kadın / Woman on the Roof”  (Yön: Anna Jadowska), “Gönüllü / The Volunteer” (Yön: Nely Reguera), “Saraybosna Safari / Sarajevo Safari” (Yön: Miran Zupanic), “Sürü / La Jauría” (Yön: Andrés Ramírez Pulid), “Seni Ben Kurtaracağım / Nobody’s Hero” (Yön: Alain Guiraudie), “Elveda Bay Haffmann / Farewell Mister Haffmann” (Yön: Fred Cavayé), “Instagram Ailesi / Girl Gang” (Yön: Susanne Regina Meures), “Yusufçuklar / Dragonflies” (Yön: Luc Knowles).

Adalet sinemanın temelidir
“Kurak Günler”

Bu seçkinin ‘Özel Gösterim’ kategorisinde üç film GAİN Medya ana sponsorluğunda izleyiciyle karşısına çıkacak. Söz konusu yapımlar da şöyle: “Biz de Ölmüş Olabilirdik / We Might as Well Be Dead” (Yön: Natalia Sinelnikova), “Sessiz Kız / The Quiet Girl” (Yön: Colm Bairéad) ve de “Tori ve Lokita / Tori & Lokita” (Yön: Jean-Pierre Dardenne-Luc Dardenne).

Haberin Devamı

Adalet sinemanın temelidir

Festivalin akademik programı ‘Eşitiz’ temasıyla gerçekleştirilecek. Birçok panel ve atölye çalışmasının da düzenleneceği organizasyon, doyurucu içerikle sinemaseverleri bekliyor. Her zaman olduğu gibi iyi seyirler dileklerimizle...

Adalet sinemanın temelidir
“Tori ve Lokita”

Gösterimler nerede olacak?

Festivalde yer alan filmlerin gösterimleri Atlas 1948 Sineması, Kadıköy Sineması ve AKM Yeşilçam Sineması’nda gerçekleştirilecek. Akademik program ise her yıl olduğu gibi İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde yapılacak.

Bilet fiyatları ne kadar?

Festivalin tam biletleri; gündüz (11.30-13.30) seanslarında 10 TL, akşam (16.30-19.00-21.30) seanslarında 15 TL olarak belirlendi. Festival boyunca öğrenciler tüm seanslar için sadece 7 TL’ye bilet alabilecek. 

Haberin Devamı

Altın Terazi Uzun Metraj Film Yarışması

* Aşk (El Houb) / Yön: Shariff Nasr

* Bir Zamanlar Gelecek: 2121 (Once Upon a Time in the Future: 2121) / Yön: Serpil Altın

* Hilal, Feza ve Diğer Gezegenler / Hilal, Feza and Other Planets / Yön: Kutluğ Ataman

* Keşke Yansaydı (Somewhere Over The Chemtrails) / Yön: Adam Koloman Rybanský 

* Kurak Günler (Burning Days) / Yön: Emin Alper

* Metronom (Metronom) / Yön: Alexandru Belc

* Mutluluk (Happiness) / Yön: Askar Uzabayev

* Palmiyeler ve Gerilim Hatları (Palm Trees and Power Lines) / Yön: Jamie Dack

* Sonu Yok (No End) / Yön: Nader Saeivar

 Altın Terazi Kısa Metraj Belgesel Film Yarışması

* Aşılmayan Duvarlar (Impenetrable Walls) / Yön: Tolga Oskar

Haberin Devamı

* Bir Atın Düşü (The Dream of a Horse) / Yön: Marjan Khosravi

* Çile (The Ordeal) / Yön: Rosa

* Her Şey Yolunda (Everything is Fine) / Yön: Muhammet Beyazdağ

* Ölüm Kozası (Cocoon of Death) / Yön: Ezel Avcı

* Sede (Sede) / Yön: Mehtap Şamiloğlu

* SİYAH İsa Adaletten Uzak (The BLACK ChristS. Far From Justice) / Yön: Monica Manganelli

* Var Olan Şiddet Yok (Existing Violences Do Not Exist) / Yön: Matthieu Ponchel

* Yapacağım (I will Make It) / Yön: Loreto Saiz, Corentin Barrial

* Zeytinliğin Ardı (Behind the Olive Grove) / Yön: Mervan Serhat Sarışın

Altın Terazi Kısa Metraj  Film Yarışması

* Aforoz (The Banishment) / Yön: Yılmaz Özdil

* Bahçeler Put Kesildi (Gardens Petrified) / Yön: Ali Cabbar

* Ben Hâlâ Ethan’ım (I’m Still Ethan) / Yön: Raffaello Degruttola

* Benim Komşum Kurt (My Neighbour Wolf) / Yön: Nebojsa Slijepcevic

* Birlikte, Yalnız (Together, Alone) / Yön: Kasım Ördek

* Görünmez Gözler (Invisible Eyes) / Yön: Jung Seung-hee

* Karıncanın Ayak İzleri (Footprints of Ants) / Yön: Ümit Güç

* Kurtuluş (Saving) / Yön: Mostafa Gandomkar

* Rutubet (The Moisture) / Yön: Turan Haste

* Özel Gece (Suite Night) / Yön: Mahtab Pishghadam

Yazarın Tüm Yazıları