Çeyrek final kodu: Yarım sıfır

Fonseca, küçük bir Pereira gibi bozdu sarı lacivertlileri. Bu tur, bakıldığında 1 gollük, hatta yarım gollük zaten. O bir sayı da iplerin F.Bahçe’ye geçmesini sağladı.

Haberin Devamı

BRAGA aslında F.Bahçe’nin sık karşılaştığı türden bir sistem takımı. Ben biraz Avcı’nın Başakşehir’i, biraz da Kocaman’ın Konyaspor’undan izler taşıdıklarını düşünüyorum. Ama onlardan farkı bu tutarlı organizasyonun Rafa Silva-Ahmet Hassan gibi kaliteli oyunculara da sahip olması. Fakat dün 4-4-2 filan değil, 4-6-0 oynadılar. 

 

İki santraforun orta sahayla bütünleşmesiyle özellikle sarı lacivertlilerin çıkış yollarını kapadılar. F.Bahçe Türkiye’nin en yetenekli savunma grubu artı Mehmet Topal’a sahip olduğu için geriden çıkamamaya hiç alışık değil. Ama Braga, F.Bahçe’ye neredeyse bu yıl hiç karşılaşmadığı bir test yaşattı: İlk yarıda geriden hiç rahat çıkamadılar.

 

Haberin Devamı


TUTUCU PEREIRA


BİR büyük takım geriden rahat çıkamadığında, devreye yetenekli orta saha oyuncuları girer normalde. Tabii böyle oyuncularınız varsa... F.Bahçe’nin bu yılki kadro mühendisliğinde en önemli arızası bu:

Diego dışında yetenek konusunda takım standardının altında. 2013-14’te Ancelotti orta sahasındaki yetenek dozunu artırmak için merkez üçlüde Di Maria’yı kullanmıştı. Bu yıl Hiddink bazen Pedro’yu burada kullanıyor.

Ama Pereira orta üçlüsüne yetenekli sokmamakta ısrar etti, özellikle Alper’i kullanma şansını değerlendirmedi. Ve dünkü gibi çıkaramadığında, çaresiz kaldı sarı lacivertliler.


Dün 65’te Nani’nin oyuna girmesi tabii ki doğru. Ama çıkacak adam hep Volkan veya Alper midir? Rakip kapanmışken Alper’i orta üçlüye kaydırıp etkisiz Ozan’ı çıkarmak hiç düşünülemez mi? Ya da Fernandao daha erken sokulup orta saha ikiliye dönemez mi? Bu düşünsel değişimlerde biraz tutucu kalıyor Pereira.


Bence maçın 83 dakikası itibarıyla Pereira’nın hemen hemen bütün tercihleri tutucu, küçük Pereira gibi davranan Fonseca’nınsa planları yerinde giderken, kaderi Mehmet’in solosu değiştirdi.


Zaten Pereira’nın rüyalarında bu golleri gördüğünü biliyorum. Sezon başından beri reaksiyon futbolundan, rakip kaptırdığında canlı olmaktan söz ediyor. Mehmet de bunu yaptı: Rakibin top kaybettiğindeki dengesizliğinden faydalandı. Harika sürdü ve solla belki de bir kariyer golü attı. Bence Pereira’yı da bu kötü günden kurtardı.

 

Haberin Devamı


ÇEYREK YAKIN


ŞİMDİ Portekiz’de ipler Pereira’nın elinde. Zaten ilk golü hangi hoca bulsa, ipleri eline geçirecekti. F.Bahçe orada da tutucu oynayacak, kontrolü bırakmayacak. Üstelik iyi bir Gökhan, Rafa ve Josue’nin bulacağı fırsatları da azaltabilir. Luis Carlos’un da cezalı olması, bana 2. maçta Tarasov’suz Lokomotiv orta sahasının direncinin düşmesini anımsattı. Son sekiz yakın.

 

TEKNİK DİREKTÖR KARNESİ

 

VITOR PEREIRA

1-Ana plan konusunda Pereira’yı övüyoruz; kontrollü 4-3-3’ü, savunma dinamikleri her zamanki gibi dün de takdiri hak etti.


2-İşler kötü gittiğinde B planı üretme konusunda hep tutucu davranıyor. Nani’yi sokarken Ozan’ı çıkarmak aklına gelmiyor.

 

Paulo Fonseca

Haberin Devamı

1-Bu seviye için çok iyi bir hoca. İyi organize olan sistem takımları yarattı. Stili, Abdullah Avcı’yı andırıyor gibi.

2-Lüzumundan fazla sert oynamaları Fonseca takımlarının eksisi. Luis Carlos da rövanşta bu yüzden cezalı. İkinci maçta da benzer senaryoyla karşılaşacak.

 

MAÇIN HAKEMİ:

Clement TURPİN

 

1-40’ta Şener’in bozduğu ofsaytı kaçırması talihiydi.

2-Faul çoktu, kartlarını kullanmakta bence cimri davrandı.

 

MAÇIN YILDIZI

 

ASLINDA bu maçın yıldızının bir stoper olması beklendik bir şey değil. Ama Kjaer, Braga’nın olgunlaşmış ya da bazen olgunlaşmak üzere olan hücumlarını öyle iyi kesti ki, savunmayı öyle iyi yönetti ki kürsüye onun çıkmaması haksızlık olacaktı.

 

Haberin Devamı

MAÇIN HAYAL KIRIKLIĞI

 

GÜN içinde İstanbul’un farklı üç noktasında bulundum, akşam böyle bir yağmur yağacağına dair emareler sezmedim hiç. Zaten Kadıköy’de bu yağmur yağarken, Yeşilköy’de hava çiseliyordu! Şiddetli yağmur, hesap bozan bir faktördü bence.

 

MAÇIN SLOGANI: TURA YAKIN

 

FENERBAHÇE, iki kat kaliteli olduğu Braga’yla orada oynayacağı karşılaşmada tura çok yakın olan taraf. Ama taraftar orada da yalnız bırakmamalı.

 

KADER ANI: 42. dakika

 

BRAGA savunmasının maçta hata yaptığı nadir anlardan biriydi. Ozan bir anda önünde kalan topta pas yerine şutu düşünse rahat bir gol bulabilirdi.

 

MAÇIN OLAYI: Yedi yerli

 

KADROSUNDA 12 yabancı oyuncu bulunan Fenerbahçe’nin bu maça 7 yerliyle çıkması önemli. Bu durum, yıllarca uygulanan yabancı sınırının gereksizliğinin ispatı.

 

TRİBÜN

Haberin Devamı

İkinci yarı coştular

 

FENERBAHÇE bu yıl ileriye gidecekse Kadıköy’deki taraftarıyla gidecek. Dün özellikle de ikinci devrede yağmurla birlikte destekleri şiddetlenip, oyuna katıldılar.

 

Fabiano tercihi

 

DAHA önce Porto ve Olympiakos’ta Avrupa’da ikinci kaleci kullanmayan Pereira’nın Lokomotiv önünde Fabiano ısrarı gereksizdi. Braga önünde doğruya döndü.

Yazarın Tüm Yazıları