Bu hakemlere ne zaman görev verilecek?

MHK, geçen sezon radikal bir karara imza attı, Süper Lig’de hakem sayısının 22’ye düşürüleceğini ve hepsinin profesyonel olarak çalışacağını açıkladı.

Haberin Devamı

Bu arada yönetim değişti, ama karar değişmedi; hakem sayısı 22’ye düşürüldü. Profesyonelliğe geçişse kısmen rafta; Cemal Ersen’in haberine göre hakemlere kendi işlerinde de devam edebilecekleri iletildi. Sözleşmeleri yalnızca bir yıllık yapıldı. Ve Riva’da çalışma zorunluluğu getirilmedi.

 

 Tabii meselenin bu boyutu biraz can sıkıcı: Profesyonelliğe geçiş neden sakat kaldı sahi? Sözleşmeler önce 4 yıllık olarak planlanırken sonra neden 1 sene ile sınırlandı? Hakemlere niçin bir sosyal güvence sağlanmadı ve Riva’da çalışma şartı neden kaldırıldı? Bu politikayla hakemler kendilerini ne kadar güvende hissedebilirler ki?

 

 Bu devrimin en güzel tarafı, milyar Euro’luk Süper Lig’in en kritik vazifesini yapan hakemlerin ücretlerinin global düzeye taşınması tabii ki. Süper Lig’in 22 hakemi artık 13 ila 20 bin TL arası sabit maaşlar alıyorlar. Ayrıca her yönettikleri maç için de 6 bin lira ekstra gelirleri söz konusu. Ancak ücret politikasında da can sıkıcı bir detay var: Maaş uygulaması yalnızca orta hakemlerle sınırlı. 15-20 yıldır yardımcı hakemlik yapan ve dahi Türkiye’yi uluslararası arenada temsil eden yardımcılara maaş uygulaması yok. Onlar sadece maç başı ücret alıyorlar.

 

Haberin Devamı

 Üstelik yardımcı hakemlerin düzenli maç yönetmeye devam etmesi için kendi performanslarının mükemmel olması yetmiyor. Süper Lig’de hakem trioları genelde sabit. Yani hangi orta hakemin hangi yardımcıyla maçlara gittiği genelde belli. Dolayısıyla orta hakemin yaptığı bir hata sonucu ceza kapsamına girmesi, yardımcı hakemin de dinlenmesi anlamına geliyor. Yani hakemlik gelirinin kesilmesi anlamına...

 

Süper Lig’de 42 yardımcı hakem var. Onlara örneğin 5’er bin lira sabit ücret bağlansa, TFF’ye getireceği yük yalnızca 210 bin TL olacak. Burada ciddi bir adaletsizlik söz konusu sanki...

 

Haberin Devamı

ALT KATEGORİLER

 

 Süper Lig’le ilgili gelişmeleri medyadan takip edebiliyor olsak da, alt kategorilerle ilgili bilgi bulmak zor bu ülkede. Eski hakem Murat Fevzi Tanırlı’ya onların durumunu sordum, aldığım cevap içler acısı: Alt kategorilere son 2 yılda hiç zam yapılmamış. Üstelik Süper Lig’de görev verilmeyen hakemler PTT 1. Lig’e kaydırıldığı için de maçlarının gaspı gibi bir durum da söz konusu.

 

 

GÖREV DAĞILIMI ADALETSİZLİĞİ

 

 Süper Lig’de hakem sayısı 22’ye düşürülmüş; 4 hafta, yani 36 maç da geride kalmış. Bütün hakemleri en azından birer kez izlemiş olmamız gerekmez miydi sizce şimdiye kadar? Maalesef hayır... 22 hakemin 16’sı çıktı yalnızca sahaya. 6 tanesini henüz hiç göremedik yeşil zeminde. 

 

Haberin Devamı

Süper Lig’de ilk 4 haftada Hüseyin Göçek 4, Ali Palabıyık, Alper Ulusoy, Bülent Yıldırım, Halil Umut Meler, Özgür Yankaya, Tolga Özkalfa 3’er, Barış Şimşek, Cüneyt Çakır, Fırat Aydınus, Mete Kalkavan ve Serkan Çınar ikişer, Abdulkadir Bitigen, Ümit Öztürk, Volkan Bayarslan ve Yaşar Kemal Uğurlu da birer maç yönetmiş durumdalar. Arda Kardeşler nerede? Bülent Birincioğlu nerede? Kutluhan Bilgiç, Serkan Tokat nerede? Bu hakemler tansiyonu en düşük 4 haftada maç yönetmeyeceklerse ne zaman yönetecekler? Ya da Premier Lig’de 10 maça 16 hakem yetiyorsa, belki de Süper Lig’in de ihtiyacı o kadardı öyle değil mi?

 

TFF’nin Uilenberg, Rosetti gibi vizyoner hamleleri muazzam. Hakem maaşlarını artırmaları da.

 

Haberin Devamı

Ama gerek yardımcı hakemlerde, gerek alt kategorilerde yaşanan adaletsizlikler can sıkıcı. 22 Süper Lig hakeminin 6’sının henüz görev almamış olması da.

 

Umarız bu sorunlar çözülür de, ülke futbolunun iftiharı olma yolunda ilerleyen hakemlik müessesi daha da gelişir her geçen gün...

 

 

YA TÜRKİYE TERS YÖNDE GİDİYOR YA DA İNGİLİZLER

 

 Avrupa’nın 5 büyük ligini de inceledim: Premier Lig’de geride kalan 50 maçta 16 hakemin tamamı görev almış (Anthony Taylor 5, Paul Tierney 1 kez. Ama hepsi görev yapmışlar)... La Liga’da 42 maç 20 hakeme, Bundesliga’da 31 maç 22 hakeme bölüştürülmüş.

 

5 büyük ligde henüz hiç maça çıkmayan tek hakem İtalyan Davide Ghersini. Onun dışında tüm hakemlerin 1 ya da 5, muhakkak sahaya çıktığını görüyoruz. Ya biz ters yöndeyiz arkadaşlar, ya da 5 büyük ligin tamamı...

 

Haberin Devamı

Bu hakemlerimize ne zaman görev verilecek ki sahi?

 

Yazarın Tüm Yazıları