Kendi söküğünü dikerken örnek olan İzmir

Büyük bir kampüs alanında kurulu Atatürk Organize Sanayi Bölgesi’ni (İAOSB) ziyaret ettiğimizde en etkileyici tarafı; sanayicilerin ellerini ceplerine atıp bir meslek lisesi kurduklarını öğrenmem oldu.

Haberin Devamı

Genellikle sanayiciler sorunlarını anlatmak ister; seslerini Ankara’ya duyurmak için. İAOSB Başkanı Hilmi Uğurtaş ve Ege Bölgesi Sanayi Odası Meclis Başkanı Salih Esen sorunları dile getirdikleri kadar, temel sorun olan kalifiye eleman konusunda kendi attıkları adımları da gururla anlattılar.

Başta teşvikle kurdukları enerji santralinin son 4 yılda yüksek döviz kuru artışı ile atıl kalması sonucu bu yatırımın fırsat maliyeti yaratması gibi, çok yakın komşu illerin teşvik kapsamında olmasıyla rekabette haksız biçimde kayıp getirmesi gibi dezavantajları olan İzmirli sanayicilerin, merkezi hükümetin kumandasında olan bu sorunlara karşın teknik lise yatırımı yaparak kalifiye eleman sorununa çözüm aramaları kayda değer.

İLK MEZUNLAR GELİYOR

Okula, kuruluşunda en çok katkıyı yapan Nedim Uysal’ın adı verilmiş. İlk mezunlarını bu yıl veriyor olacak. Okul mimari tasarımı ile de etkileyici. Laboratuvarları, sosyal ve kültürel salonları, spor salonu ile kapısında iki büyük ‘ölmez ağacı’ karşılayan okulda öğretmenlerle de tanışma fırsatı bulduk; pırıl pırıl bir okul olmuş.

Haberin Devamı

İAOSB yetkilileri Milli Eğitim müfredatına ek olarak çeşitli faaliyetlerle içeriğin zenginleştirildiğini, çok talep karşısında okula kayıtta hiçbir şekilde ‘torpil işletmediklerini’ gururla ifade ediyorlar.

BITCOIN SORUYORLAR

Bir başka açı da şuydu; OSB yönetiminde okulla ilgilenen yöneticinin, UNDP ve AB ofislerinde deneyim kazanmış bir özgeçmişi var. Sanayinin ihtiyacı olan mesleki teknik gerekliliğe; hem pratikteki ihtiyaçlardan hareketle, hem de uluslararası perspektiften yaklaşıyorlar. Öğrenci başına 13 bin 500 TL maliyet hesaplayan İAOSB yönetimi, bunun sadece yüzde 40’ını devletten alabildiklerini, gerisini kendi bütçeleri ile karşıladıklarını anlatıyorlar.

Kapısını açıp girdiğimiz bir derslikte 9. sınıf öğrencileri vardı. Karşılarında Hürriyet’in ekonomi ekibini gören bir öğrenci bize Bitcoin’i ve kripto paraları sordu. Doğrusu çok şaşırdım. Lise 1 öğrencisinin güncel ekonomik gelişmeleri ve tartışmaları izlemesi kayda değer.

Haberin Devamı

İzmir gerçekten de farklı; hem sorunlara kendi çabaları ile çözüm arayan iş kesimi, diğer tarafta da kendilerine yapılan yatırımı yanıtsız bırakmayan genç kesim uzun vadeli bir ufku aydınlatıyor.

 

Yazarın Tüm Yazıları