Fed ‘pedal basmaya’ başladı

Dün Fed, ABD’de faizleri 2015 sonundan itibaren üçüncü kez 0.25 puan artırıp yüzde 1’e yükseltirken; yılı 2 ilave faiz artırımı ile tamamlayacağının da işaretini verdi.

Haberin Devamı

Bunun giderek sıklaşan bir süreç olacağı belirginleşiyor. Anlamı: Fed ‘pedal basmaya’ başladı. Enflasyon, büyüme ve işsizlik tahminleri ile Fed üyesi başkanların geleceğe dönük faiz tahminlerinin ise pek değişmediği görülüyor.

Fed enflasyonun yüzde 1.8 ile yüzde 2.1 arasında seyredeceğini öngörüyor. Bu yüzden yüzde 2’lik hedefin üzerine çıkıldığında da ‘çarşının karışmasını’ istemiyor. İşte Fed’in karar metninde, “simetrik enflasyon hedefi” sözünün girme nedeni de bu.

Simetrik enflasyon hedefi ile; enflasyon hedefinin katı biçimde yüzde 2 değil, genişliği tanımlanmamış ama bunun etrafında küçük çapta dalgalanan bir bant olarak kabul ettiği anlaşılıyor. Bu da, bir enflasyon hedeflemesi yapan merkez bankaları gibi ‘belirsizlik bandı’ anlamına geliyor.

Haberin Devamı

Fed üyelerinin tahminlerine bakılırsa bu yıl içinde 2 faiz artırımı daha olacak da, basın toplantısında da soruldu ki; ‘daha hızlı olabilir mi?’ Fed başkanı Yellen de, “3 artış kademeli bir artış demek” diyerek örtülü olarak 0.25’lik artışları ima etmeyi tercih etti.

Fed’in 17 üyesinin 13’ü 2017 sonunda yüzde 1.50 ve üzerinde bir yere gidileceğini işaret ediyor. 

Dünkü basın toplantısında bir başka kritik soru şuydu; acaba Fed faiz kararı alırken potansiyel bir genişlemeci maliye politikası ve vergi politikası değişikliğini dikkate almış mıydı? Yellen’in yanıtı çok netti; bu faiz artışı ekonominin mevcut göstergelerine göre alınmıştı.Potansiyel bir maliye politikasına ön almak için değil.

Asıl hikaye, Fed’in 2009 sonrasında tahvil satın alarak büyüttüğü bilançosunun küçültme operasyonunu nasıl ve ne zaman açıklayacağında idi. Asıl o zaman piyasadan dolar çekilmeye başlanacak.

Olasılıkla da 2018 ortasında o yola girileceği piyasada tahmin ediliyordu; Fed Başkanı Yellen bilançonun tartışıldığını ama karar alınmadığını söyledi.Şimdi top Trump’ta; eğer ‘genişleme fişeklerini’ çakarsa Fed de hızlanacak.ugurses@hurriyet.com.tr

Yazarın Tüm Yazıları