Doğrusu budur efendim!

Başçı’nın sunumuna bakılırsa ‘herşey güzel olacak inşallah, enflasyon da inecek, faiz de’ tarzı bir anlatımın tercih edildiği anlaşılıyor.

Haberin Devamı

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, yılda iki kez yapılan sunum için Bakanlar Kurulu’nun önüne çıktı. “Ne olacak?”, “nasıl geçecek?” sorularını hepimiz merak ettik. Çünkü Başbakan Erdoğan önceki hafta sonu çok sert biçimde Merkez Bankası’na ve Erdem Başçı’ya çıkışmıştı. Başçı’nın sunumuna bakılırsa ‘herşey çok güzel olacak inşallah’ kıvamında bir sunum olduğu anlaşılıyor.
Başçı’nın özetle şunları anlattığı anlaşılıyor; FED’in çıkış sinyali faizlerin artmasına neden oldu. Bizde ise reel faizler kriz öncesine göre hala düşük. Cari açık veren diğer gelişen ülkelerde de faizler arttı. Türkiye’de kur artışı enflasyon açısından en etkili unsur. Kısa vadeli faizlerdeki geçici sıkılaştırma kur artışını frenlemek için etkili oldu, Lira’daki hızlı değer kaybı önlendi. Hatta rezerv artışı sağlandı.
Peki Başçı mealen ne söylemiş görünüyor? Merkez Bankası’na düşük ölçekli faiz indirimi yaptığı için hiddetlenen Başbakan Erdoğan’ı sakinleştirmek için, biraz zamana ihtiyaç duyulduğunu anlatan bir sunum bu.
Yani ‘biraz sabredin, faizi indireceğiz Başbakanım’ duruşu var sunumda.
Merkez Bankası’nın bu sunumunda, Başbakan’ın örnek verdiği ülkelerden ABD ve Japonya ile Avrupa ve İngiltere’deki enflasyon ve merkez bankalarının kısa vadeli faizlerinin seyrini gösteren bir grafik dizisi var. (Grafik yukarıda) Burada gösterilen de şu; merkez bankaları faizi yükselttikten sonra enflasyonun düştüğü gözleniyor. Başbakan’a ‘doğrusu budur efendim’ sunuşu olmuş. Geçmişte piyasalara ‘enflasyon orta vadede hedefle uyumlu’ hikayesi anlatan Merkez Bankası, şimdi anlaşılıyor ki aynı zaman avansını Başbakan’dan istiyor.
Siyasetçiye 24 saatin uzun olduğu Ankara’da, bakalım Başbakan mı, yoksa Merkez Bankası mı durumu idare edecek?

Doğrusu budur efendim

Yazarın Tüm Yazıları