Umarım işler iyiye gider

Yaz bitti, sonbaharı da yarıladık. Yaklaşık 4.5 ay aradan sonra yeniden başkentte resim dünyasına merhaba diyoruz. Ancak bu yaz yaşadıklarımızı dikkate alırsak, geçmiş yıllarla karşılaştırma yaparsak, bu kez merhabamız oldukça buruk.

Haberin Devamı

Umarım işler iyiye giderNedeni malum; 15 Temmuz darbe girişimi ve sonrasında yaşadıklarımız. Ben darbe girişimine Yunanistan’da tatil yaparken yakalandım. Tatilimi yarıda keserek, hemen Türkiye’ye geri döndüm. O zamandan bu yana, arada çıktığım dört günlük tatil dışında işten kopamadım.

SORUNLAR YUMAĞI

Nasıl kapacaksınız ki? Bana göre Türkiye gerçekten çok kritik bir süreçten geçiyor. Birçok bilinmeyeni çözmeye çalışıyoruz. Ancak sorunlar yumağı Türkiye’nin peşini bırakmıyor ve adeta bir çığ gibi büyüyor. Hala, eğer 15 Temmuz başarılı olsaydı bunun siyasi ayağında kimler olacaktı, bilmiyoruz. Bilinmeyenler zinciri o kadar uzun ki, her geçen günde bu zincire yeni bir halka ekleniyor. 15 Temmuz sonrası FETÖ’yü devletin tüm kurumlarından temizlemek için başlatılan operasyonlar daha ne kadar sürecek? FETÖ’nün devlet içinde bu kadar yuvalanmasından kimler sorumlu? Türkiye bir yandan FETÖ ile uğraşırken, diğer yandan PKK terörüyle de çevreleniyor. Suriye’da ister istemez bir cephenin içerisinde kendimizi bulduk. Acaba Irak’ta da Musul operasyonu başımıza başka belalar açacak mı?...
Sorular çok. Bu sorular çoğaldıkça, ister istemez ekonomik belirsizlik de artıyor. Kim ne derse desin, piyasalar kötü. Yazıya başlamadan önce resim dünyasında biraz tur attım. Kimse memnun değil. Herkes “ne olacak bu memleketin hali?” klişesi etrafında dönüp dolaşıyor.

ÖNCE SANATTAN KISILIYOR

Her zaman söylediğim bir şey vardır. Ekonomik sıkıntılar başladığında önce kültür-sanat dünyası darbeyi yer. Gazeteden, kitaptan, CD’den, sinamadan, tiyatrodan, resimden vazgeçilir. İnsanlar öncelikli ihtiyaçlarına ağırlık verirler. Zaten insanların da sanatla ilgilenebilmesi için her şeyden önce huzur dolu bir ortama ihtiyaçları vardır. Ne yazık ki, Türkiye çok uzun zamandır huzurunu arıyor ama bir türlü bulamıyor. Ülkenin içinde bulunduğu ortam yetmezmiş gibi, bu yıl acı haberler de aldık. Ankaralı ressamlar Nevzat Akoral, Mehmet Uzel, Damla Torun Oğuz ile Siyah Beyaz’ın kurucusu Faruk Sade aramızdan ayrıldılar. Hepsinin mekanları cennet olsun.

EVLİYAGİL MÜZESİ

Ortam karamsar olsa da umudu yitirmememiz gerektiğini ortaya koyan gelişmeler de var. Ankaralı ünlü koleksiyoner Sarp Evliyagil’in İncek’te açtığı, “Beyaz Küp” adını verdiği Çağdaş Sanat Müzesi, sanat dünyasının içini ısıttı. Bu müzeyle ilgili ayrıntıları geçen hafta Hürriyet’te Doğan Hızlan ve İhsan Yılmaz’ın kaleminden okudunuz. Başkentin sanat açısından soluklanacak yeni bir adrese kavuşması önemli. “Umarım bizi iyimserliğe sevkedecek gelişmeler daha da artar” diyerek, bu sezon da yine ressamlara, sergilere yer vereceğimizi duyurmak istiyorum. Formatımızda çok fazla değişiklik olmayacak. Ankara ve çevresindeki resim etkinliklerine yer vermeye çalışacağım. Önümüzdeki haftalarda resimle ilgili ayrıntılarda buluşmak üzere...

Haberin Devamı

KENTTE NE VAR?

Haberin Devamı

Süreyya Atalay-Yarın açılacak (Atlas Sanat/Çankaya), Umeko Okano- 1 Kasım’a kadar (Armoni Sanat/Yıldızevler), Serap-Ufuk Buyurgan- 19 Ekim’de açılacak (Aysel Gözübüyük Sanat Evi/Çayyolu), Fevzi Karakoç-8 Kasım’a kadar (Bilkent Üniversitesi Sanat Galerisi), Berna Kaya Okan-29 Ekim’e kadar (Galeri Akdeniz/Yıldızevler), Özdemir Yemenicioğlu-30 Ekim’e kadar (Gözde Sanat/A.Ayrancı), Nermin Ekin Ünsel-Selva Cerit Emiroğlu-22 Ekim’de açılacak (Galeri N/GOP), Necla Rüzgar-28 Ekim’e kadar (Galeri Nev/GOP), Semih Kaplan-Sümeyye Yuşan- 2 Kasım’a kadar (Galeri Soyut/Yıldızevler), Süha Semerci-21 Ekim’de açılacak (Kent Sanat/Yıldız), Saim Erken-27 Ekim’e kadar (Platform A/ Taurus AVM), Emre Hüner-Joanna Rajkowska-12 Kasım’a kadar (Salt Ulus/Ulus), Lütfü Günay-25 Ekim’de açılacak (Sevgi Sanat/Çankaya), Nurettin Akkaya-1 Kasım’a kadar (Sepa Sanat/Ümitköy), Holly Holzer Bass-30 Ekim’e kadar (Türk-Amerikan Derneği/Çankaya), Necla Aktan-Bugün açılacak (Stillife/Yıldızevler), Antarktika-14 Kasım’a kadar (Dışişleri Bakanlığı/Balgat)

Yazarın Tüm Yazıları