Sahte resim ve müzayedede satış

Geçen hafta İstanbul’da yapılan “Picasso operasyonu” Türkiye’de zaten bitmeyen sahte tablo olayını bir kez daha gündeme getirdi.

Haberin Devamı

Kısaca hatırlatmakta fayda. İstanbul’da polis, Picasso’nun ABD’de bir koleksiyondan çalınan “Saçını Tarayan Çıplak Kadın” adlı tablosunu satmaya çalışan iki kaçakçıyı yakalamış. Bu kişiler Picasso’nun tablosu için artık ne tutturdularsa istemişler. Sanki pazarlığa açık kurbanlık satıyorlar. Sahte resmin fiyatı 7 milyon dolardan, 20 milyon dolara kadar uzanmış. Cumhuriyet’te duayen abimiz Özgen Acar Türkiye’nin nasıl bir sahte Picasso cenneti olduğunu, son operasyonda ele geçirilen tablonun da sahte olduğunu, esprili bir şekilde çok güzel kaleme almıştı. Yazının “Picasso verelim abi!” başlığı beni çok güldürmüştü.(http://www.cumhuriyet.com.tr/koseyazisi/473923/_Picasso_verelim_abi__.html)

Sahte resim ve müzayedede satış

Haberin Devamı

YERLİ SAHTE DE BOL

Türkiye ne yazık ki, sadece dünyaca ünlü yabancı ressamların değil, aynı zamanda yerli ünlü ressamların da sahte eserlerinin piyasaya sunulduğu bir ülke. Sahte resimde özellikle figür kullanmayan satıh resim yapan sanatçıların eserlerinin tercih edildiğini belirtmekte fayda var. Sahte resim yapanlar figürü bol olan eserleri pek tercih etmiyorlar. Ama bundan sakın figürlü resimlerin de sahtelerinin olmadığını anlamayın. Bol figürlü resimleriyle tanınan birçok ünlü sanatçımızın resimlerinin bile sahtesini gördü bu gözler. Özellikle büyük boyut figürlü resimler sahtekarların tercihleri arasında yer alıyor. Bu konuda Fikret Mualla, Burhan Uygur resimlerini örnek verebiliriz. Desenler de rahatlıkla sahtesi yapılabilen eserler. Bu nedenle eğer aldığınız desen, mat cam çerçeve içindeyse dikkatli olun. Gerektiğinde çerçeveyi açtırın ve resmi güvendiğiniz bir uzmana gösterin. Aynı şekilde suluboya eserlerde de bu tehlike mevcut. Üç yıl önce büyük ustalardan Turan Erol’un sahte resimle mücadelede neler yaşadığını bu köşede anlatmıştım. (http://www.hurriyet.com.tr/sahte-resimle-mucadele-22458737). Sahte resimleri kim yapıyor derseniz, çoğunlukla Sovyetler Birliği’nin dağılmasından sonra Türk cumhuriyetlerinde iyi sanat eğitiminden geçmiş restoratörler. Size tavsiyem beğendiğiniz bir resmin sahte olduğundan şüpheleniyorsanız, resmi tanıdığınız, güvendiğiniz bir galericiye, ressama göstermeniz. Mümkünse ve hayattaysa resmi yapan ressama götürmeniz. Ressam hayatta değilse aile yakınlarına veya ressamı tanıyan bir başka sanatçıya danışmanız. Gerçi sahtekarlar eskitmeyi başarıyorlar ama siz yine de eski tarihli eserlerin tuvallerine ve çerçevesine bakınız. Yanınızda bir toplu iğne de bulundurun. Eğer toplu iğnenin ucu, örneğin 1928 yılında yapıldığı belirtilen tablodaki boya katmanına rahatlıkla giriyorsa, bu durum, boyanın tuvale yeni atıldığını gösterir. 1928 tarihli boyası yeni olan bir resim de şüphesiz ki sahtedir.

Haberin Devamı

MÜZAYEDE SATIŞLARI

Diğer bir sıkıntılı konuda müzayedelerle ilgili. İlgi duyduğum için müzayedeleri yakından takip ediyorum. Müzayede bittikten sonra eserlerin kaça satıldığı bilgilerine de sahip oluyorum. Son yıllarda müzayedelerde şöyle bir durumla karşılaşıyoruz: Satıştaki resmin fiyatını yükseltmek için ‘tavşan’ diye tabir ettiğimiz kişiler tarafından bayrak kaldırılıyor ve resim mümkün olan en yüksek fiyata alındı gösteriliyor. Sahtece bir tutumla resmin değeri olduğundan fazla gösteriliyor. Oysa gerçekte satış falan yok. Resim satış yapılmış gibi gösteriliyor hepsi bu. Ondan sonra bir bakıyorsunuz, filanca şirketin düzenlediği müzayedede satılmış görülen resim birkaç hafta sonra yine aynı şirketin düzenlediği sergide yine bu şirket tarafından satışa çıkarılmış. Verilmek istenen mesaj şu: “Hanımefendi, beyefendi resim müzayedede şu fiyata satılmıştı. Sahibi bu fiyatın altına inmez...” Resmi ederinden daha fazla fiyata satın alırsanız, geçmiş olsun. O resmi ileride satmak isterseniz, aldığınız fiyata dahi satamazsınız. Bu nedenle resim satın alırken de güvendiğiniz galerilere veya ressamlara danışmanız da fayda var.

Haberin Devamı

KENTTE NE VAR?

Nuri Abaç-Duran Karaca-27 Şubat’a kadar (Nurol Sanat/Güvenevler), Mehmet Pesen-16 Şubat’a kadar (Valör Sanat/Yıldızevler), Ardan Özmenoğlu-17 Şubat’a kadar (Siyah Beyaz Sanat Galerisi/Kavaklıdere), Celal Binzet- 25 Şubat’a kadar (Fırça Sanat/ Hilal Mah.), Aykut Öz (Heykel)-19 Şubat’ta açılacak (Galeri Akdeniz/Yıldızevler), Ekrem Kadak-15 Şubat’a kadar (Arda Sanat/Yıldızevler), Erhan Hökelek-28 Şubat’a kadar (Galeri Gözde/A. Ayrancı), Feyzi Çelikten-Didem Eğlenen-Hasan Akdaş-18 Şubat’a kadar (Peker Sanat/Yıldız), Serdar Leblebici-17 Şubat’a kadar (Galeri Soyut/Yıldızevler), Kerim Laçinbay-12 Şubat’ta açılacak (Alev Sanat/Çayyolu), Ayşe Bilir-4 Mart’a kadar (Atlas Sanat/Çankaya), Hüsnü Dokak-10 Şubat’ta açılacak (Aysel Gözübüyük Sanat Galerisi/Alacaatlı), Mineke Reinders-Zeki Fındıkoğlu-29 Şubat’a kadar (Bilkent Üniversitesi Sanat Galerisi), Raif Gökkuş-13 Şubat’ta açılacak (Emin Antik/Kale), Ayten Timuroğlu-26 Şubat’a kadar (İsmail Altınok Sanat Merkezi/Kolej), Burhan Özer-11 Şubat’ta açılacak (Medya Sanat/Çankaya), Zafer Malkoç-12 Şubat’ta açılacak (Stillife/Yıldızevler), Ayşegül Algan-20 Şubat’a kadar (Torun Galeri/Küçükesat), Fulya Ergürbüz Uzer-26 Şubat’a kadar (Ziraat Kuğulu).

Yazarın Tüm Yazıları