Potpuri

Ankara’nın üç ayrı bölgesinden bir sanat potpurisi yapmayı düşünürken, Armoni Sanat’tan elektronik postama düşen duyuru, potpuride ilk sıranın kimde olacağını netleştirdi.

Haberin Devamı

PEHLİVANLI’YI ANIYORUZ

Sevgili Aynur abla aramızdan ayrılalı bir yıl olmuş. Zaman gerçekten su gibi akıp geçiyor. Geçen yıl 19 Ocak’ta kaybettiğimiz Aynur Pehlivanlı kurucusu olduğu Armoni Sanat’ta, onun ve heykeltraş Malik Bulut’un eserlerinden oluşan karma bir sergiyle anılacak. 21 Ocak’ta açılacak serginin teması Pehlivanlı’nın çok sevdiği kediler. Pehlivanlı’nın tuvale yansıttığı, Bulut’un taşa yonttuğu kedi figürleri sanatseverlerle buluşacak. Aynur abla hayvanları çok severdi ama kedilere olan sevgisi bir başkaydı. Armoni Sanat’ın balkonuna yavrulamış bir sokak kedisi ile yavrulara bakışını hiç unutamam. Sevimli yavrular pencerenin demir parmaklıklarına tırmanıp haylazlık yaparken çok mutlu olurdu. Yavrulardan birinin sokak köpeği tarafından öldürüldüğünü duyunca nasıl da hüzünlenmişti. Aynur Pehlivanlı’yı bir kez daha rahmetle anıyoruz.

FİGÜRATİF YORUMLAR

Yıldızevler’deki Armoni Sanat’tan, Ümitköy’de Güler Sanat’a geçiyoruz. Güler Sanat, 18 Şubat’a kadar sürecek olan sergide Türk resminin usta sanatçılarını “Figüratif Yorumlar” adı altında başkentteki sanatseverlerle buluşturuyor. Konularını İstanbul’un güncel yaşamından alan Resul Aytemür, otobüs durağında bekleyen insanları sarı, yeşil ve kırmızı renklerin hakim olduğu canlı renklerle betimliyor. Hakan Esmer’in kafelerle dolu bir caddede resmettiği insan kalabalıkları kent yaşamını ve kargaşasını yansıtıyor. Selçuk Togul naif resim anlayışında inşa ettiği kompozisyonunda, açık hava bir eğlence mekanındaki insanların diyaloglarını, hareketlerini tasvir ederken, İsmet Birsel diplomatik bir resepsiyondaki insan hallerini izleyiciye hissettirdiği keskin bir gözlem gücüyle aktarıyor. Muhsin Kut kübist etkiler içeren bir bar betimlemesinde, müşteri ile barmeni resmediyor. Nevzat Akoral’ın bir kahvehanede satranç oynayan ve izleyen ahaliyi resmettiği çalışması ise sıradan güncel yaşamdan kültürel bir kesit ortaya koyuyor. Kısa süre önce kaybettiğimiz Türk resim sanatınının duayen isimlerinden Adnan Turani’nin imza işi niteliğindeki dört ayrı eserle yer aldığı sergide, sanatçının keman çalan kadın tasvirleri, Mustafa Ayaz’ın şarkı söyleyen kadınlar ve Hayati Misman’ın dans eden kadınlar kompozisyonları ile bir bütünlük oluşturuyor. Diğer taraftan bu kentsel unsurlara zıt olarak, İbrahim Balaban’ın folklorik özelliklerle bezeyip olağan bir köy kutlamasından sunduğu kesit, güncel yaşamın ögelerinden olan eğlence anlayışına farklı bir bakış sunuyor.

Haberin Devamı

POLİMETRİK MÜCADELELER

Haberin Devamı

Ümitköy’den sonra Gaziosmanpaşa’ya dönüyoruz. 20 Ocak’ta Galeri Nev’de Fatih Aydoğdu’nun “Polimetrik Mücadeleler” isimli sergisi açılıyor. 2013 yılından bu yana üzerinde çalıştığı desen ve nesneleri biraraya getiren Aydoğdu’nun, ara tonlar kullanmadan, yalnızca siyah ve beyaza indirgediği büyük boy çini desenleri, savaşın göndere çekildiği bir dönemde, küresel ekonomiyi, kimlik politikalarını, otokratik yönetimleri belgelemek, anlamak, yorumlamak ve sorgulamak için alan açıyor. Aydoğdu sergide, yine ses alanından hareketle, geleneksel müzik enstrümanlarının tarihini ve anatomisini kurcalayan nesnelere de yer veriyor. Bu “çalınamayan enstrümanlar”, Kafkaesk idari yapıların içindeki işlemeyen alt sistemlere göndermede bulunuyor.

Haberin Devamı

KENTTE NE VAR?

Figen Cebe-6 Şubat’a kadar (Siyah Beyaz/Kavaklıdere), Emre Lüle- 20 Ocak’ta açılacak (Galeri Soyut/Yıldızevler), Mehmet Emin Erdoğdu-Yarın açılacak (Nurol Sanat/Güvenevler), Münip Özben-3 Şubat’a kadar (İsmail Altınok Sanat Merkezi/Kolej), Özge Kınıklı-2 Şubat’a kadar (And Sanat/Kavaklıdere), Aslı Işıksal Mercan-Yarın açılacak (Arte Sanat/Çayyolu), Meral Anıl-27 Ocak’a kadar (Ata Sanat/Kale), Hasan Akın-31 Ocak’a kadar Aysel Gözübüyük Sanat Evi (Alacaatlı), Cumhur Okay Özgür-20 Ocak’ta açılacak (Çağdaş Sanatlar Merkezi/Çankaya), Kadir Şişginoğlu-25 Ocak’a kadar (Fırça Sanat/Hilal Mah.), Olga Grafova Dilek-21 Ocak’a kadar (Galeri Akdeniz/Yıldızevler), Ömer Erdem-31 Ocak’a kadar (Galeri M/Armada AVM), Canan Berber-25 Ocak’a kadar (Kent Sanat/ Yıldız), Filiz Onat (heykel)-Suna Özkalan (resim)-30 Ocak’a kadar (Medya Sanat/Çankaya), Ayşe Serim-7 Şubat’a kadar (Rosetta Art/Çankaya), Muhammed Yalçın-20 Ocak’ta açılacak (Tosca Art/Çankaya), H.Neşe Koçak (heykel)-18 Ocak’ta açılacak (Sepa Sanat/Ümitköy)

Yazarın Tüm Yazıları