Nusret Orçan'ın titreşen dokusu

Aslında kendisi fizikçi. Devlet Opera Balesi’nde ses stüdyosu kurarak, ses mühendisi olarak görev yapmış. Sanata olan düşkünlüğü nedeniyle resim ve müzik çalışmalarını bir süre birlikte götürmüş. Daha sonra resim ağır basınca elinden tuval ve fırça düşmemiş.

Haberin Devamı

ÖZGÜN DOKU

Bu haftaki konuğumuz, 1943 yılında Ankara’da doğmuş ve başkentten kopamamış ressam Nusret Orçan. Orçan empresyonizme tutkun bir ressam. Doğa, müzik ve dans ögelerinden çokça etkilenmiş ve izlenimlerini yapıtlarına yansıtan bir sanatçı. Kendine özgün bir fırça tekniği ile çalışıyor. Her fırça dokunuşu spatula ile belli bir kaygıyla tekrar biçimleniyor ve tuvalin her köşesinde titreşen bir doku oluşturuyor. Orçan, oluşan bu özgün doku ile yapıtlarının daha güçlü bir anlatma kolaylığı kazandığını düşünüyor.

COŞKU VE MELANKOLİ

Sanatçının resimlerinde yer, gök, hava ve bütün objeler ile figürler, kontursuz birbirleriyle taraklar halinde bir pasajla birleşerek kaynaşıyor. Orçan’ın eserlerinde konularına göre coşkulu bir sevinç yaşayabilirsiniz. Veya hüznün ağır bastığı bir atmosferin yaydığı melankolik duyguları da. İlkbaharın neşesini, coşkusunu, umut dolu yaşam sevincini; yaz aylarının rahatlığını, miskinliğini; sonbaharın hüznünü; kışın beyaz güzelliğinin yanısıra günlük hayatın akışına getirdiği zorlukları bazen yalın bir peyzaj olarak, bazen de insan ve hayvan figürleri katarak resmeder Orçan.

CUNDA SAHİLLERİ

Sanatçının eserlerinde sahil kasabalarının ayrı bir yeri vardır. Detaylı baktığınızda Ege’de Cunda Adası’nın kıyılarında dolaştığınızı hissedebilirsiniz. Sahil kahvehanelerinde, avdan geri dönmüş balıkçıların çaylarını yudumlayarak yorgunluklarını gidermeleri, ya da kıyıda kurulu bir masada tavla oynayarak vakit geçiren emekliler Orçan’ın resimlerini doldurur. Orçan’ın İstanbul peyzajları, sizi şehir hatları gemileri ile bir iskeleden diğerine götürür. Öyle ki, geminin penceresinden bakan bir figürün arka planında İstanbul’un heran önünüze çıkaracağı sürprizlerden birini görebilirsiniz.

ABARTISIZ KAYGI

Doğa resimlerinde dinginliği görürsünüz ama bir tuhaf duygu da peşinizi bırakmaz. Aslında Orçan’ın içine kapanık olan kişiliği ve birikimlerinin resmine yansıdığını söylemek yanlış bir değerlendirme olmaz. İçselleşen ancak kendisinin bile farketmediği bir kaygı hali abartısız ve göze batmayan, sanki tuvalde gizlenmiş bir takım ögelerle kompozisyonlarına yansır. İlk sergisini 1983’de Galeri Sanat Yapım’da açan sanatçınını özellikle Türkiye’nin birçok dış temsilciliği ile bilinen bankaların koleksiyonlarında eserleri bulunuyor. Ankara’daki atölyesinde çalışmalarını sürdüren sanatçının eserlerini kendi adını taşıyan internet adresinden görebilmek mümkün.

Haberin Devamı

KENTTE NE VAR?

Haberin Devamı

Fatih Ayadoğdu-19 Şubat’a kadar (Galeri Nev/GOP), Kayıhan Keskinok-26 Ocak’ta açılacak (Kayıhan Keskinok Vakfı/Cinnah Caddesi), Müslüm Teke-Bugün açılacak (Galeri Sanat Yapım/Beştepe), Barış Kara-Bülent Aytaç-27 Ocak’ta açılacak (Galeri Akdeniz/Yıldızevler), Figen Cebe-6 Şubat’a kadar (Siyah Beyaz/Kavaklıdere), Yağızhan Çalışkan-Bike Başaran-25 Ocak’ta açılacak (Krişna Sanat/Kennedy Caddesi), Aynur Pehlivanlı (resim)-Malik Bulut(heykel)-8 Şubat’a kadar (Armoni Sanat/Yıldızevler), Emre Lüle-Ercan Ayçiçek-8 Şubat’a kadar (Galeri Soyut/Yıldızevler), Münip Özben-3 Şubat’a kadar (İsmail Altınok Sanat Merkezi/Kolej), Mustafa Sönmez-28 Ocak’ta açılacak (Platform A/Taurus AVM), Aslı Işıksal Mercan-11 Şubat’a kadar (Arte Sanat/Çayyolu), Özge Kınıklı-2 Şubat’a kadar (And Sanat/Kavaklıdere), Hasan Akın-31 Ocak’a kadar (Aysel Gözübüyük Sanat Evi/Alacaatlı), Ömer Erdem-31 Ocak’a kadar (Galeri M/Armada AVM), Filiz Onat (heykel)-Suna Özkalan (resim)-30 Ocak’a kadar (Medya Sanat/Çankaya), Ayşe Serim-7 Şubat’a kadar (Rosetta Art/Çankaya), H.Neşe Koçak (seramik)-31 Ocak’a kadar (Sepa Sanat/Ümitköy), Mehmet Emin Erdoğdu-4 Şubat’a kadar (Nurol Sanat/Güvenevler)

Yazarın Tüm Yazıları