Kadın ve sanat

8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle Ankara’da yapılacak çok sayıda etkinlik içinde plastik sanatlar da önemli bir yer tutacak.

Haberin Devamı

Dünya Kadınlar Günü etkinliklerinin büyük bir kesiminin Çankaya Belediyesi sınırları içinde gerçekleşeceğini söylemek mümkün. Etkinliklerin büyük çoğunluğunun adresi de Çağdaş Sanatlar Merkezi (ÇSM).

Kadın ve sanat

FRİDA-DİEGO SERGİSİ

Ancak ÇSM’deki etkinliklerden önce CerModern’de geçen cumartesi günü açılan çok önemli bir sergiden bahsetmeliyim. Meksika’nın dünyaca ünlü kadın ressamı Frida Kahlo ile eşi Diego Rivera’nın yaşamından kesitlerin sunulduğu “Frida ve Diego. Yolun yarısında bir tebessüm” isimli fotoğraf sergisi 23 Nisan’a kadar sürecek. Evlendikleri 1929 yılından, 1954’te Frida’nın ölümüne kadar neredeyse 25 yıllık birlikteliklerine, sayısız kavuşma-ayrılık, aşk-nefret, paylaşım ve savaşım damgası vurmuş, dönemin olmazsa olmaz bir fenomenini yaratmış, Meksika Sanat Tarihinin en tartışmalı çiftlerinden biri olan Frida Kahlo ve Diego Rivera’nın yaşamını daha yakından tanımak isteyenler bu sergiyi kaçırmamalı.

Haberin Devamı

ÇSM’DEKİ ETKİNLİKLER

* ÇSM’ye geri dönersek, buradaki etkinliklerden biri, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü ile Ordu Ressamlar ve Heykeltraşlar Derneği’nin 8 Mart nedeniyle açacağı karma sergi. 22 Mart’a kadar sürecek serginin tanıtım yazısını okuduğunuzda, eserlerin Türkiye’de kadınların karşılaştığı zorlukları ve bu zorlukların çözüm yöntemlerini içerdiğini anlamak mümkün. Tanıtım yazısında şöyle deniliyor:
“Toplumumuzda kadının hak ettiği yeri alması çok büyük önem taşımaktadır. Türk kadını tüm dünya kadınları gibi günümüzde bilim, siyaset, eğitim, kültür-sanat ve iş dünyasında hepimizi gururlandıran başarılarıyla adından söz ettirerek ülkemizin geleceği için en büyük güvence olduğunu ortaya koymaktadır. Yaşanan bu güzel gelişmelere rağmen tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de kadın hak ve özgürlükleri konusunda yaşanan sıkıntılar bilinmektedir. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü Sergisi, kadınlarımızın karşılaştığı sorunların, esasen tüm toplumun meselesi olduğunu, dolayısıyla çözümlerin de ortak bir anlayışla üretilebileceğini savunan sanatçıların seçkin eserlerinden oluşmaktadır.”
* Ankara Kadın Ressamlar Derneği (AKRD) de, ÇSM’de bir sergi açıyor. AKRD, Türkiye’nin ilk kadın saatçı derneği ve Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu’nun kurucu üyesi olması nedeniyle önemli bir sivil toplum kuruluşu. Çiğdem Güler başkanlığında Füsun Gönder, Ayşe Saray, İnci Sarıaslan, Filiz Nalçacı, Kamer Kurdoğlu ve Emine Ottekin’den oluşan yönetim kurulu, derneğin amacını, “Atatürk devrim ve ilkeleri doğrultusunda kadın ressamları desteklemek ve tanıtmak, Türk kadınının, Türk ve dünya resim sanatına katkısını sağlayarak kadının sanatta ön plana çıkartılmasına yardımcı olmaktır” diye tanımlıyor. AKRD’nin sergisini 11 Mart’a kadar görebilirsiniz.
* Bugün saat 18.00’de başlayacak olan “Üç kuşak gözünden Türkiye’de kadın ve sanatçı olmak” isimli söyleşiyi kaçırmamanızı tavsiye ederim. Türkiye’nin önemli ve başarılı kadın değerleri Deniz Türkali, Zeynep Casalini ve Angela Ceren Sarp Casalini’nin söyleşisine, Aysun Töngür cinsiyetçiliğe, ırkçılığa, ayrımcılığın her türlüsüne, türcülüğe, homofobiye, transfobiye, şiddetin ve istismarın her türlüsüne karşı seslendireceği kadın şarkıları renk katacak.
* Yarın saat 18.00’de Uçan Süpürge’nin düzenlediği etkinlik kapsamında Çankaya Belediyesi’nin Yılmaz Güney Sahnesi’nde önce yönetmen Atıf Yılmaz’ın önemli yapıtlarından “Kadının adı yok” filmini izleyebilir, ardından filmde rol almış ünlü sanatçı Hale Soygazi’nin yanısıra Sevgi Saygı ve Doç.Dr. Sevilay Çelenk’in katıldığı söyleşiye dinleyebilirsiniz.

Haberin Devamı

KALE’DEKİ SERGİLER

Yer darlığı nedeniyle Ankara’da diğer bölgelerde yapılan Dünya Kadınlar Günü etkinliklerini yazamadım. Özellikle Kale civarındaki galerilerde de kadın konulu sergiler açılacak. Tüm kadınların bu anlamlı gününü en içten dileklerimle kutluyorum.

KENTTE NE VAR?

Can Göknil--9 Mart’ta açılacak (Nurol Sanat/Güvenevler), Şahin Demir-Emrah Emir-Devrim Demiral-22 Mart’a kadar (Galeri Soyut/Yıldız), Nevruz Erken-28 Mart’a kadar (Dünyagöz Hastanesi/Kavaklıdere), Tuncay Birand-29 Mart’a kadar (Medya Sanat/Çankaya), Mümtaz Bolmen- Yarın açılacak (İsmail Altınok Sanat Merkezi/Kolej), Gülümse Mona Lisa Karma Seramik Sergisi-18 Mart’a kadar (ÇSM/Çankaya), Berna Türemen-14 Mart’a kadar (Bilkent Üniversitesi Sanat Galerisi), Aynur Ocak Gündoğan-31 Mart’a kadar (Alev Sanat/Yenimahalle), Yasemin Lümalı-Bugün açılacak (And Sanat/Kavaklıdere), Derya Bardakçı-Bugün açılacak (ANKÜSEV/GOP), Tamer Derican-9 Mart’ta açılacak (AG Sanat Evi/Alacaatlı), Tülay Çiftçi-Bugün açılacak (BiTabu Sanat/Yıldız), Yusuf Baytekin Balcı-Bugün açılacak (Detay Sanat/Kocatepe), Necmettin Yağcı (heykel)-9 Mart’a kadar (Fırça Sanat/Hilal Mah.), İzzet Temel (heykel)-19 Mart’a kadar (Galeri M/Armada AVM), Ferhunde Ören-10 Mart’ta açılacak (Kent Sanat/Yıldız), Hüseyin Şahbudak-18 Mart’a kadar (Sevgi Sanat/Çankaya).

Yazarın Tüm Yazıları