İzmir izlenimleri

Geçen hafta, Folkart Galeri’de açılan “Türk resminin köşe taşları” isimli sergi nedeniyle İzmir’deydim.

Haberin Devamı

İzmir izlenimleri

Hürriyet Yayın Danışmanı ve Yazarı Doğan Hızlan, İhsan Yılmaz, Sebati Karakurt ve ben, Hürriyet grubu olarak bu önemli serginin açılışına davetliydik.
Folkart Galeri’de sergi açılışlarının görkemli olduğunu duymuştum. Açıkça söylemem gerekirse, bir sergi açılışına bu kadar kalabalık katılım beklemiyordum. Çok sayıda İzmirli nezih sanatseverin serginin açılışında hazır bulunması, İzmir’in farkını ortaya koyuyordu. Ankara’dan tanıdığım, İzmir Emniyet Müdürü Hüseyin Aşkın’ın da sergide hazır bulunması beni çok sevindirdi. Aşkın’ın sergide yer alan eserlerle ilgili Folkart Galeri Proje Direktörü Fahri Özdemir’den ayrıntılı bilgi alması, sanata olan düşkünlüğünü gösteriyordu. Ben de çok sayıda İzmirli sanatseverle tanıştığım için son derece mutlu oldum.
Sergide, aramızdan ayrılmış, Türk resim sanatında önemli yer edinmiş 130 ressamın eserleri yer alıyor. Eserler arasında Şeker Ahmet Paşa, Osman Hamdi, Hoca Ali Rıza, İbrahim Çallı, Bedri Rahmi, Refik Epikman, Hüseyin Avni Lifij, Fahrelnisa Zeid, Nejad Melih Devrim, Nuri İyem, Neşet Günal, Hikmet Onat, Fikret Mualla, Şefik Bursalı, Burhan Doğançay ve adlarını burada sayamadığım, Türk resim sanatının efsane isimlerinin yapıtları bulunuyor. 
İzmir izlenimleriFolkart’ın yanısıra, Türkiye’nin tanınmış koleksiyonerlerinin sahip olduğu eserlerin özenle seçimiyle oluşturulmuş bu sergi, resim tarihimizin gezerek, görerek tanınması açısından önemli. Serginin bir diğer önemli özelliği de, Doğan Hızlan’ın sergiyle ilgili özel hazırlanmış kitaba yazdığı gibi, Türk resmine damga vurmuş ressamların ilk defa bir araya gelmiş olması. Hızlan’ın sergi açılışında yaptığı konuşmada vurguladığı, “Böyle sergileri gördükten sonra yaşayan ressamlara daha farklı yaklaşmak mümkün olacaktır. İz sürenler, yeni iz açanlar bu sergileri gezdikten sonra daha derinden anlaşılabilir” sözleri de, yaşayan ressamlarımıza daha fazla sahip çıkmamız gerektiğini ortaya koyuyor. Eğer İzmir’e yolunuz düşerse 28 Mayıs’a kadar açık kalacak bu sergiyi gezmenizi öneririm.

Haberin Devamı

ART ANKARA’NIN ARDINDAN

Haberin Devamı

Biliyorsunuz 16-19 Mart’ta ATO Congresium’da 3. Art Ankara Uluslararası Çağdaş Sanat Fuarı yapılmıştı. 20 ülkeden 2 bin eserin, 10 bin metrekarelik alanda sergilendiği bu yılki fuarı 39 bin 650 kişi ziyaret etmiş. 15 Mart’ta koleksiyonerler için yapılmış özel daveti de dikkate alırsak, 40 bin kişiden bahsetmek mümkün. Geçmiş yıllarla karşılaştırdığımızda bu yılki ziyaretçi sayısında artış var. Fuarın, katılımcıların ticari açıdan beklentilerini karşılayıp, karşılamadığını da merak ettim. Fuarın kazanç açısından olumlu geçtiğini söyleyen de var, söylemeyen de. Şahsi gözlemim ise bu yılki fuarın, bazı eksiklikler olsa da teknik açıdan, geçen iki yıla göre daha düzenli olmasıydı. Ancak katılımcı konusunda aynı düşüncede değilim. Fuara katılımda, kalite açısından daha seçici olunması gerektiğini düşünüyorum. Katılımcı kalitesinde seviye düşmemeli, aksine yükselmeli. Çağdaş Türk resminin önemli isimlerinin eserlerinin sergilendiği bir fuarda, bu kadar amatör katılımcı olmamalı. Emeklilik hayatında, hobi olarak resim yapanların (Ki bunu küçümsemiyorum, aksine çok önemli bir uğraş olarak buluyorum) eserleri, ya bu fuarda ayrı bir amatörler reyonunda sergilenmeli, ya da amatör ressamlar için ayrı bir fuar yapılmalı. Ergin İnan’ın, Mustafa Ayaz’ın, Yalçın Gökçebağ’ın, Bubi’nin, Süleyman Saim Turan’ın ve isimlerini burada sayamadığım pek çok değerli profesyonel ressamın eserlerinin sergilendiği reyonlardan sonra, karşınıza amatör olarak bu işle uğraşan ve eserlerini sanki pazarda sebze-meyve gibi satmaya çalışanlar çıktığında, bu ortamın “Çağdaş Sanat Fuarı” anlayışıyla ne kadar bağdaşdığını elbette tartıyorsunuz. Umarım gelecek yılki fuarda katılımcı konusunda daha seçiçi davranılır.

Haberin Devamı

KENTTE NE VAR?

Önder Aydın-30 Mart’ta açılacak (Dünya Göz Galerisi/Tunus Caddesi), Muharrem Pire-8 Nisan’a kadar (Sevgi Sanat/Çankaya), Ali Candaş-19 Nisan’a kadar-Fırça Sanat (Hilal Mahallesi), Sertap Yeğin-Hakan Eraslan-Peruze Hamurcu-12 Nisan’a kadar (Galeri Soyut/Yıldız), Süreyya Atalay-7 Nisan’a kadar (Atlas Sanat/Cinnah Cad.), Emin Güler-18 Nisan’a kadar (Bilkent Üniversitesi Sanat Galerisi), Cebrail Ötgün-1 Nisan’a kadar (Galeri Akdeniz/Yıldız), Ferhunde Ören-17 Nisan’a kadar (Kent Sanat/Yıldız), Mustafa Köseoğlu- 30 Mart’ta açılaccak (Krişna Sanat/Kennedy Caddesi),Hüseyin Macar-5 Nisan’a kadar (Rosetta Art/Çankaya), Oya Araslı-31 Mart’ta açılacak (Medya Sanat/Çankaya), Mümtaz Bolmen- 31 Mart’a kadar (İsmail Altınok Sanat Merkezi/Kolej), Aynur Ocak Gündoğan-31 Mart’a kadar (Alev Sanat/Yenimahalle), Hakan Tiryaki-Meltem Baççıoğlu-31 Mart’a kadar (BiTabu Sanat/Yıldız), Yusuf Baytekin Balcı-31 Mart’a kadar (Detay Sanat/Kocatepe), Pasaport Art Karma Sergi-23 Nisan’a kadar (Armoni Sanat/Yıldız ve Platform A/Taurus AVM).

Yazarın Tüm Yazıları