Fırçası parmakları

Ankaralı ressamlardan 63 yaşındaki Selim Güventürk, 35 yılı aşan sanat yaşamında ilginç boyama tekniği ile karşımıza çıkıyor.

Haberin Devamı

Son dönemde ağırlık verdiği mitolojik yaklaşımların yanısıra, doğa, insan davranışları, sevgi ve özgürlük gibi temaları tuvaline yansıtan sanatçı, eserlerinin yapımında fırça yerine parmaklarını kullanmayı tercih ediyor.
Güventürk, 1978 yılında ağaç maketleri ve heykelleri üzerinde çalışırken, sonradan özgün bir yağlı boya tekniğine dönüşecek olan çalışmalarının ilk adımlarını keşfetmiş. Maket ve heykelleri elleriyle boyarken keşfettiği bu tekniği yıllar içinde geliştirerek kendine has, özgün bir hale dönüştürmeyi başarmış. 1979 yılından bu yana yağlı boya resim çalışmalarını bu teknikle sürdürüyor. Sanatçı, “Araç olarak ellerini olduğu kadar duygularını ve beynini de kullanarak seyirci ile iletişim kurmayı ve duygularını aktarmayı arzuladığını” vurguluyor. Tarzı nedeniyle “Yeni sürreal” akımcı olarak tanımlayabileceğimiz Güventürk’e göre resim, özü itibariyle içinde yaşadığımız ya da içimizde yaşattığımız zaman ve mekanlarda olup bitenlerin hikayesi.

Haberin Devamı

FIRÇA VE SPATÜL YOK

Fırça ve spatül kullanmayı gerektirmeyen tekniği, sanatçının sürekli yeni buluşlarına ve uygulamalarına olanak tanımasını sağlamış. Güventürk, çalışmalarını, eserler belirli aşamalara geldikçe sergilemekte, sürekli gelişen tekniğin son görüntülerini sanatseverler ile paylaşmayı tercih etmekte. Tüm insanların özlediği, hissettiği duyguları ya da beklentilerini tuvaline aktarmaya çalıştığını ifade eden sanatçı, “Resimlerimde kullandığım her sembol bir anlam ifade ediyor. Gerçeküstü anlatımla izleyicide masalımsı bir etki uyandırmayı hedefliyorum. Yaşamımda sadece kendim olmak istedim. Aynı düşünceyi sanatsal yaşamımda da sürdürerek, özgünlüğün ve bağımsızlığın arayışını başlattım. Resimlerimi ortaya çıkarırken duyduğum ve tarifi mümkün olmayan bir heyecanı, onları insanlarla paylaşırken de duymaktayım. Kolay anlaşılabilir, olabildiğince sıcak ve ruh taşıyan resimler üretmek için emek veriyorum. Bu duygu benim çalışmalarımın en önemli hammaddesidir” diyor.
Kişisel sergiler dışında birçok karma sergiye de katılan sanatçı, çalışmalarını Ankara’daki kendi atölyesinde sürdürüyor. Güventürk’ün eserlerini “www.rcartshop.com”da görüp, sahip olabilirsiniz.

NURİ BİLGE CEYLAN ANKARA CERMODERN’DE

Haberin Devamı

Cannes Film Festivali’nin büyük ödülü Altın Palmiye’ye layık görülmüş ünlü yönetmen Nuri Bilge Ceylan’ın fotoğraf sergisi İstanbul’dan sonra Ankara’da. Ceylan’ın 26 Mart’a kadar sürecek “Panaromik Bakış” isimli sergisini Cer Modern’de görebilirsiniz. Ceylan’ın bu kaçırılmaması gereken sergisiyle ilgili,
Aachen ve Paris Sorbonne üniversitelerinde felsefe ve sanat tarihi okumuş, ünlü Alman gazeteci, belgesel film rejisörü, sanat eleştirmeni Heinz Peter Schwerfel küratör olarak şu değerlendirmeyi yapıyor:
“Tıpkı o hassas ve görkemli yavaşlıktaki filmlerinde olduğu gibi, Nuri Bilge Ceylan’ın fotoğrafları da çevrelerinin bağlamında fakat sırlarını asla belli etmeyen bireyler, gruplar ve manzaraların portrelerini çizen meraklı bir gözün bakışlarıdır. Ceylan, şehirlerin ya da insanların, medeniyetin ya da doğanın ruhlarına müdahale etmeden; psikolojik, toplumsal ve tarihi muğlaklıkları tahlil etmeye çalışmadan, hassas, saygılı ve her zaman mesafeli bir gözlemci olarak kalıyor. ‘Panoramik Bakış’ sergisi 2003’ten bu yana üretilen 50 fotoğraftan oluşuyor; fakat yıllar, tarihler ve zaman hiç de o kadar önemli değil. Bu fotoğraflar, ne dondurulmuş birtakım anlar, ne gerçekçi belgeler, ne geçmişin tanımları ne de günümüzün mevcudiyetine dair değiller; zamansızlar. Fakat mekanlılar. Bizi çevreleyip içine çeken panoramik boyutun yarattığı mekan. Biz, insanlar, yüzleştiğimiz sanatın bir parçası oluveriyoruz. Ve bu evren bizim dünyamız oluveriyor.”

KENTE NE VAR?

Haberin Devamı

Mehmet Kapçak- 7 Ocak’ta açılacak (Krişna Sanat/Kennedy Cad.Kavaklıdere), Fatma Kara- 9 Ocak’ta açılacak (Galeri Akdeniz/Yıldızevler), Ümit Türk ve Mehmet Yıldırım- 7 Ocak’a kadar (Galeri Soyut/Yıldızevler), Alev Özas Kadim- 5 Ocak’a kadar (Çankaya Sanat/Yıldızevler), 10. yıl natürmort sergisi- 26 Ocak’a kadar (Stillife/Yıldızevler), Küçük işler ve genç karma- 3 Ocak’a kadar (KAV Sanat/Yıldız), Cüneyt Er- 5 Ocak’a kadar (Galeri M/Armada AVM), Merih Ateşoğlu- 5 Ocak’a kadar (Ziraat Kuğulu).

Yazarın Tüm Yazıları