Uçuş azaldı koltuk arttı

Atatürk Havalimanı’nda geçen yıla oranla uçuş sayısı yüzde 2.5 azalırken, koltuk arzı ise yüzde 0.7 arttı. Yani Atatürk Havalimanı’na birçok havayolu şirketi daha büyük uçaklarla gelmeye başladı.

Haberin Devamı

YAPILAN araştırmada ağustos ayında Türkiye’deki havayolu şirketlerinin koltuk kapasitesine göre pazar payları belirlendi.

Türkiye’de turizmin ve iç hat hareketinin fotoğrafını çeken araştırmada, özellikle Almanya ve Rusya pazarının geçen yıla oranla hızla büyümesi dikkat çekti. İç hatlarda ise hem sefer sayısında hem de koltuk arzında bir düşüş yaşandı.

Uçuş azaldı koltuk arttı


THY YÜZDE 80 PAYA SAHİP
İstanbul Atatürk Havalimanı’nda Türk Hava Yolları 3 milyon 116 bin 952 koltuk kapasitesi sunarak yüzde 81’lik paya ulaştı. Aynı dönemde THY 15 bin 673 sefer yaptı.

Atatürk Havalimanı’nda THY’yi Onur Air yüzde 3’lük payla izledi. Atlas Global ise koltuk arzında üçüncü sırada yer aldı. En çok sefer yapan yabancı havayolu sıralamasında ise Suudi Arabistan Hava Yolları Saudia birinci, Rus Aeroflot ikinci, Ukrayna Hava Yolları da üçüncü oldu. İstanbul Atatürk Havalimanı’nda bir ayda 3 milyon 840 bin koltuk arz edilirken 106 ülkede 269 noktaya sefer gerçekleşti.

Geçen yıla göre Atatürk Havalimanı’nda uçuş sayısı yüzde 2.5 azaldı. Ancak koltuk arzı yüzde 0.7 arttı. Yani hava yolları Atatürk Havalimanı’da daha büyük uçaklarla uçtu.

Uçuş azaldı koltuk arttı


SABİHA GÖKÇEN’DE LİDER
Flightglobal.com tarafından yapılan araştırmada İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’nda Pegasus 1 milyon 107 koltukla birinci oldu. THY 634 bin koltuk ile ikinci sırada yer alırken üçüncülüğü ise Sabiha Gökçen Havalimanı’nda kapasite artıran Katar Hava Yolları (Qatar) 18 bin 56 koltukla aldı. Sabiha Gökçen’den 42 ülkede 114 noktaya uçuş yapıldı. Toplam arz edilen koltuk sayısı ise 1 milyon 820 bin oldu. Atatürk Havalimanı’ndan en çok seferin İzmir’e (ayda 775 uçuş) yapılması dikkat çekti. Sabiha Gökçen’den ise en çok uçuş Antalya’ya (807 sefer) yapıldı.


YENİ HAVALİMANINA ALTUR-HAVAŞ-FREE TAŞIYACAK
İSTANBUL Yeni Havalimanı yolcu taşıma ihalesini Galatasaray İkinci Başkanı Abdurrahim Albayrak’ın şirketi Altur, TAV Havalimanları Holding şirketi Havaş ve Efe Erboz’a ait Free Turizm AŞ konsorsiyumu 475 milyon lira bedelle kazandı. İhale öncesinde belirlenen bedel ise KDV dahil 468 milyon liraydı. İlk etabı 29 Ekim’de açılacak İstanbul Yeni Havalimanı’na 150 otobüsle 18 hat üzerinden yapılacak seferleri hangi işletmenin alacağıyla ilgili dün düzenlenen ihaleye üç teklif verildi. İhaleye, Altur Turizm, Havaş ve Free Turizm konsorsiyum olarak teklif verirken, Platform Turizm ve Sarılar Turizm de ayrı ayrı teklif verdi. İhale Komisyonu, Sarılar Turizm’in teklifini geçersiz saydı. İhaleye davet edilen firmalardan Turex Turizm’in Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Celal Kalkan, maliyetleri çok yüksek buldukları için teklif vermediklerini söyledi. İhaleye davetli katılan İstanbul Halk Ulaşım da teklif vermedi. En çok aracın konulacağı yer ise 50 kilometrelik Yenikapı-Sirkeci hattı olacak. 11 dakikada bir aracın hareket edeceği hatta 23 araç hizmet verecek. Bu hattın ücreti ise 18 TL olacak. En pahalı ve en uzak hat ise Pendik ilçesinden olacak. Bu hatta ise 5 araçla sefer düzenlenecek. 93 kilometrelik Pendik hattının ücreti ise 30 TL olacak.

Yazarın Tüm Yazıları