Uçaklar yeniden doğuyor

Başlangıçta sadece hobiydi. Sonra birden büyüdü. Ve bir dünya markası haline geldi. Ev ve işyeri mobilyalarından eğitim stüdyolarına derken film dekorlarına ulaştı. SkyArt firmasının ekonomik ömrünü doldurmuş uçakların parçalarından yaptığı ürünler şimdi dünyanın dört yanında yeni bir hayatı yaşıyor.

Haberin Devamı

Sanıyorum 2011 yılıydı. İstanbul’un geleneksel havacılık fuarı Airex’in bir köşesinde genç bir adam vardı. Hobi olarak uçak parçalarından birkaç ürün yapmıştı evinin bir köşesinde. Lamba, uçak koltuğundan ofis koltuğu ve bir ikram trolleyinden dolap. Tanıştım. Emre Özkul, yat turizmi yapıyordu. Zaten turizm okumuştu. Uçak parçalarından bir şeyler yapmak ona keyif veriyordu. Konuştuklarımızı dün gibi hatırlıyorum. Dedim ki, sen bu işi büyüt. Masalar, koltuklar, dekorlar, eğitim amaçlı Mock-up’lar falan yap.

Uçaklar yeniden doğuyor

GERİ DÖNÜŞÜM

Ekonomik ömrünü doldurmuş, parçalanmış ya da parçalanmaya hazır onlarca uçak vardı. Bir kısmı Atatürk Havalimanı’nın bir köşesinde yatıyordu. İki yıl sonra Emre’yi fuarda gördüm, inanılmaz güzel şeyler yapmıştı. Uçak kanat parçalarından çalışma masaları, uçak dolaplarından gardıroplar, aydınlatma ürünleri... “Şirketin adı ‘SkyArt’ olsun” dedim. Sonraki yıllar onu bir daha görmedim. İnternet sitesine girdiğimde karşıma devasa bir oluşum çıktı. Üstelik dünyanın dört bir yanında ürünleri var. Yani bir dünya markası olmuş. Birçok film, onun hazırladığı uçak içi dekorlarında çekilmişti. Ömrü bitmiş gibi görünen uçaklar geri dönüşümle yeniden hayat bulmaya başlamış.

Haberin Devamı

ASKERİ EĞİTİM SİMÜLATÖRLERİ

ABD Dışişleri Bakanlığı (US Dept of State) için hazırlanan ve Kazakistan’ın Almaty kentinde kurulumu gerçekleşen B777 mock-up’ı. Sınır Güvenliği Ajansı’nın, uçaklardaki arama eğitiminde kullandıkları bu cihaz, faal olarak kullanılıyor. Askeri paraşüt eğitim simülatörü ve ‘Terörle mücadele/uçak rehine kurtarma eğitim simülatörü projelerinin üretimleri yapılıyor. Bu sistemleri 2021 yılı içinde son kullanıcılarına teslim edilecek. SkyArt’ın projelendirip üretimini yaptığı ‘askeri paraşüt eğitim simülatörü’, hava indirme birliklerine güvenli bir ortamda paraşütle atlama eğitimi olanağı sunacak.

Uçaklar yeniden doğuyor

Haberin Devamı

SİVİL HAVACILIK VE ÖZEL AMAÇLI EĞİTİM SİMÜLATÖRLERİ

Global havacılık sektörünün ihtiyaç duyduğu ‘kabin memuru eğitim cihazları’nın dünyadaki sayılı tedarikçileri arasında. Gerçeğine yakın bir ortamda acil durum tahliye simülatörleri (CEET), uçak, kapı ve kanat üzeri acil çıkış eğitim cihazları (DT&OWE), kabin servis eğitim cihazları (CST), ‘sanal’ ve ‘yükseltilmiş’ gerçeklik teknolojilerini (VR&AR) kapsayan özgün yazılım ile desteklenen cihazlar, dünya pazarında tercih ediliyor. SkyArt’ın bu alandaki referansları arasında Middle East Airlines (MEA), Viva Aerobus (Meksika), China Airlines, Türk Hava Yolları, Pegasus Airlines, ülkemizde kabin memuru yetiştiren özel üniversiteler ve bunlara ek olarak yurtdışında kabin memurluğu eğitimi veren pek çok kuruluşu var. UANL (Meksika), Inspire Training Academy (Katar), Benilde College (Filipinler) de SkyART ürünleri kullanıyor. BE Aerospace firması için özel olarak tasarlanmış B777 mock-up’ının da İrlanda’da kurulumu ve teslimi gerçekleştirildi.

Haberin Devamı

FİLM VE PRODÜKSİYON ENDÜSTRİSİ İÇİN UÇAK DEKORLARI

Fabrikada bir alanda kurulan platoda gerçek bir uçak, film çekimleri için konfigüre edildi. Bugüne kadar 100’ün üzerinde yapıma bu dekorlarla destek verildi. Platoda reklamlar, müzik videoları, diziler ve sinema filmlerine özel yapım dekorlar hazırlanıyor. Bu yapımlar içinde Netflix’te ‘global hit’ konumuna yükselen ve ikinci sezonda da çalışma anlaşması yapılan ‘Into The Night’ dizisi, en güncel prodüksiyon oldu. Yurtdışında katkıda bulunulan yapımlar şöyle: The Necessary Death of Charlie Countryman, Firequake, Saudia Airlines reklam ve kabin emniyet videoları. Ayrıca Bulgaristan’da Hollywood yapımlarının sıklıkla kullandıkları Nu Boyana Film Stüdyoları ile de düzenli olarak dekor hazırlanması. Türk Hava Yolları reklam çekimlerinin yanı sıra, kalkış öncesi yolculara gösterilen acil durum videoları da SkyArt’ın oluşturduğu dekorda gerçekleştirildi.

Uçaklar yeniden doğuyor

Haberin Devamı

- Güvercin Uçuverdi, Bahara Yolculuk, Düğün Dernek sinema filmleri,

- Aşk Yeniden, Yalan Dünya, Poyraz Karayel, İşler Güçler vb popüler TV dizileri,

- Akbank, Halk Bankası, American Express, Burger King, THY’nin reklam filmleri ve kabin güvenlik videosu çekimleri yine şirketin hazırladığı havacılık dekorlarında yapıldı.

- Uçak ve havacılık temalı mobilya ve tasarım ürünler.

YENİ İMALATLAR

SkyArt’tan yeni bir marka doğuyor: PlaneSkins. Genelde hurdaya giden uçak gövde kırpıntılarını ekonomiye kazandırıyor. PlaneSkins markası altında bu kırpıntılardan anahtarlık, şişe açacağı, buzdolabı magneti, airbrush boyalı duvar tabloları yaparak, bunları da satışa sundular. Bu konuda ayrıca New York Times da bir röportaj yaptı. Bu ürünler Amazon USA’da da satılmaya başladı.

 

Yazarın Tüm Yazıları