Küba’ya 699 dolara ‘aktarmasız’ uçun

Uzun yıllar Küba’nın başkenti Havana’ya gidebilmek, Türk yolcuların için eziyetti. Aktarmalar, havalimanlarında saatlerce beklemek gibi dertler artık bitti. Türk Hava Yolları’nın İstanbul’dan Havana’ya aktarmasız seferleri başladı. İşte Castro’dan sonra Küba…

Haberin Devamı

İnternet arama motorlarında Türkiye’den Küba ile ilgili en çok sorulan soruların başında ‘THY Havana seferlerine ne zaman başlayacak’ artık cevap buldu. THY’nin Amerika kıtasındaki 16, toplamda da 295’inci uçuş noktası Küba’nın başkenti Havana oldu. Normalde aktarmalarla neredeyse 32 saatte ulaşılabilen Havana’ya artık 13 saatte duraksız gidebileceksiniz.

17 OCAK’A KADAR KAMPANYA

Türk Hava Yolları’nın ilk uçuş için düzenlediği kampanya ile ekonomi sınıfı, gidiş-dönüş, tüm vergiler dahil 699 dolardan başlayan fiyatlarla Havana’ya uçabilirsiniz. 17 Ocak 2017’ye kadar sürecek kampanyada satın alacağınız biletlerin son kullanım tarihi 20 Mart 2017.

HAVANA VE CARACAS

THY uzun süredir Küba’ya uçmayı planlıyordu. Ancak pazar araştırmaları, İstanbul-Havana hattının tek başına kârlı olmayacağını ortaya koyuyordu. Yaklaşık iki yıl süren uçuş izni, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Güney Amerika gezisinde çözüldü. Havana uçuşuna ayrıca Venezüella’nın başkenti Caracas bağlantısı da eklendi.

Haberin Devamı

Ancak en büyük sorun, Küba’daki uçak yakıtı fiyatlarının yüksekliğiydi.

Küba uçak yakıtını Cezayir’den alıyor. Karşılığında doktorlarını gönderiyor. Okyanus aşıp gelen petrol nedeniyle yakıt fiyatları yüksek. THY kazanacağı parayı yakıtla Havana’da bırakmak yerine uçağını Caracas’a devam ettiriyor.

ÜÇ HAFTADA 12 BİN REZERVASYON

Uçuşların başlamasına 3 hafta kalıncaya kadar bürokratik işlemler tamamlanamadığı için Havana-Caracas hattında bilet satışı yapılamadı. Ama son 3 haftada 12 bin rezervasyon alınması, THY’yi umutlandırdı... Tüm bürokratik işlemler, THY’nin Miami, Bogota, Sao Paulo, Bordeaux gibi noktalarından gelen ve geçici olarak bölgede görev yapan müdür-şeflerin çabalarıyla aşıldı.  

HEM HAVANA HEM CARACAS

THY’nin seferleri salı, perşembe ve pazar günleri karşılıklı yapılıyor. Uçak saat 02.10’da hem Avrupa hem de bölge ülkelerinden topladığı transit yolcuları ile havalanıyor. Airbus A330-200 tipi uçağın Havana Jose Marti Havalimanı’na inişi 08.00. Aynı uçak saat 10.00’da havalanıp Caracas Simon Bolivar Uluslararası Havalimanı’na devam ediyor.

Haberin Devamı

Havana-Caracas arası yaklaşık 2 saat sürüyor. Uçağın inişi yerel saatle 14.00’te. Burada yakıt alıp 15.30’da havalanan THY uçağı, ertesi gün saat 10.00’da Atatürk Havalimanı’na iniyor.

Yani Havana’dan dönüşte uçağa binip önce Caracas’a gidiyorsunuz. Deniz kenarında kurulan havalimanına indikten sonra uçakta bekliyorsunuz. İki saat sonra A330’la İstanbul’a gitmek üzere havalanıyorsunuz.

BUNLARA DİKKAT

- Küba’nın elektrik sistemi 110 Volt. ABD’de kullanılan priz adaptörü alın.

- Cep telefonundan internete GSM üzerinden bağlanamıyorsunuz. Büyük otellerde kablosuz bağlantı var. GSM konuşma ücretleri yüksek.

- Küba’da yabancıların kullandığı para birimi CUC, yaklaşık 1 Euro’ya eşit. Alışverişte Euro da kabul ediliyor. Dolar kurları ise daha düşük. Yanınıza Euro almanızda fayda var.

Haberin Devamı

İSTANBUL-HAVANA KAÇ SAAT?

THY: Gidiş 13 saat 50 dakika, dönüş 16 saat 15 dakika.

AIR FRANCE: Gününe bağlı olarak 22 saat 10 dakikada
Paris aktarmalı uçabiliyorsunuz. Dönüş yolculuğu ise en hızlı 13 saat 25 dakika, en uzunu da 34 saat 15 dakika sürüyor.

AEROFLOT: Rus havayolları Aeroflot, Moskova aktarmalı gidişte toplam 18 saatte Havana’ya ulaşıyor. Dönüş yolculuğu ise 19 saat 15 dakika sürüyor.

KLM: Amsterdam aktarmalı gidiş 29 saat 55 dakika. Dönüş ise 13 saat 25 dakika sürüyor.

AIR EUROPE: İspanyol şirketle THY ortak uçuşu ile Madrid’e gidip oradan uçabilirsiniz. Gidiş 19 saat 5 dakika, dönüş 36 saat 50 dakika.

KÜBA HAVALİMANLARI TAV’A EMANET

Geleceğin en önemli turizm noktalarından biri olmaya aday Küba’da ne yazık ki havalimanları talebi karşılamaktan uzak. Aralarında TAV Havalimanları Holding’in de olduğu konsorsiyum geçen günlerde Havana’daki Jose Marti ile San Antonio de los Banos Havalimanı’yla ilgili geliştirme ve işletme konusunda iyi niyet anlaşması imzaladı. Bu anlaşma ile TAV Küba’da önemli bir yatırım yaparak hava ulaşımının gelişmesine katkıda bulunacak.

Yazarın Tüm Yazıları