İlk 'Beyaz Balina' emekli oldu

Airbus’ın fabrikalar ile tedarikçiler arasında dev uçak parçalarını taşıyan uçağının adı Beyaz Balina. İlk yapılan uçak yıllarca yüzlerce uçağın parçasını taşıdı. Ama artık yoruldu ve emekliye ayrıldı. Şişkin gövdeli uçak hacimli parçaları taşımak için zaman zaman Ankara’da TAI tesislerine de geldi. Şimdi o BelugaST emekli, bir kenara itilmedi tabii. Ama ne yapılacağı henüz bilinmiyor.

Haberin Devamı

Fransa’nın Toulouse kentinde Airbus fabrikalarının apronunda ilk gördüğümde şaşkınlık içinde kalmıştım. Zeplin gibi şişme bir uçak bir kenarda duruyordu. Ağzı açılmış içinden devasa uçak parçaları indiriliyordu. Şaşkınlığımı size anlatamam. Sonra yanına gittim. Ben gittikçe o büyüdü. Dokunabildiğimde sadece birkaç metrelik alanı görebiliyordum. Başımın üzerinde bir apartman gibi yükseliyordu. Tırmanıp içine girdim. Koca bir boşluk. Hiçbir kargo uçağının içi bu kadar heybetli değildi. Sanırım 1996 yılıydı. Beyaz Balina (Beluga ST)-(Super Transporter- Süper taşıyıcı) ilk uçuşunu aslında 13 Eylül 1994 yılında yapmıştı. Büyük ebatlı, hacimli bir kargo taşımacılığı için yapılmıştı. Avrupa’nın farklı noktalarından Airbus’ın üretim merkezleri arasında mekik dokuyordu.

İlk Beyaz Balina emekli oldu

Haberin Devamı

A300-600’DEN GELİŞTİRİLDİ

Airbus tasarımcıları, mühendisleri başarı ile uçan A300-600 uçağını şişirmişlerdi. Bir balon gibi şişmişti. Heybeti Zeplin’e yaklaşmıştı. A300-600ST, doğrudan Airbus A300-600R’den türetilen Airbus Industrie uçak ailesinin bir üyesi olmuştu. 25 Ekim 1995’te DGAC’den sertifikasını aldı. Olağanüstü özellikleri ile ağır ve hacimli kargo yüklerini taşımayı mümkün kılan Airbus Super Transporter (süper taşıyıcı), 47 tonluk kargo kapasitesi ile mevcut herhangi bir uçağa göre en geniş yük bölmesine sahip. Maksimum kalkış ağırlığında menzili 1.667 km ve 47 ton yük taşıyabiliyor. 40 ton yük ile menzili 2.779 km’ye çıkıyor. 26 ton yük ile menzili 4.632 km’ye kadar artıyor. Ağırlıktan çok hacimli uçak parçalarını taşıması için yapılan ilk uçak yıllarca Airbus merkezleri ve tedarikçileri arasında mekik dokudu. Yoruldu ve özel bir törenle emekliye ayrıldı. Ama diğer imal edilen BelugaST uçakları uçmaya devam ediyor.

İlk Beyaz Balina emekli oldu

VE AĞABEY GELDİ

Airbus Endüstri BelugaST uçaklarının yerine A330-200 uçaklarından ‘BelugaXL’ adıyla yeni bir nakliye uçağı yaptı. Ama uçağın kanatlarını en yeni modeli olan A350XWB’den aldı. Motor olarak da iki adet Rolls Royce Trent 700 motoru tercih edildi. BelugaXL’in maksimum yük taşıma kapasitesi 4 bin km’lik mesafede 51 ton.

Haberin Devamı

BelugaXL, 13 Ocak 2019’da hizmete girdi. Sertifikasyon 2019 sonunda gerçekleşti.

BelugaXL şimdi mevcut 5 adetlik BelugaST filosunun yerini alacak. 3 adet XL üretildi. Birincisi test uçuşlarda kullanılıyor, ikincisi ise operasyonlarda kullanılıyor. Üçüncü XL 26 Ekim 2020’de hizmete girdi.

Airbus Transport International (ATI), 2023 ortasına kadar ST ve XL filosunu karışık olarak operasyonlarında kullanacak.

TRAVEL PASS'I ÖNCE PEGASUS KULLANDI

Pegasus Havayolları IATA Travel Pass’ı deneyen dünyanın ve Türkiye’nin ilk havayolu şirketi oldu. Yolcuların uçuşlar için gerekli sağlıkla ilgili sertifikalarını (COVID-19 test sonuçları gibi) dijital olarak saklamalarını ve yönetmelerini sağlayan bir mobil uygulama olan IATA Travel Pass için Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA) ile Pegasus CEO’su Mehmet Nane bir anlaşma imzaladı. Şirket, pandemi sırasında sık sık değişen uluslararası seyahatler için ülkeye giriş şartları açısından yolcularına daha hızlı ve güvenli bir seyahat deneyimi yaşamalarına yardımcı olmayı hedefliyor. Test merkezleri, test sonuçları ve uçuş bilgileri hakkındaki bilgiler, uygulama aracılığıyla dijital olarak yönetiliyor.

İlk Beyaz Balina emekli oldu

Haberin Devamı

BİLGİLER CEP TELEFONUNDA

IATA seyahat geçiş kartı, sağlık bilgilerinin doğrulanmasını tek bir dijital uygulamada birleştirirken, yolcuların salgın boyunca değişen COVID-19 ile ilgili ülkeye giriş gereksinimlerini karşıladıklarını güvenli ve kolay bir şekilde doğrulamalarına olanak tanıyor. Sağlıkla ilgili verilerin hassas niteliği nedeniyle kullanıcılarının mahremiyetini korumak amacıyla tasarlanan uygulama kapsamında veriler, herhangi bir merkezi veri tabanı yerine yolcuların cep telefonlarında saklanıyor. Böylece, yolcular kişisel bilgilerinin paylaşımı üzerinde tam kontrole sahip oluyorlar. IATA Travel Pass’ın Türkiye’deki ilk uygulayıcısı olan Pegasus Havayolları, entegrasyonu gerçekleştirmek için dünyanın önde gelen havayolu uygulama sağlayıcılarından Hitit ile birlikte çalışıyor. Pegasus Havayolları, önümüzdeki dönem için planlanan yeni uygulamalarla dış hatlarda sağlıkla ilgili engelleri basitleştirerek yolcuların mümkün olan en güvenli ve sağlıklı şekilde seyahat etmelerini hedefliyor.

Haberin Devamı

TAV'IN 15. HAVALİMANI KAZAKİSTAN'DA

Uzun bir süreç aldı. TAV CEO’su Sani Şener neredeyse bir yılı aşkın süredir Almatı Havalimanı için uğraşıyordu. Rakiplerini geride bıraktı. Ve Kazakistan’ın ana giriş kapısı, İpek Yolu’nun güç noktası artık TAV Havalimanları tarafından işletilecek. Havalimanın kapasitesi iki katına çıkarılacak. Kazakistan’ın ticari başkenti ve en yoğun trafiğe sahip havalimanı olan Almatı Havalimanı için 200 milyon dolarlık yatırım yapılacak. TAV ve VPE Capital’in oluşturduğu konsorsiyum, Mayıs 2020’de Almatı Havalimanı ve bağlantılı yiyecek-içecek ve yakıt işletmelerini satın almak üzere imza atmıştı. TAV’ın konsorsiyumda yüzde 85 payı bulunuyor.

İlk Beyaz Balina emekli oldu

Haberin Devamı

PANDEMİDE KÂR ELDE ETTİ

Ülkenin güneydoğusunda bulunan Almatı, modern İpek Yolu olarak tabir edilen ”Kuşak ve Yol” projesinin önemli bir merkezinde yer alıyor. Ülkenin toplam yolcu trafiğinin yarısı Almatı Havalimanı’ndan geçiyor. Yılda toplam 6.4 milyon yolcuya hizmet veren havalimanı pandemiye rağmen 3.6 milyon yolcuya ev sahipliği yaptı ve kar elde etti. TAV Havalimanları İcra Kurulu Başkanı Sani Şener “Asya ve Avrupa arasındaki ana transit merkezlerinden biri olan Kazakistan’ın Almatı Havalimanı’nı satın alarak portföyümüze eklemekten mutluluk duyuyoruz. Asya’dan Avrupa ve Afrika’ya doğru havadan kurulan modern ‘İpek Yolu’nun önemli duraklarından birini işletmeye başladık. Havacılık tarihinin en ciddi krizlerinden birinin içinden geçerken bu projenin yurtdışı finansmanla tamamlanması, TAV’ın kredibilitesini göstermesi açısından çok önemlidir” dedi.

 

Yazarın Tüm Yazıları