"Uğur Cebeci" hakkında bilgiler ve tüm köşe yazıları Hürriyet Yazarlar sayfasında. "Uğur Cebeci" yazısı yayınlandığında hemen haberiniz olması için Hürriyet'i takip edin.
Uğur Cebeci

Ekonomi ikramında ‘upgrade’ başlıyor

Ekonomi koltuğunda oturuyorsunuz. Ama ikram başlayınca kabin memuru önünüze içinde çeşit çeşit yemeğin olduğu ‘first class’ ikram tepsisini koyuyor.

Uçakta farklı bir yemek için ne kadar ödemeye hazırsınız?

Düşük maliyetli havayolları uçakta ikramı satıyor. Büyük havayolları da 2-3 saatlik uçuşlarda eskisi gibi zengin mönüler sunmuyor. Hatta birçoğu da hiç servis yapmıyor.
Yeni trend, ‘upgrade’. Yani ekonomi sınıfında uçarken business, hatta first class ikram alabilmek. Veya istediğiniz yemekleri, içecekleri seçebilmek.
Artık düşük maliyetli havayollarının ciddi gelir elde ederken kaliteli yiyecek ve içeceklerle yolcu memnuniyetini yakaladığı konsepte büyük şirketler de geçiyor.


İlk uygulama Cathay Pacific’ten


Hong Kong merkezli havayolu şirketi Cathay Pacific, önümüzdeki yıl ekonomi sınıfındaki ikramda çok önemli bir değişikliğe gidiyor. Ekonomide uçan tüm yolcular isterlerse ek ücret ödeyerek alacakları ikramlarını zenginleştirebilecek. İster tek bir ana yemek veya salatasından tatlısına hatta içeceklerine kadar zengin bir tepsiyi adeta ‘donatabilecek’...
Skytrax tarafından geçen yılın en iyi havayolu şirketi seçilen Cathay Pacific, bu uygulama ile ikramda yolcu memnuniyetini yukarı çekmeyi hedefliyor.
Uçuşa 12 saat kalıncaya kadar alınacak siparişle yolcu internet ve mobil uygulamalarla istediği yemekleri ve hatta sunulacak içecekleri tercih edecek. Cathay Pacific resmi bir açıklama yapmasa da bu uygulama için yolculardan 25 ila 100 TL arasında değişen ek ücret alınması planlanıyor.


İkram bu kadar önemli mi?


Yolcular bilet alırken ilk baktıkları fiyat. Ama uçuş süresi uzadıkça havayolunun koltuğundan eğlence sistemine, özel yolcu programından ikrama kadar birçok faktör yolcu tarafından değerlendirilmeye başlanıyor. Örneğin Türk Hava Yolları’nın son yıllarda hızlı büyümesinde en önemli faktörlerin başında ikram geliyor. Ücretsiz sunulan ikramda zengin mönü, bol porsiyonlar ve farklı mutfakların yanı sıra business’ta uçan şef gibi uygulamalar yolcuyu cezbediyor. THY’nin girdiği pazarlarda rakipler yolcu kaybettikçe ikram konusunda değişikliklere gitmek zorunda kalıyor.


Tercih yolcunun


Avustralyalı Qantas’ın başlattığı uygulamada, first ve business yolcular için havayolu uçuştan 24 saat önce yiyecek tercihlerini istiyor. Tamamen kişiye özel bir mönü oluşturuluyor. Yolcuların yüzde 60’ı bu hizmetten yararlanıyor. Önümüzdeki günlerde İngiliz Havayolları British Airways de bu uygulamaya geçecek.

Hürkuş İstanbul’a merhaba diyecek


TAI tarafından tasarlanan Hürkuş eğitim uçağı, 25-28 Eylül arasında Atatürk Havalimanı’nda yapılacak İstanbul Air Show’a gelecek. Açılış günü gösteri uçuşu da yapacak yerli eğitim uçağı, fuara renk katacak. İlk siparişini Türk Hava Kuvvetleri’nden alan uçağın test ve sertifikasyonu tamamen sivil kategoride gerçekleştiriliyor. TAI’ye gelecekte tasarlanacak sivil uçak ve helikopterler açısından önemli bir tecrübe sağlayan projede bir yıl geride kalırken önümüzdeki günlerde ikinci prototip gökyüzüyle tanışacak.

İki Hürkuş yan yana gelecek

Fuarda havacılığımızın efsane ismi Vecihi Hürkuş’un imal ettiği ilk sivil uçak olan Vecihi XIV’ün birebir modeli ile bir araya gelecek TAI’nin Hürkuş’u, aynı fotoğraf karesine girecek. Tayyareci Vecihi Hürkuş Müzesi Derneği, fuarda 27 Eylül’de ilk Türk uçağının ilk uçuşunun 84’üncü yıl dönümünü de kutlayacak. 1996’da başlayan Airex fuarı, bu yıldan itibaren İstanbul Air Show adıyla yapılacak. Bir önceki fuara göre katılım ve uçak sayısında büyüme gösteren fuar, Atatürk Havalimanı’nda Florya tarafında bulunan Genel Havacılık Apronu’nda düzenlenecek.

X