3 milyar dolarlık kapı

TAV İnşaat, Ortadoğu’nun en önemli terminallerinden birini Abu Dabi’de inşa ediyor.

Haberin Devamı

3 milyar dolarlık terminal, 7 Temmuz 2017’de saat 07.00’de hizmete girecek.

3 milyar dolarlık kapı

Geçen yılı 1 milyar 245 milyon dolarlık ciro ile kapatarak dünyanın en büyük havalimanı-terminal inşaat şirketi haline gelen TAV İnşaat, en önemli projelerinden birini Abu Dabi’de yapıyor. 702 bin metrekare kapalı alana sahip bina, dünyanın tek çatı altındaki en büyük terminali olacak. İnşaatın yarısı tamamlandı.
Pazara Dubai’de A380 uçaklarının bakım hangar çatılarını yaparak giren TAV, Ortadoğu’nun en önemli inşaat şirketlerinden biri oldu. Son üç yılda Abu Dabi Midfield Terminali, Medine Havalimanı, Cidde uçak bakım hangarları, Riyad Havalimanı gibi projeleri üstlenen TAV, geçen yıl ayrıca Doha’nın yeni terminalini de teslim etti. Abu Dabi’yi dünyanın en önemli aktarma merkezlerinden biri yapacak Midfield Terminali, sektöre yeni bir boyut getirecek. Tavan yüksekliği 52 metreye kadar çıkan binada, 108 köprü yer alacak. Aynı anda sekizi iki katlı A380 toplam 65 uçak terminale yanaşabilecek.
Toplam 3 milyar dolarlık dev terminal için 32 milletten 16 bin işçi günde iki vardiya çalışıyor. Bu ekibe bin kişilik mühendis ve mimari ekip destek veriyor. Ağustos 2012’de temeli atılan bina, Eylül 2016’da tamamlanacak. Testlerin ardından yıllık 27 milyon yolcuya hizmet verecek terminal Temmuz 2017’de açılacak.

Haberin Devamı


Hedef yeni projeler

Bölgede ciddi bir isme sahip olan TAV, Dubai’nin 120 milyon yolcu/yıl kapasiteli olacak yeni havalimanı projesi için de hazırlık yapıyor. Proje Direktörü Ali Haydar Özak, Doha gibi zorlu bir projenin Abu Dhabi’ye iyi bir referans olduğuna dikkat çekiyor: “Ortadoğu’daki terminal ihaleleri büyüklüklerinin yanı sıra ileri teknolojiye sahip yapı teknikleri ile hayata geçiyor. Doha, ardından Abu Dhabi TAV İnşaat için çok önemli referanslar. Bu açıdan Dubai ihalesi hem bizim hem de ortaklarımız için şanslı olduğumuz projeler.” Dubai ile birlikte Bahreyn ve Kuveyt Havalimanı ihalelerinin de önümüzdeki aylar içinde yapılması planlanıyor.

Haberin Devamı


Kaptana sorun!

Kaptan pilotun havada evlendirme yetkisi var mı? Uçaklar yerde geri geri gider mi? Uçakta sigara içmek yasak ama neden tuvalette kül tablası var? Aklınıza takılan onlarca sorunun cevabı, THY’de uzun yıllar öğretmen pilotluğun yanı sıra Uçuş Eğitim Başkanlığı yapan Kaptan Pilot Menderes Çakıcı’nın kitabında veriliyor. ‘Havada kalan sorular’ adlı kitap, Efil Yayınevi’nden çıktı. Menderes Kaptan’ın akıcı yazı diliyle hazırladığı kitapta kendi çektiği fotoğrafların yanı sıra Kabin Amiri Metin Demir’in de karikatürleri yer alıyor.

Yazarın Tüm Yazıları