Bandırma’da yerel seçimler ne olacak?

Bandırma AK Parti İlçe Başkanı Alp Bostancı, yaptığı seçim değerlendirmesinde CHP ile aralarındaki farkın 2 bin oy civarına kadar düştüğünü belirterek önümüzdeki seçimlerde Bandırma Belediyesi’ni alacaklarını öne sürdü.

Haberin Devamı

Genel seçim sonuçları Bandırma’da AK Parti’ye umut vermiş durumda. Ancak yerel seçim birçok anlamda genelden ayrışıyor. Basitçe söylersek, AK Parti’nin Bandırma’da sürükleyici bir lideri yok. Oysa CHP bu konuda çok şanslı, Dursun Mirza’nın dışında Ozan Onur, eski milletvekilleri Mehmet Tüm ve Namık Havutça, hatta eski belediye başkanı Sedat Pekel var. Bu nedenle CHP, çalışma, yerel dinamikler ve hareket yeteneği açısından AK Parti’den şanslı gibi görünüyor.

İYİ PARTİ’NİN BELİRLEYİCİ ROLÜ

Muhtemelen İlçe Başkanı Alp Bostancı, yerel seçim hesabını yaparken İYİ Parti’nin bir belediye başkanı adayı çıkaracağını düşünüyor. İYİ Parti Bandırma’da, Türkiye ortalamasının çok üzerinde yüzde 16,50 bir oy aldı. Buradaki sorun, “İYİ Parti aday çıkarır mı, çıkarırsa da bu oy oranını koruyabilir mi? Bu sorunun cevabını zaman içinde göreceğiz. Belki de İYİ Parti, CHP ile anlaşarak belediye meclisine üye verecek, anlaşma sağlayıp bir belediye başkan yardımcısı İYİ Parti’den olacak. Bu konuda çok sayıda olasılıktan söz edilebilir. Ancak AK Parti’nin güvendiği MHP oylarının Bandırma’da dip yapmış olması. Bu bir açıdan AK Parti’nin lehine bir durum aslında. Genel seçim sonuçlarına göre MHP’nin Bandırma’dan belediye başkan adayı çıkarma şevki kırılmış olabilir.

***

Haberin Devamı

Aldıkları oy yüzde 7 civarlarında. Bu oy oranı da aslında AK Parti’nin yerel seçimlerde güvendiği en önemli unsurlardan biri olarak karşımıza çıkıyor. Hiçbir değişkeni hesaplamandan, salt genel seçim sonuçlarına göre bakarsak, İYİ Parti ve CHP’nin ayrı ayrı başkan adayı çıkardığı bir Bandırma’da MHP’nin oyunu alan AK Parti seçimi önde tamamlar. Kuşkusuz bu yaptığımız hesapları her partinin yönetici kadrosu da düşünüyor.

***

Seçim sonuçları Bandırma’da CHP’nin beklentisinin altında kaldı. İYİ Parti MHP’den ve bir kısımda CHP seçmeninden oy almayı başardı. AKP yaklaşık oyunu korudu. HDP’de 1-2 puan yükseliş var. CHP, 24 Haziran’da, yüzde 33 oy oranı ile 1 Kasım seçiminde aldığı yüzde 42’in çok gerisine düştü. Bu sonuçların dışında erken yerel seçim kararı alınmazsa Belediye Başkanı Dursun Mirza’nın her şeyi değiştirmek için epey bir zamanı var. Ancak AK Parti de uyumuyor. AK Parti, önümüzdeki günlerde Büyükşehir Belediyesi’nin gücünü Bandırma’da hissettirmek istiyor. Bugüne kadar Büyükşehir’den çok çekmiş ve şikâyet etmiş Bandırmalının bakalım gönlünü ve oyunu alabilecekler mi? Hep birlikte yaşayıp göreceğiz...

Yazarın Tüm Yazıları