Drake tarihinin en iddialı albümü

‘Scorpion’ albümünün babalığa övgü olduğu kadar, Drake kelimesini ağzına alan ‘küstah’ rap’çilere ya da Instagram ‘meczup’larına ayar verme albümü olduğunu da söyleyebiliriz. Ama yiğidi öldürüp öylece bırakmamak gerek, oldukça eli yüzü düzgün bir çalışma bu.

Haberin Devamı

Drake’in, dijital platformlar için epeyce uzun olan (25 şarkı-2 CD), beşinci stüdyo albümü ‘Scorpion’dan derinlemesine söz etmeden önce ‘star persona’sından söz etmek gerek. En önemli özelliği, gelmiş geçmiş en otobiyografik karakterlerden oluşu. Ama şarkı sözlerine bakıp duygusal anlamda olgun biri diyemiyoruz kendisi için. Şişkin star egosu bir yanda, duygusal olarak incinmiş ama öfkeli halleri diğer yanda...
Drake tarihinin en iddialı albümü

Yakın geçmişte herkesten gizlediği bir çocuğu olduğunun ortaya çıkması da tuz biber ekti duruma. Drake’e sorarsanız bunu yapmasının nedeni; çocuğunu dedikodu kazanından, sosyal medyadan, magazin basınından korumaktı. Kendi deyişiyle, çocuğunu dünyadan değil, dünyayı çocuğundan saklamıştı. İlk bakışta veciz gibi görünen gerekçesini sert biçimde ti’ye alansa rap’çi Pusha T oldu. Pusha T; ‘The Story of Adidon’ adlı parçasının sözlerinde (İlgili marka adıyla ses benzerliği kurarak; ‘Add It On -Bunu da çıkar hanesine yaz- demeye getirerek) Drake’in çocuğunu ünlü bir spor giyim firmasından reklam teklifi gelene kadar sakladığını, yani bu olayın da reklam maksatlı olduğunu ‘diss atma’ (rap jargonunda sataşma) yöntemiyle ifade etti. Ve tahmin edebileceğiniz gibi bu durum Drake’i delirtti.
Drake tarihinin en iddialı albümü

İddiasının hakkını vermiş
Tam bu noktadan hareketle Drake’in ‘Scorpion’ albümünün babalığa övgü olduğu kadar, Drake kelimesini ağzına alan ‘küstah’ rap’çilere ya da Instagram ‘meczup’larına ayar verme albümü olduğunu da söyleyebiliriz. Ama yiğidi öldürüp öylece bırakmamak gerek: ‘Scorpion’ müzikal olarak Drake tarihinin eli yüzü düzgün; iddialı albümlerinden biri. 1.5 saatlik ve iki bölümlük maratonda ‘old school’un prestijli duruşu genele yayılırken rap ve R&B kafalara hitap eden iki ayrı albüm ustalıkla bir araya getirilmiş. Daha güzeli tutarlı ve bütünlüklü bir double albüm olup iddiasının hakkını vermiş. En önemli göstergeleriyse, ‘Spotify Global 50’ listesine aynı anda girmiş ‘In My Feelings’, ‘Don’t Matter To Me’ ve daha önce tekli olarak yayımlanan ‘God’s Plan’, ‘Nice For What’ ve ‘I’m Upset’... Özellikle Michael Jackson sample’lı ‘Don’t Matter To Me’ ve esaslı lokomotif ‘In My Feelings’e dikkat derim.

Haberin Devamı

Hızlanarak en tepelere çıkacağını umuyorum
Drake tarihinin en iddialı albümü

Melek Mosso’nun ‘Arzular Arsız’, ‘Ben Varım, ‘Dilek Taşı’, ‘Yalnız Gece’, ‘Bana Yalan Söylediler’ gibi enfes icralarını; Ozbi’yle, Evrencan Gündüz’le yaptığı eşlikleri ama en önemlisi sesiyle
No 1’in (Can Bozok) ‘Çukur’ dizisi için yaptığı ve tabiri caizse reyting artıran ‘Hiç Işık Yok’ eşliğini dinlediğimden beri heyecan içindeyim. İki temel analizim var kendisi ile ilgili: Öncelikle üst düzey bir yorumcu oluşunu, billur sesini, yan flütçülüğünü, çocuk yaştan beri müzikle yoğrulmuşluğunu hayranlıkla izliyor ve önemli yerlere geleceğine dair bir not düşmek istiyorum buraya. İkinci olaraksa tüm yeteneği ve teknik hâkimiyetine karşın Melek Mosso şarkısı diyeceğimiz lokomotiflerin belirleyici olacağını söylemem lazım. Bu yıl yayımladığı ilk tekli ‘Kedi’nin beni fazla heyecanlandırmadığını da… Ancak son teklisi ‘Gölgen Yeter’de çıtayı daha yukarı çektiği aşikâr. Ben daha iyisini yapacağına da inanıyorum. Sahne soyadı ‘Mosso’nun müzik terminolojisindeki anlamı gibi; heyecanla hızlanarak en tepelere çıkacağını umuyorum. 

Yazarın Tüm Yazıları