Köpeklerde su zehirlenmesi

Bu yaz köpek dostlarınızla tatile çıktığınızda “hiponatremi”, yani su zehirlenmesine dikkat etmelisiniz.

Haberin Devamı

Tüm sorumlu köpek sahipleri, dostları için sürekli temiz su bulundurmaları gerektiğini bilirler ama şaşırtıcı derecede birçok evcil hayvan sahibi fazla su içmenin ya da yutmanın zaralı olabileceğinden haberdar değillerdir.

Köpeklerde su zehirlenmesi

HİPONATREMİ NEDİR?

Hiponatremi, aşırı su yutulması sonucu vücuttaki sodyum seviyelerinin tehlikeli boyutlarda azalmasıdır. Sodyum, vücuttaki sinir ve kas fonksiyonlarını koruyamadığı zamanda ölümcül sonuçlar ortaya çıkabilir. Su zehirlenmesi her ne kadar nadir görülse de ölümle sonuçlanabilir.

BELİRTİLERİ NELERDİR?
* Koordinasyon bozukluğu.
* Uyuşukluk.
* Bulantı.
* Şişkinlik.
* Donuk bakışlar.
* Açık renk diş etleri.
Daha ciddi vakalarda ise:
* Nefes darlığı.
* Bilinç kaybı.
* Nöbet.
* Koma ve ölüm.
* * *
En çok risk altında olan köpekler, uzun süre ara verilmeden suda oynayan köpeklerdir. Bir top peşinden herhangi bir su birikintisinde koşarken veya havuz dibine bir oyuncak için dalarken ağızlarını kapamayan minik dostlarımız gerektiğinden fazla su yutabilirler. Hiponatremi riskini azaltmak için alınabilecek en iyi önlem köpeklerinize oyun zamanında sık sık dinlenme molaları vermektir ve onları sürekli gözlem altında tutmaktır.

Köpeklerde su zehirlenmesi
* * *
Hiponatremi, herhangi bir boyut köpeği etkileyebilir ama küçük ırklar boyutlarından dolayı daha büyük bir risk altındadır ve daha hızlı etkilenirler. Su zehirlenmesi hızla ilerleyen ve hayatı tehdit eden bir durum olduğundan eğer köpeğinizde yukarıda listelenen belirtileri gözlemliyorsanız hemen veteriner hekiminize gitmelisiniz.
* * *
Son olarak, hiponatreminin tam tersi olan ‘hipernatremi’ye de (tuz zehirlenmesi) dikkat etmelisiniz. Bu da deniz ve okyanus suyundan yani sodyumun yüksek miktarda olduğu suları yutmaktan oluşan durumdur. Hipernatreminin başlangıç belirtileri arasında kusma ve ishal vardır. Bu durum hızla ilerler ve koordinasyon bozukluğu, nöbet, beyin büyümesi, bilinç kaybı ve ölümle sonuçlanabilir.
* * *
Hipernatremi, hiponatremi gibi, potansiyel olarak hayatı tehdit edicidir ve acil veteriner bakımı gerektirir. Bu yüzden yazın köpeklerinizi gözlemleyerek hayatlarını riske atmalarına izin vermemelisiniz.

Haberin Devamı

BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ?

Haberin Devamı

Ülkemizde, herhangi bir sağlık zorunluluğu olmaksızın köpeklerde estetik amaçlı yapılan kuyruk ve kulak kesimi operasyonları ‘5199 sayılı hayvanları koruma kanunu’ gereğince yasaktır ve cezai işleme tabidir. Bu tür uygulamalar köpekleri sakatlamaktan farksızdır ve işkencedir.

Köpeklerde su zehirlenmesi

Yazarın Tüm Yazıları