Köpeklerde sigaranın zararlı etkileri

Yıllardır, sigara içmeyen insanlar için pasif içiciliğin (ikinci el içicilik) ne kadar zararlı olduğunu tüm bilimsel kaynaklardan ve medyadan takip ediyoruz. Peki, köpeklerimiz sigara dumanından ne kadar olumsuz etkileniyor, hiç düşündünüz mü?

Haberin Devamı

Yapılan araştırma sonuçlarına göre sigara dumanı, miktarı ne kadar az olursa olsun, insanlara ve hayvanlara ciddi boyutta zarar veriyor. İnsanlar ve köpeklerin belli bazı ortak fizyolojileri olduğu düşünüldüğü zaman, bizler için zararlı olan çoğu şeyin onlar için de toksik olması çok normal.
* * *
Pasif içicilik (ikinci el içicilik) ile ilgili olumsuz çok şey duymuşsunuzdur, ama büyük ihtimalle üçüncü el sigara dumanı ile ilgili pek bir şey duymamışsınızdır. Üçüncü el sigara dumanı, siz asansördeyken dışarıdan yeni sigara içmiş birinin asansöre binmesiyle beraberinde getirdiği saça, ele ve kıyafetlere yapışan sigara kokusudur. 2009 yılında Harvard Üniversitesi’nde yapılan bir araştırma, üçüncü el sigara dumanına özellikle çocukların duyarlı olduğunu tespit etmiştir ve aynı şey evcil hayvanlarınız için de geçerlidir. Dostunuz hem havadaki dumanı solumaktayken, hem de o dumanın yapıştığı halıda yatıyor ve insanlar gibi içeri dışarı istedikleri gibi girip çıkamadıkları için ikinci ve üçüncü el sigara dumanına sürekli maruz kalıyorlar ve cam açmak yeterli bir çözüm değil...
* İkinci ve üçüncü el sigara dumanına maruz kalmış hayvanlarınızda yüzde 60 daha fazla akciğer kanseri riski oluşur.
* Basık burunlu ırkların (boxer, bulldog vb.) kanser riskleri burun yapılarından dolayı daha yüksektir.
* Geniz kanseri riski de uzun burunlu (Alman çoban, golden retriever vb.) ırklarda ve özellikle sigara içilen ortamlarda yaşayan köpeklerde daha yüksektir.
* * *
Yani, aynı insanlarda olduğu gibi hayvanlar için de sigara dumanı çok zararlıdır ve dikkat edilmesi gereken bir husustur. Sigara dumanı dışında sigara içilen ortamlarda yaşayan köpekler için bir başka risk ise nikotin zehirlenmesidir.

Haberin Devamı

NİKOTİN ZEHİRLENMESİ NASIL OLUR?

* İzmaritlerin yenmesi...
* İzmaritlerin düştüğü suların içilmesi...
* Sigara bırakmak için olan sakızların, bantların yenmesi; elektronik sigaraların aromatik likitlerinin yalanması vb. sonucu nikotin zehirlenmesi olabilir.
Köpekler ve kediler için 10 mg/kg nikotin alınması onlar için ölümle sonuçlanabilir . Bir sigarada 15 ile 25 mg nikotin olduğu da düşünüldüğü zaman izmaritte kalan konsantre nikotin seviyesi de 4 ile 8 mg arasındadır.

Haberin Devamı

NİKOTİN ZEHİRLENMESİNİN SEMPTOMLARI NELERDİR?

* Seyirmeler veya inme.
* Salya akıntısı.
* Küçülmüş göz bebekleri.
* Görsel veya ses halüsinasyonları.
* Hızlı kalp atışı.
* Kusma ve ishal.
Eğer evcil hayvanınız bu semptomları gösteriyorsa ve nikotin değeri yüksek birşey yemiş olma ihtimali yüksek ise hemen veterinerinizi aramanızı tavsiye ederim.

SİGARA İÇİYORSANIZ ŞUNLARI YAPMALISINIZ

Sigara içiyorsanız ve bırakmayacaksanız yapabileceğiniz bazı şeyler şunlardır:
* Dışarıda sigara içmeye özen gösterebilirsiniz.
* Evinizde hava-filtreli havalandırmalar kullanabilirsiniz.
* Sigara içtikten sonra eve geldiğinizde temiz kıyafetler giyebilirsiniz.
* Köpeğinize ya da kedinize dokunmadan önce ellerinizi yıkayabilirsiniz.
* Etrafta dolu kül tablası bırakmamalısınız.
* Hayvanlarınızın ulaşabileceği yerlerde nikotin içeren ürünler bırakmamalısınız.
Ancak tüm bunların ışığında en doğrusu sigarayı bırakmanızdır.

Haberin Devamı

BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ?

Havlamanın köpeklerin iletişim kurmak ve kendini ifade etmekte kullandıkları bir yöntem olduğunu hepimiz biliriz. Ancak bütün köpek ırkları arasında kökeni Orta Afrika ve Mısır olan BASENJİ ırkı köpekler hiçbir zaman havlamazlar. Bu sebepten ötürü basenjiler ‘havlamayan köpek’ olarak anılırlar. Saf kan olan basenjiler sadece mızıklanmaya benzer sesler çıkararak kendilerini sesli olarak ifade edebilirler.

Köpeklerde sigaranın zararlı etkileri

Yazarın Tüm Yazıları