Köpeklerde raşitizm hastalığı

Raşitizm, çoğunlukla büyüme sürecinde olan yavru ve genç köpeklerde, yetişkinlere nazaran daha sık gözlemlenen bir kemik hastalığıdır.

Haberin Devamı

Özellikle büyük ve dev köpek ırkları bu hastalığa daha yatkın olurlar. Özellikle büyük ve dev köpek ırkları bu hastalığa daha yatkın olurlar. Kemiklerin yetersiz beslenmesi ve gelişmesine bağlı oluşan bu hastalık; uzun kemiklerde eğrilikler, yapı deformasyonları, kırılma ve çatlamaya yatkınlık ile karakterizedir. Bu hastalığın başlıca sebepleri; gün ışığından (uv) yeterli derecede istifade edilememesi ile birlikte D vitamininin emiliminin azalması, beslenme eksikliklerine ve paraziter enfestasyonlara bağlı olarak kalsiyum ve fosforun yeterli miktarda ve dengeli olarak alınamamasıdır.
* * *
Yavru köpeklerde yeterli ve dengeli beslenmenin önemi büyüktür. Bu dönem içerisinde eksik ya da yetersiz beslenen ve daha da önemlisi güneş banyosundan mahrum kalan yavrular için raşitizm hastalığı büyük tehlike oluşturur. Gebeliği döneminde kalsiyum ve fosfor açısından yeterli beslenmeyen köpeklerin yavruları da bu hastalığa yatkın olarak dünyaya gelebilirler.

Köpeklerde raşitizm hastalığı

* * *
Bu hastalığın oluşumunda kalsiyum-fosfor dengesi, gün ışığı vasıtasıyla D vitamininin sentezlenmesi mekanizmalarından birinin bozulmasıyla kemik yapıyı oluşturan bileşenlerin azalması ya da artarak fazla miktarda vücuttan atılması şekillenebilir. Bunun sonucunda kemik yapının zayıflığı ve yapısal bozuklukları gözlemlenir.
* * *
Köpeklerde raşitizm bulgularını şöyle sıralamak mümkündür:
- Özellikle vücudun uzun kemikleri olan ön ve arka bacak kemiklerinde eğrilikler ve şekil bozuklukları.
- Omurgada deformasyonlar ve buna bağlı aktarım ve yürüme bozukluklarının şekillenmesi.
- Uzun kemiklerin uç kısımlarında şişlikle karakterize bölgeler.
- Köpekte duruş ve basış bozuklukları.
- Hayvanda ağrıya karşı aşırı duyarlılık.
- Köpeğin yürüme isteğinin azalması ve ağrıya bağlı çabuk yorulma
- Özellikle yavru ve genç köpeklerde idrar yapma miktarının azalması ve dışkılama güçlükleri.
- Genel vücut yapısında zayıflık ve orantısızlık.
- Tüylerde mat ve sağlıksız görüntü.
- Bazı ileri vakalarda özellikle arka bacakları kullanamamaya bağlı felç durumları.
* * *
Bu hastalığın tedavisinde en önemli hamle hızlı müdahaledir. Hastalık başlangıç aşamasında yakalandığı takdirde köpeğin dengeli ve iyi beslenmesi kalsiyum-fosfor ve D vitamini yönünde güçlendirilmesi ve en önemlisi düzenli güneş banyosu tatbik edilmesi gerekmektedir. İlerlemiş olgularda kemiğin bütünsel yapısını kaybetmesine bağlı oluşan çatlak ya da kırıklara fiksasyon ile müdahale etmek ve yukarıda belirttiğim tedavi prosedürlerini de beraberinde uygulamak gerekmektedir. Bu hastalığa yakalanmış ve tedavi sürecinde olan köpeklerde uygulanan fosfor, kalsiyum ve D vitamini takviyelerinin doğru dozlarda uygulanması gerekir. Fazla miktarda yapılan uygulamalar böbrek yetmezlikleri ve zehirlenmelere sebep olabilir. Özellikle kapalı ve güneş almayan ortamlarda doğmuş, iyi ve dengeli beslenmeden büyütülmüş yavru köpekler edinildiyse tedavi sürecine hemen başlanmalıdır. Bu hastalığı daha sıklıkla hayvan satış mağazalarından edinilen köpeklerde gözlemlediğimizi dikkate alırsak bu tip yerlerden yavru almadan önce bir kere daha düşünmek ya da bir veteriner hekimin gözetiminde yavru edinmek daha doğru olacaktır

Haberin Devamı

BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ?

BEDLİNGTON TERRİER

Haberin Devamı

Kökeni İngiltere olan bu terrier çeşidi çok eskiden av köpeği olarak kullanılmaktayken, günümüzde ev köpeği olarak beslenmektedir. Bu ilginç görünüşlü ırk, kendine has tıraşı yapıldığında adeta sevimli bir kuzuya benzemektedir. Bu ırkın güzel örnekleri her sene Avrupa ve İngiltere’de düzenlenen Irk Standartı yarışmalarında boy göstermektedir.

Köpeklerde raşitizm hastalığı

Yazarın Tüm Yazıları