Köpeklerde agresyon

​Son zamanlarda sosyal medyada sık yer alan ‘köpek saldırıları sonucu yaralanan yetişkin ve çocuk haberleri’, hem insanları hem de köpek sahiplerini ciddi anlamda rahatsız ediyor.

Haberin Devamı

Zaten köpek besleme ve yetiştirme kültürü emekleme seviyesinde olan ülkemizde, sansasyonel ve ajite bir şekilde bu tip haberlerin gündeme gelmesi, sadık dostumuz köpeklerin ve bazı köpek ırklarının yanlış tanıtılmasına/anlaşılmasına sebep olmanın ötesinde, insanlarda ciddi anlamda tedirginlik oluşturuyor. Gelişen olaylarda insanlar suçu köpeğe atma yani net bir sorumlu bulma spekülasyonları içerisindeyken, köpeklerde agresyon ve sebepleri üzerinde durmak gerekiyor.

Köpeklerde agresyon
* * *
​Köpeklerde saldırgan davranışlar yani agresyon, birçok şekilde ortaya çıkabilmektedir. Tehlikeli sonuçlar doğurabilecek olan bu davranış bozukluğunun çeşitleri, sebepleri ve eliminasyonu konusunda bilgilenmek doğru olacaktır. ​
* * *
Köpeklerde agresyon çeşitlerinin en sık görülenlerini şöyle sıralayabiliriz:
* Maternal (annelik) agresyonu: Anne köpeğin yavrularını koruma hedefli olarak çevreye gösterdiği agresyon çeşididir. Tamamen içgüdüsel olan bu davranıştan zarar görmemek adına, yavrularıyla bir arada olan anne köpeğin sahasına, iletişiminiz yoksa girmeyerek ve sokak hayvanlarını kısırlaştırarak olabilecek olumsuz sonuçlardan korunabiliriz.

Köpeklerde agresyon

* Korku agresyonu: Özellikle travma şoku gibi durumlarda köpeğin gösterdiği agresyondur. Örneğin trafik kazası geçirmiş ya da bir insan tarafından kötü şekilde hırpalanmış köpeğin müdahale sırasında güvendiği insanlara hatta sahibine bile travma şokunun etkisiyle saldırgan davranış göstermesi olasıdır. Bu tip durumlarda şoka giren köpeğin üstüne bir battaniye atılarak ya da korunaklı bir elbise veya eldivenle müdahale edilerek olası ısırıklardan korunmak mümkün olacaktır.
* Predator (avcılık) agresyonu: Avcılık içgüdüsü ya da dürtülenmesi yüksek olan ya da yanlış dürtülenmiş köpeklerin sergilediği bir saldırganlık şeklidir. Koşan insan, kaçan canlı, bisiklet, motosiklet ve araba kovalama ve yakalama çabası buna örnek gösterilebilir. Bu tür köpeklerle karşılaşıldığında paniklememek, koşmamak, araç üstündeysek yavaşlayıp, durup tekrar hareket etmek köpeklerin tetiklenmesini engelleyecektir.
* Tür içi (köpek) agresyon: Köpeğin türdeşi olan diğer köpeklere gösterdiği saldırganlık çeşididir. Doğru sosyalize edilmemiş ve seksüel baskınlığı yüksek olan köpeklerde gözlemlenir. Erken yaşlarda doğru sosyalizasyon uygulanması ve daha çok erkek köpeklerde rastlanan baskınlık davranışının genç yaşlarda kısırlaştırılarak engellenmesi mümkündür.
* İnsanlara yönelik agresyon: Diğer türlere yönelik agresyon insan açısından en tehlikeli olanıdır. Erken yaşlarda başlanması gereken insan ve tür dışı sosyalizasyonu, iyi bir eğitim ve yönlendirmeyle engellenebilir.

Köpeklerde agresyon

Dostumuz köpeklerin yanlış tanınmasına sebep olan agresyon ve saldırgan davranışların, aslında onları iyi tanımamak, içgüdülerini bilmemek, yaşam alışkanlıklarını anlamamaktan kaynaklandığı ve istenmeyen bu davranışların çoğunlukla insan eliyle tetiklenmiş olduğu su götürmez bir gerçektir.
* * *
Sonuç olarak...
Sadık dostumuz köpekleri yargılamadan önce, onları doğru tanımak gerekir.

Haberin Devamı

BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ?

Haberin Devamı

KEDİ VE KÖPEKLER NASIL SU İÇER?

Su, tüm canlılar için yaşam kaynağı olduğu gibi kedi ve köpekler için de son derece önemlidir. Evde ve sokaktaki dostlarımızın temiz ve taze suya ihtiyaçları vardır. Onların su içişleri ilginç ve birbirinden farklıdır. Köpekler suyu dillerini bir kepçe gibi kullanarak ağızlarına taşır ve iterler. Bu işlem esnasında zaman zaman hava yutar ve suyu etrafa saçarak içerler. Eğer yerden yüksek su kapları kullanılırsa hava yutmaları ve suyun etrafa saçılması minimalize olur. Kediler ise su konusunda daha seçici ve titizdirler. Taze, akan ve oksijenize olmuş suları tercih ederler. Suyu içerlerken büyük bir ustalık gösteren kediler dillerini ve suyun yüzey gerilimini kullanırlar. Son derece sessiz ve saçmadan su içebilirler.

Köpeklerde agresyon

Yazarın Tüm Yazıları