Köpekler nasıl konuşurlar?

İnsanlar, seslerini kullanarak kelimeleri şekillendirip birleştirerek anlamlı cümleler oluşturup birbirleriyle diyalog kurarlar.

Haberin Devamı

Bizlerin kendi aramızda en sıklıkla kullandığımız komünikasyon sistemi konuşarak oluşturulan sesli iletişimdir. Ayrıca göz hareketleri, yüz mimikleri ve vücut jestleriyle anlaşabiliyor olsak da en kuvvetli olanı sesli iletişimdir.
* * *
Köpekler, kendi aralarında ve bizlerle olan ilişkilerinde komünikasyon ve haberleşme amacıyla birçok vücut enstrümanını birlikte kullanmayı tercih ederler. Havlayarak şekillendirdikleri sesli iletişimde çıkardıkları sesler, iletişimde birçok anlama gelebilmektedir. Örneğin, köpeklerde uluma davranışı dürtüsel olarak sürüyü bir araya toplama ihtiyacından kaynaklanır. Yani bir çeşit çağrıdır. Buna bağlı olarak, evde yalnız bırakılan köpeklerin bazılarında uluma davranışını gözlemlemek olasıdır. Bunun sebebi tıpkı sürüyü bir araya toplamak için yapılan uluma gibi sahibi ve evin diğer bireylerini yalnızlıktan kurtulma ümidiyle çağırma eylemiyle aynıdır. Ayrıca tiz sesle, ağlamayla çığlık arasında çıkarılan sesler korku ve acıyı, tok ve yüksek sesle oluşturulan havlama bekçilik sorgulamasını, yüksek tizlikte, kesik havlama da köpeklerde oyuna çağrıyı anlamlandırabilir.

Köpekler nasıl konuşurlar
* * *
Köpeklerde en çok ve belirgin şekillerde kullanılan diğer bir iletişim şekli de vücut dilidir. Köpekler birbirleri ve bizlerle olan ilişkilerinde vücut dillerini yoğun bir şekilde kullanırlar. Bu nedenledir ki, birbirlerinin vücut dillerini takip ederek iletişim kuran köpekler, bizlerin de vücut dilini gözlemler ve çok iyi şekilde analiz ederler. Köpek eğitiminde vücut işaretlerinin sembol olarak kullanılmasının sebebi de onların gözlem yeteneği kaynaklıdır.
Örneğin, ön ayaklarının üzerine eğilmiş, kalça kısmı havada ve sallanan bir kuyruk oyuna daveti, dik, gergin bir vücut formu, kabarmış ense tüyleri, keskin ve kısa salınımlar yapan dik bir kuyruk tehdidi anlatıyor olabilir. Tabii ki köpekler sesli ve vücut dili iletişimini bir arada da kullanabilmektedirler. Bütün bunların yanı sıra koku, idrar ya da dışkıyla işaretleme gibi komplike davranışlarla da köpekler birbirleriyle iletişim kurabilmektedirler. Bir erkek köpeğin gezinti esnasında bacak kaldırarak idrarla işaretleme yapması onun kendi kimliği, cinsiyeti, vücut boyutu ve hatta yaşı hakkında ciddi bilgiler içerir ve bu kokuyu alan diğer köpekle olan iletişiminde diğer köpeğe önemli veriler aktarır.
* * *
Evet, insan olarak köpekler bizim anladığımız anlamda konuşamıyor olsalar da, kelimeleri kullanarak kompleks cümleler kuramasalar da başka şekillerde anlaşabilmekte, bizlerle ve kendi aralarında konuşabilmektedirler. Köpeklerin vücut dillerini, çıkardıkları sesleri doğru kodlayabildiğimiz ve kendimizi doğru ifade ettiğimiz takdirde onları anlamak ve onlarla iletişime geçmek çok zor değildir. Köpeğinizle iyi bir iletişim kurmak istiyorsanız bu bilgilerin ışığında onlarla konuşmayı denemelisiniz.

Haberin Devamı

BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ?

Haberin Devamı

Ülkemizde, ‘hint bülbülü’ olarak adlandırılan ve evlerimizde kafes kuşu olarak sıklıkla beslenen bu sevimli canlılar aslında bülbül değil, ispinozdur ve ana vatanları sanıldığı gibi Hindistan değil Avustralya’dır.

Köpekler nasıl konuşurlar

Yazarın Tüm Yazıları