Köpeğiniz kaybolursa ne yapmalısınız?

Köpeğiniz kaçtığı veya kaybolduğu zaman ilk içgüdünüz ‘stres ve panik’ olmaktır.

Haberin Devamı

Fakat böyle bir durumda sakin olmak ve adım adım ilerlemek daha doğru olacaktır, çünkü her geçen dakikada köpeğiniz sizden daha fazla uzaklaşıyor olabilir. Herhangi bir hayvanınızın eve dönüşünü en çok kolaylaştıracak şeylerden birisi ona mikroçip taktırmaktır.

Köpeğiniz kaybolursa ne yapmalısınız

MİKROÇİP NEDİR?

Bir pirinç tanesi büyüklüğünde olan mikroçip, genelde köpeğin ensesinin arkasına enjektör yardımı ile yerleştirilir. İçerisinde radyo verici ve kendine mahsus bir kimlik numarası vardır, ayrıca 25 yıla kadar veya daha fazla dayanabilir. Hatırlanması gereken önemli bir nokta bu mikroçipin köpeğin bulunduğu yeri takip etmek için kullanılmadığıdır ama eğer kayıp bir köpek bulunursa ve mikroçip okuyucusu olan bir veterinere götürülürse köpeğe özel olan mikroçip numarası okunabilir, veritabanından da o numara kullanılarak köpeğin kimliği öğrenilir ve sahibinin bulunması kolaylaşır.

Köpeğiniz kaybolursa ne yapmalısınız

KÖPEĞİNİZ KAÇTIĞINDA YA DA KAYBOLDUĞUNDA

Haberin Devamı

* Yaşadığınız yeri ve etrafını kontrol etmelisiniz. Komşularınıza haber vermelisiniz ve eğer yanınızda varsa resmini göstermelisiniz.
* Yerel barınaklara haber vermelisiniz ve eğer mikroçipi varsa bildirmelisiniz. Email yardımı ile bu barınaklara mikroçip numarası ve bir fotoğraf yollanması da önemli adımlardan birisidir.
* El ilanları hazırlamalısınız, bu ilanlarda en üstte ‘KAYIP KÖPEK’ (büyük puntolarla) yazılmalıdır. Telefon numaranız, köpeğinizin ya da kedinizin fotoğrafı, adı, ırkı, huyu (kaçar mı, çağrıldığında gelir mi vs.), e-mail adresiniz kesinlikle olmalıdır. Eğer agresif bir köpek ise bunu da ilanlara eklemelisiniz ve köpeğinizi görenlerin hemen sizi aramalarını yazmalısınız. İnsanların duygularına hitap etmek de bu ilanlarda kesinlikle kaçınılmaması gereken kısımlardandır, bu yüzden ‘Minik dostumuz çok seviliyor’, ‘Ailemizin vazgeçilmez üyesi’ gibi notları eklemelisiniz.
* Yakınlardaki marketlere, kafelere de izin alarak el ilanlarından koymalısınız. Bu sayede daha fazla insana ulaşılacaktır.
* Köpeğinizin nerede kaybolduğu, ne kadar süredir kayıp olduğu ve en son nerede görüldüğü gibi ip uçlarını el ilanlarınız ve sosyal medya ilanlarınızda mutlaka bildirin
* Kaybolan köpeğinizin, sosyalleşme hedefli olarak evden uzaklaşarak diğer sokak köpekleri sürülerinin yakınında yada onlarla bir arada olabileceği ihtimalini düşünerek mutlaka aklınıza gelebilecek yerlerin de kontrolünü sağlamalısınız
* Sosyal medyada da aynı el ilanlarını elektronik olarak paylaşmalısınız ve paylaştırmalısınız. Sadece kayıp hayvanlara özel olan sosyal medya hesaplarını tespit ederek oralara da bu ilanları koymanız yardımcı olacaktır.
* Kapınızın önüne yeni giyilmiş bir kıyafet ve köpeğinizin mamasını da koyarsanız, koku duyuları sayesinde de evini bulabilir.
* Son olarak da vazgeçmemelisiniz. Her ne kadar dostunuzu kaybetmek stresli olsa da, bazen onu bulmak için birkaç günden daha fazla gerekiyor ve umudu kesmemek daha da önemli bir hale geliyor.

Köpeğiniz kaybolursa ne yapmalısınız

BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ?

Haberin Devamı

Japon balıklarının ortalama ömrü 13-15 yıl kadardır. Ancak cam fanuslarda yaşatılmaya çalışılan Japon balıklarının ömürleri çok kısa olur. Kavanoz, fanus gibi konforsuz ortamlar hiçbir akvaryum balığının sağlıklı kalabilmesi ve yaşaması için uygun ortamlar değildir. Japon balıkları da tıpkı diğer akvaryum balıkları gibi suyun oksijenize edilmesine gereksinim duyarlar, dolayısıyla Japon balıkları da hava motoru bulunan yeterli boyuttaki akvaryumlarda muhafaza edilmelidir.

Köpeğiniz kaybolursa ne yapmalısınız

Yazarın Tüm Yazıları