Köpeğimize korkmadan nasıl yüzme öğretiriz

Yazın köpeğiniz ile birlikte keyifli bir yüzme seansına hazırsanız ve bu köpeğiniz ilk yüzme tecrübesi olacaksa, bu yazı aydınlanmanızı sağlayacaktır.

Haberin Devamı

 
Köpeğimize korkmadan  nasıl yüzme öğretiriz
ÖNCELİKLE, YAPILMAMASI GEREKENLER

* Köpeğinizi zorla suya sürüklemeyin, atmayın, kandırmayın ve zorla sokmayın.
* Eğer ıslanmaya hazır değilseniz -en azından ilk zamanlarda- köpeğinizi de suya sokmayın. Birçok hayvan sahibi köpeklerini suya doğru götürürken her dalgada geri adım atıp ıslanmamaya çalışıyor fakat köpeğiniz sizi kılavuz olarak gördüğü için, sahiplerinin dalgalardan ve sudan kaçtıklarını gördükleri zaman onlar da bu davranışları kopyalamaya başlayacaklardır.
* Dostunuzun ilk deneyiminde heyecanlanıp size doğru yüzmek istemesi ile vücudunuzda oluşabilecek olan tırnak izlerine karşı ilk deneyimlerde neopran yelek ya da en azından bir tişört ile denize girmenizi tavsiye ederim.
* Son olarak ise, yanlışlıkla suya düşme riskini ortadan kaldırın. Yani kaygan zeminlerden, yüksek ve eğimli noktalardan uzak duru. Eğer köpeğiniz birden bire suya düşer ve travma yaşarsa daha sonradan isteyerek suya girmesi zor hale gelecektir.

Haberin Devamı

YÜZME İÇİN UYGUN BİR DURUM YARATIN

* Sıcak bir gün seçin. Acele ederseniz ve serin bir güne denk gelirseniz köpeğiniz için suya girmek zevkli bir şey olmayabilir. Ama sıcak bir günde suya girdiğinde vücut ısısının düşmesi ile beraber yüzmekten küçük dostunuzda daha fazla keyif alacaktır.
* Doğru konum seçin. Olabildiğince az dalgalı veya dümdüz bir su birikintisi olan bir yer ideal olacaktır.
* Suyun çok soğuk ya da çok sıcak olduğu noktalardan uzak durun.
* Uçurum kenarı, iskele gibi yüksek noktalara gitmeyin. Köpeğinizin bir adım atıp suya düşeceği yerler ilk defa suya giren bir kişi için uygun olmayacağı gibi köpeğiniz içinde uygun değildir.
* Sudan çıkışın kolay olacağı bir su kenarı seçin. Eğer köpeğiniz panik olursa ve çıkış bulamazsa yine travmatik bir durum söz konusu olabilir ve yüzmeyi keyifli bir aktiviteden mutsuz bir aktiviteye dönüştürür.
* Yanınıza suyu seven bir köpek daha götürebilirseniz işiniz çok kolaylaşacaktır. Diğer köpeklerin korkmadan suya koşup atladığını görmek sizin köpeğiniz için de suya girmenin ürkütücü bir şey olmadığını anlamasına yardımcı olacaktır.
* Ayrıca cebinizde ödül mamaları ve sevdiği suda batmayan oyuncakları da götürmelisiniz.
* * *
Tüm bunlar hazır olduğunda hiç beklemeden önden suya girmelisiniz ve sığ taraflarda oynamalısınız. Sonra geri çıkarak köpeğinize ödül mamalarını koklatarak birkaç adım attırabilirsiniz. İdeal olarak sığ yere girip bir iki adım yüzmesinin ardından ödüllendirmelisiniz. Köpeğiniz geri çıkmak isteyebilir, eğer söz konusu geri çıkmaksa izin vermelisiniz ki serbestçe girip çıkabileceğini görsün. Birkaç sefer daha bunu tekrarladıktan sonra yavaş yavaş aranızdaki mesafeyi arttırabilirsiniz ve daha ileriye yüzebilirsiniz. Alıştıkça minik dostunuzda sizinle beraber yüzmeye başlayacaktır ve bundan sizin kadar, belki de daha fazla keyif alacaktır!
* * *
Aslında bütün köpekler doğuştan içgüdüsel olarak yüzme bilirler. Ancak bu konuda onlara doğru kılavuzluk edildiğinde her şey daha rahat şekillenecektir. İngiliz bulldog, pug, Fransız bulldog gibi basık suratlı ırkların burun ve ağız yapılarından ötürü su yutma ve boğulma riskinin olabileceğini göz önünde bulundurmayı unutmayın

 

Haberin Devamı

Köpeğimize korkmadan  nasıl yüzme öğretiriz
BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ?

Tavşanlar, 140’a yakın farklı renkte kürke sahip olabilirler. Çok güçlü olan arka bacakları sayesinde 3 metre kadar ileriye sıçrayabilirler. Protein ve yararlı mikroorganizmalar açısından zengin olan dışkılarını yemeye meyillidirler. Ayrıca ısı çarpmasına çok yatkındırlar.

Yazarın Tüm Yazıları