Tepeden tırnağa bale şıklığı

Bir bale eserini sergilemek için uzun yıllara dayanan dans eğitimi, koreografi bilgisi gibi mesleki ve kültürel alt yapının yanı sıra, sergilenen eseri unutulmaz kılan detaylar da son derece önemli. Bale eserinin olay örgüsü ve duygusunu yansıtmak için prens ve prenses kıyafetlerini andıran kostümler, asil mi asil topuzlar ve pırıl pırıl aksesuarlar o hep hatırlanan büyülü dünyanın vazgeçilmez parçalarıdır.

Haberin Devamı

Dansçısına bir masalın içinde yaşıyormuş hissi yaşatan bale, görkemli sahne ve müziklere ek olarak birçok görsel şıklıktan da yararlanır.

Göz alıcı kostümleri giyip koskoca sahnelerde süzülen dansçı kendini masal kahramanı gibi hisseder çoğu zaman.

Bu görsel şölende balerinlerin gösterilerde giydikleri kabarık etekler yani “tütü”ler başroldedir. Çoğu zaman bale eteğiyle karıştırılsa da ondan farklı olarak rengârenk, kabarık ve parıltılıdır. Bale eteği ise çalışmalar sırasında giyilen daha rahat ve gösterişsiz eteklerdir.

Erkek bale sanatçıları da gösterilerde ışıltılı veya işlemeli gömlekleriyle balerinlere eşlik ederler. Oldukça şık kostümleriyle eserin havasına uyum sağlar, bir kont edasıyla sahnede yerlerini alırlar.

Streç giysi ve mayo da kostümlerin rahatlık ayağında yer alır. Çalışma ve gösterilerde giyilen streç giysi ve mayolar dansçıların rahat hareket etmesini sağlar.

 

Haberin Devamı

Tepeden tırnağa bale şıklığıNEDİR BU BALE AYAKKABILARININ SIRRI?

Gelelim bu işin en dikkat çekici kısmına… Bale ayakkabısı…

Deriden veya kanvas kumaştan yapılan bale ayakkabısı kendine özgü tasarımıyla diğer dans ayakkabılarından çok farklı. Pointe adı verilen ve parmak ucundaki sert bölümüyle dansçıların hareketlerine uygun tasarlanan bu ayakkabıların zarif ve şık olduğu kadar, rahat olması ve ayağı kavraması da oldukça önemli.

 

PEKİ SAÇ VE AKSESUARLAR?

Balerinlerin bu kadar zarif ve asil görünmesine en büyük katkı saçlardan gelir. Sımsıkı toplanan saçlar, sade ve nizami bir görüntü yaratır. Hem dansçıya engel olmaması hem de dansı ön plana çıkarması için kullanılan, “balerin topuzu” olarak adlandırılan bu saç modeli o denli beğenilir ki günlük hayatta da sıklıkla rastlarız.

Erkek bale sanatçılarda ise belirgin bir model uygulanmasa da dansın ritmine göre saçlar bazen dağınık bazen de geriye doğru taranmış sade görüntüsüyle karşımıza çıkar.

Haberin Devamı

Herhangi bir takının dansa engel olmaması için aksesuar kullanımında mümkün olduğunca sadelik önemlidir. Yine de akla ilk gelen taçların balerinlerin prensesleri andıran görünümünde kuşkusuz payı büyük.

 

VE PERDE…

Kostüm tamamsa sıra geldi gösteriye… Kostümler, saçlar, taçlar hepsi kendilerine ev sahipliği yapacak gösterişli sahnede yer alır ve bir bütün oluşturur.

Müzik başladığı andan itibaren sunum başlar ve belleklere kazınan bir eser sergilenir.

Yazarın Tüm Yazıları