Papazın kafası

SELANİK Metropoliti Anthimos, bayram tatili dolayısıyla Yunanistan’a akın eden binlerce Türk turiste tepki göstermiş, Türk turistlerin Selanik’e gelmelerinin “kasıtlı” olduğunu söylemiş, “Türkler bizi kesecek” diye de eklemiş!

Haberin Devamı

Metropolit, Türk dizilerinin yasaklanmasını da istemişti!
Gülüp geçeyim mi, önemseyip hakkında yazayım mı diye tereddüt ettim. Metropolit’i değil fakat “dünün kafasıyla bugünü düşünmek” şeklindeki genel zihin hastalığını önemsediğim için yazmaya karar verdim.
Bu bayramda Selanik’te Atatürk’ün evini 5 bin Türk turist ziyaret etmiş. Metropolit biraz da bundan evhamlanmış olmalı. Genelde Ortodoks-Yunan milliyetçilerinin bağnazlığı bilenmektedir.
Konuya birkaç açıdan bakmak istiyorum...


TARİHLER TANIŞIYOR

Evvela, akademik düzeyde ufuklar genişlemekte, ilişkiler artmaktadır. Yunan akademik tarihçiliğinde eski Türk düşmanlığının yerini, daha analitik bir bakış açısı almaktadır. Bu yeni tarihçiliğin öncüsü Elizabeth A. Zachariadou’yu burada saygıyla zikretmek isterim. Bayan Zachariadou 1985’te Girit Üniversitesi’nde Osmanlı tarihi bölümünü kurdu. Bunu Selanik Üniversitesi’nde de bir bölümün kurulması izledi. Bu konuda diğer bir öncü isim, Vasilis Dimitriadis’tir. Birlikte yetiştirdikleri geniş görüşlü genç akademisyenlerin sayısı artmaktadır.
Sabancı Üniversitesi’nde de dersler vermiş olan Bayan Zachariadou bilhassa “Osmanlı devletinin en güzel yılları” dediği 1400-1600 dönemi üzerine uzmandır. Tarih Vakfı yayınlarından çıkan “Osmanlı Beyliği” adlı kitabını herkese tavsiye ederim.
Artık Osmanlı’ya, Avrupalıların Roma İmparatorluğu’na bakışları gibi bakılması yaygınlaşmaktadır.
Benzer şekilde Türkiye’de de Yunan kültürü üzerine araştırmalar gelişiyor. DTCF’de Yunan Dili ve Edebiyatı kürsüsünü kuran muhterem Prof. Melek Delilbaşı’nın geçen yıl yayınlanan “Bir Coğrafya İki İmparatorluk” adlı kitabı son derece değerli bir eserdir.

Haberin Devamı

EKONOMİ BARIŞTIRIYOR


Tarihte en az yüzyıl devam etmiş olan kanlı travmatik olaylar, karşılıklı olarak duygularımızı etkiledi tabii. Yunanistan’da Türkiye’ye karşı olan duygular daha yaygın ve yoğundur. Türkiye’den giden dostluk ve ticaret heyetleri yakın zamanlara kadar tepkilerle karşılaşırdı.
Yunanistan’daki ekonomik kriz, şoven duyguları körükledi, normal zamanlarda binde küsur oy alan Nazi amblemli faşist Altın Şafak Partisi, kriz patlayınca oylarını yüzde 7’ye çıkardı, parlamentoda önemli bir temsile ulaştı.
Fakat krizin başka bir etkisi de oldu; Türkiye’den kötü niyet görmedikleri gibi Türk turistlere ilgileri arttı. Ellerindeki mevduatı daha güvenli buldukları Türk bankalarına yatıran Yunan sayısı az değildir. Yunan adalarına, Selanik, Batı Trakya’ya giden Türk turist sayısı da artıyor.

Haberin Devamı


TARİHİ OKUMAK


Metropolit, Türklerin Selanik’e ilgisinden küplere biniyor ama Selanik esnafı Türklerden çok memnun!
İster akademik ve kültürel ister ticari, ilişkilerin artması buzları eritiyor.
Çağımızın dünyasını dünün kinleriyle izah etmeye kalkan Metropolit’ler, Altın Şafak’lar önümüzdeki yıllarda daha çook öfkelenecekler, çünkü Türk-Yunan ilişkileri daha da gelişecektir.
“Kesmek”ten bahseden Selanik Metropoliti, Yunan ordusu Selanik’e girdiğinde neler yaşandığını görmek için Türklerle birlikte aynı katliama uğrayan Yahudileri okusun, Türk belgelerine inanmazsa...
Ege’nin iki yakası da Herkül Millas’ı okusun...
Fakat Metropolit tiplerinin okumaya ihtiyacı yok, taassupları onlara yetiyor.

Yazarın Tüm Yazıları