Milliyetçi oylar

REFERANDUMDA nihayet bir anayasal belgeye evet veya hayır diyeceğiz. Bu vatanseverlerle vatan hainleri, dindarlarla dinsizler, milliyetçilerle milliyetsizler arasında bir yarış değildir.

Haberin Devamı

Referandum için evet propagandası yaparken “ülkeyi 90 yıl sonra geri alacağız” yahut “iç savaş çıkar” gibi laflar edilmesi ancak cinnet ifadesi olabilir.

AK Parti’nin bunlara tepki göstermesi iyi oldu.

Önemle hatırlatayım ki, saltanat Meclis’te sadece inkılapçıların değil, muhafazakârların ve sarıklı hocaların da verdikleri oylarla kaldırılmıştı.

Sultanlık yoksa rejimin niteliği Cumhuriyet’tir ve öyle devam edecektir.

Referandumun konusu, devlet yönetimiyle ilgili erklerin nasıl kullanılacağıyla ilgilidir.

MİLLİYETÇİLERDE İKİ EĞİLİM

İnsanlar sağcı, solcu, milliyetçi, muhafazakâr, dindar, seküler olabilir; ayrı konudur ve çoğulculuktur.

Referandumda bu kavramlara değil, önerilen modele evet veya hayır denilecek.

İşte “milliyetçi oylar”da evet eğilimi de, hayır eğilimi de görülüyor.

Haberin Devamı

Devlet Bahçeli ve MHP yönetimi evet diyor... Hayır diyen milliyetçiler ise bugün Ankara’da geniş bir toplantı yapıyorlar.

Toplantıyı merhum Türkeş’in bakanlarından Sadi Somuncuoğlu gibi saygın isimlerle yönetime “muhalif” isimler düzenliyor. Ortak bildiriyi Prof. Yusuf Halaçoğlu açıklayacak.

MHP’nin dışında önemli bir potansiyel oluştuğu anlaşılıyor.

İki taraf da milliyetçi fakat referandum tercihleri çok farklı.

Referandum için milli ve dini kavramları kullanarak siyaseten istismar ederek propaganda yapmak fevkalade yanlıştır, bu kavramlara da zarar verir.

Bu olaydan hareketle genel sorunlara bakabiliriz: Hukuk ve parti içi demokrasi eksikliği.

MAHKEME DURDURDU

MHP’deki sorun, genel başkan seçimi yapılması için olağanüstü kongre talebiyle başladı Sulh hukuk mahkemesi bu talebin kanunlara ve MHP tüzüğüne uygun olduğuna karar verdi.

Yargıtay uygun olduğunu onayladı.

Yargıtay kararına uygun olarak “tüzük kurultayı” yapıldı. Buna göre genel başkan seçimi için kurultay yapılacakken, başvuru üzerine bir mahkeme, bu kurultayın yapılmasını 23 Haziran 2016 günlü kararıyla “tedbiren” durdurdu, kongre yapılamadı.

Tedbir kararı olan dosyalar ivedi olarak görülür fakat bu dosya altı aydır bekliyor.

Nihayet mahkeme bir ay sonrasına, 23 Mart 2017’ye “ön inceleme” koydu.

Haberin Devamı

Dava açılıp acilen tedbir kararı verildikten tam 7 ay sonra “ön inceleme” duruşması yapılacak.

Tedbirli olup da bu kadar geciken başka davalar var mı, bilmiyorum.

Yine sık sık yazdığım hukuk sorunu...

Türkiye’de hukuk sorunu hemen her alanda kendini gösteriyor. Ya yargının tarafsız ve bağımsız olduğuna güvensizlikten ya da çok ağır işlemesinden kaynaklanan sorunlar.

LİDER VE AHALİ

Parti içi demokrasi eksikliği özellikle sağ partilerde daha önemlidir. Eskiden Demokrat Parti’de, Adalet Partisi’nde ve Türkeş’in MHP’sinde parti içinde tartışmalar olurdu.

1977 seçim bildirisinin nasıl sert tartışmalarla hazırlandığını ilgililer bilir.

Fakat Giovanni Sartori’nin yirmi yıl önce kaygıyla öngördüğü gibi görsel medyanın çok geniş kullanımı kurumları aşındırdı. “Karizma” baskın hale geldi.

Haberin Devamı

Salı günleri bütün partilerin grup toplantılarını görüyorsunuz, değil mi? Lider ve alkış...

Partilerin tüzüğünde “önseçim” yazdığı halde liderlerin önseçim yaptırmayıp milletvekili adaylarını kendilerinin ataması parti içinde değişik görüşlerin müzakere edilmesi imkânını ortadan kaldırdı.

Referandumda ideolojik bloklarda farklı eğilimlerin ortaya çıkması, ümit ederim ki parti tabanlarının büsbütün kapalı klanlara dönüşmesini önleyecek bir etki de yaratır.

Yazarın Tüm Yazıları