HDP nereye?

ŞEHİT öğretmen Necmettin Yılmaz’ın PKK tarafından vahşice katledilmesi hepimizin yüreğini yaktı.

Haberin Devamı

Necmettin öğretmen 23 yaşındaydı, bu yaz nişanlanacaktı. Kim bilir ne mutlu hayalleri vardı. Şanlıurfa’dan memleketi Gümüşhane’ye dönerken Tunceli-Pülümür arasında PKK’lı teröristlerce yolu kesildi, şehit edildi.

Allah rahmet eylesin, nur içinde yatsın.

Şehidin hatırasına sahip çıkan, teröre karşı dik duran Tunceli CHP Milletvekili Gürsel Erol’u kutluyorum. Terörü protesto etmek için dün yürüyüş yapan Tunceli halkını da kutluyorum.

PKK’NIN EYLEMLERİ

Bu satırlar yazılırken Tunceli yürüyüşü başlamamıştı. Düşündüm ki, PKK’lı teröristler öğretmen, öğrenci, doktor, hemşire, işçi katlettiğinde Diyarbakır’da da HDP bir yürüyüş yapsaydı...

Bugüne kadar olmadı çünkü ideolojik ve siyasi bağları var. Sadece bazen “kabul edilemez” gibi açıklamalar yaptılar.

Haberin Devamı

Fakat artık zamanı gelmedi mi? Yaşananları gözden geçirerek HDP’nin yeni bir politika geliştirmesi gerekmiyor mu?

“Çözüm süreci” talihsiz bir deneme oldu. İktidar PKK’nın yığınak yapmasına süreç uğruna göz yumdu, hatta ‘eyalet sistemi iyidir’ gibi açıklamalar bile yaptı. Ama PKK “Rojava devrimi”ni Türkiye’ye taşıma hayaliyle süreci sabote etti...

2015 yılının 15 Temmuz’unda PKK “halk savaşı” ilan etti, buna karşılık 25 Temmuz’da hükümet operasyonlara başladı.

TERÖRE KARŞI OPERASYONLAR

İki yıldır PKK’ya karşı çok başarılı operasyonlar yapılıyor. PKK’nın hendekleri, barikatları, tünelleri, bubi tuzakları 2016 yılında temizlendi. Suriye kentlerine benzeyen manzaralar oluştu ama halkın tavrı ne oldu?

HDP oy kaybetti, çünkü bunların sorumlusu PKK idi.

Batı’nın tavrı ne oldu?

PKK’ya karşı operasyonlar konusunda Batı’dan Türkiye’ye önemli resmi eleştiriler gelmedi. Günlerce sokağa çıkma yasağı ilan ederek o büyük operasyonları yaparken hükümet de OHAL’e ihtiyaç duymadı.

Son zamanlarda hükümete Batı’dan gelen yoğun eleştiriler teröre karşı operasyonlar konusunda değildir; OHAL uygulamaları ve ölçüsüz tutuklamalar konusundadır.

HDP bu çağda terör metotlarıyla halkın ve uluslararası toplumun desteğini almanın mümkün olmadığını görmüş olmalıdır.

TOTALİTER YAPI

Haberin Devamı

PKK şimdi de Suriye’de PYD’yi Amerika’nın desteklemesinden umuda kapılmış olabilir! Bunun Türkiye’yi zaafa uğratmayacağı görülecektir. PKK’nın 2015’teki “Rojava’yı Türkiye’ye taşıma” umudunun boşa çıktığını unutmamak gerekir.

HDP artık kendi özgür iradesiyle teröre karşı çıkabilmeli, Kandil’in totaliter vesayetini kırabilmelidir.

Maalesef şimdi tutuklu olan Aysel Tuğluk, 6 Eylül 2014’te Diyarbakır’daki DTK toplantısında bu totaliter vesayeti şöyle eleştirmişti:

“Demokratik Kürt siyasetinin kendi içinde demokrasi sorunu oldukça ciddidir. Kendi içimizde ifade özgürlüğünü sağlayamıyorsak biz hangi konuda anlaşmaya varacağız?.. Maalesef ufuksuzluk, baskı ve şiddete eğilim, karşı tarafı yok saymak ve zaman zaman totaliter yaklaşımlar ve popülizm hastalığı tüm bu hususlarda Kürt siyaseti olarak rüştümüzü yeniden ispatlamakla yeniden karşı karşıyayız. Sözlerim asla bir eleştiri olarak anlaşılmamalı, bu hepimize aynı zamanda bir özeleştiridir.”

Haberin Devamı

Eleştiri-düzeltme mekanizmasının işlemediği, halkın katılmadığı bir hareketin doğru yürüdüğü anlaşılabilir mi?

HDP böyle bir özeleştiri ile teröre karşı çıkarsa demokrasi içinde ve çatışmadan birlikte yaşamayı başarabiliriz.

Yazarın Tüm Yazıları