En büyük kriz

SURİYE krizinin Cumhuriyet tarihinde karşılaştığımız en büyük tehdit olması iki sebepten kaynaklanıyor:

Haberin Devamı

Biri, karşımızdaki gücün Rusya olmasıdır. İkincisi Rusya ve Amerika’nın Suriye’deki tutumunu uygun bulan PKK’nın içeride terör yürütürken, PYD eliyle Türkiye‘yi güneyden kuşatmaya çalışmasıdır.

Rusya Suriye’ye öylesine hâkim olmuştur ki, bir gün barış sağlanır da Suriye’de yeni bir rejim kurulursa, bu büyük ölçüde Rusya’ya bağımlı olacaktır. Öyle bir rejimin “Şam Emevi Camisi’nde cuma namazı kılmamıza” izin vermeyeceği bellidir.
Bu deyiş Suriye’de Türkiye’ye dost bir rejimin kurulması amacını ifade ediyordu, gidişat maalesef tersinedir.
Ne zaman kurulacaksa Suriye’deki olası rejim sadece Rusya’ya bağımlı olmayacak, PYD’nin de bir rolü olacaktır. PYD bir karşılık almadan mı Rusya’ya ve Baas’a lejyonerlik yapıyor?!

 

Haberin Devamı


RUSYA VE PYD

 


Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’ın verdiği resmi rakamlara göre, Rusya Suriye’de yaptığı 7200 hava saldırısında yüzde 88 oranında muhalifleri, yüzde 12 oranında IŞİD’i vurmuş!
Belli ki Rusya askeri güç kullanarak Suriye’yi Sovyet usulü bir “uydu devlet” haline getirmek için sivil muhalefeti ezmeye çalışıyor!
Halep’in kuzeyinde Rusya’nın okul ve hastaneleri bile bombaladığını Fransa Başbakanı Manuel Valls ile Amerikan Dışişleri Bakanı Kerry de söyledi.
Rusya Halep’in kuzeyinde, Kilis’in güneyinde Araplara ve Türkmenlere bomba yağdırarak bir taşla iki kuş vurmak istiyor:
-İnsani yardım koridorunu keserek onbinlerce göçmeni Türkiye’ye kaçırmak istiyor. Bu aynı zamanda etnik temizliktir ve Avrupa’ya da gözdağıdır.
-İkincisi, havadan Rusya karadan da PYD buraya hâkim olursa, PYD’nin Afrin ve Kobani kantonlarını birleştirmesi kolaylaşacaktır. Bunun anlamı PYD’nin Türkiye’yi bütün Suriye sınırınca kuşatmasıdır.

 


PKK TERÖRÜ

 


PKK’nın 11 Eylül 2013 kongresinde ifade edildiği gibi, KCK yani Kandil, Kuzey Suriye’yi ve (Rojova) Türkiye’nin güneydoğusunu aynı stratejinin unsurları olarak görüyor.
Böyle düşündükleri için Suriye’deki gelişmelerden cesaret alarak ‘Çözüm Süreci’ne uymadılar, silah ve mühimmat depoladılar... 7 Haziran seçimlerinin hemen ardından 11 Haziran’da KCK Yürütme Konseyi “Çatışmasızlık sona erdi” açıklamasını yaptı. KCK Eşbaşkanı Bese Hozat da 15 Haziran’da “devrimci halk savaşı”nı ilan etti.
Terör böyle başladı.
Türkiye’nin “terör” kavramını aşan bir tehditle karşı karşıya olduğu açıktır.

 

Haberin Devamı


PUTİN’İN KOMPLEKSİ

 


Yakın zamanda bir imparatorluk kaybeden Rusya, Almanya gibi ekonomik ve teknolojik gelişmeyle güçlenmek yerine, Sovyet usulü kaba askeri hareketlerle gücünü göstermeye çalışıyor.
Putin’in kompleksi ve Putinizmin özü budur.
Rusya Kasım 2015’te Suriye’deki Lazkiye üssüne en modern S-400 füzelerini yerleştirmişti. Dünkü haberlere göre, elindeki en modern iki adet “casus uçağı”ndan birini Suriye’ye gönderdi. Askeri yorumcular bunu Suriye hava sahasını Batılı uçaklara karşı da denetim altına almak olarak yorumluyorlar.
Merkel boşuna mı “uçuşa yasak” bölgenin gerekli olduğunu söylüyor.
Rusya Suriye’yi Sovyet usulü “uydu devlet” yapmıyor da ne yapıyor.
Türkiye ne yapmalı? Bu problemin sihirli değneği yok. Evvela içeride yumuşama gerekir, demokrasi standartlarımızı yükseltmek, muhalefetle ilişkileri yumuşatmak gerekir. Türkiye’nin Batı’daki itibarını yükseltmek gerekir. Hamasetin dış politikada yaptığı hasarı gidererek ve ağabey üslubunu bırakarak Ortadoğu’da diplomatik ilişkilerimizi süratle geliştirmek gerekir...
Rasyonel politikalarla aşılabilecek uzun ince bir yoldayız.

Yazarın Tüm Yazıları