Suna Dumankaya

Cildim pul pul

4 Aralık 2006
Merhaba Suna Hanım. Benim cildim son bir yılda bütün gerginliğini yitirdi. Pul pulmuş gibi görünüyor. 21 yaşında olmama rağmen daha yaşlı gösteriyorum. Makyaj yaptığımda ise kırışıklıklar artıyor. Son bir yılda çok üzücü olaylar yaşamıştım belki o yüzden cildimde böyle bir sorunla karşılaştım. Ayrıca ağladığım zaman cildim kızarıyor ve yanıyor. Acaba cildimin gözyaşına alerjisi mi var? Bana gerginleştirici etkisi olan bir karışım önerirseniz çok sevinirim. á A.C

Durumunuza çok üzüldüm. Acilen cilt doktoruna gitmeniz gerekiyor. Bu tür sorunlar, genelde salgı bezlerinden kaynaklanır ve çoğunlukla sizin gibi gençlerde görülür. Hormonların aşırı salgılanması deride fazla toksin birikimine neden olur. Aşırı yağlı yiyecekler, alkol ve sigaradan uzak durunuz. Size önereceğim karışım çok basit. Papatyayı çay gibi demle. Daha sonra süzdüğün papatya yapraklarını yüzünüze sürün. Ayrıca havuç yağı da cildinize iyi gelebilir. Kullandığınız kozmetik ürünlere de dikkat edin.

Yazının Devamını Oku

Vücuttaki şişkinlik

27 Kasım 2006
Suna Hanım, benim sorunum vücudumdaki şişkinlik... Ellerim ve karnım taş gibi, kendimi çok rahatsız hissediyorum. Günde bir kere bile zor çıkıyorum tuvalete... Bu sorundan nasıl kurtulabilirim? á Eda E.

Öncelikle bir doktora görünmenizi tavsiye ederim. Size önerim tam tahıl ekmeği, kuru kayısı, meyve-sebze yemeniz, bol bol su içmeniz... Ayrıca eşit miktarda rezene, sinameki, biberiye, papatya, funda yaprağı ve anasonu yarım litre suda 10 dakika demleyin. Süzüp bu sudan için... Hazmı zor olan yiyeceklerden de uzak durun.
Yazının Devamını Oku

Geniş gözenekler

24 Kasım 2006
Suna Hanım, merhaba... Öncelikle faydalı bilgilerinizden dolayı teşekkür ederim. Benim sorunum yüzümün çok yağlı olması, özellikle burun üstü ve yanak bölgemde çok büyük ve derin gözeneklerin olması... Bu gözenekleri temizlemek ve ortadan kaldırmak için ne yapmam gerekir? n Leyla

Size bir losyon önereceğim: Yarım kahve fincanı alkol, iki çorba kaşığı elma sirkesi, yarım kahve fincan gülsuyunu karıştırıp bir cam sişeye koyun ve soğuk yerde muhafaza edin. Sabah-akşam cildinizi bu losyonla silin. Yatmadan önce de elma suyu ve limon suyunu karıştırıp cildinize sürün, kuruyunca yatın. 5 gün içinde farkı görürsünüz.

Gözaltı morluklarına ebegümeci kompresi

Merhaba Suna Hanım, yazılarınızı zevkle takip ediyorum. Kitabınızda çok pratik ve etkili formüller mevcut. Fakat gözaltı morluklarıma bir çözüm bulamıyorun, ne yapmalıyım? Yardımınız için şimdiden teşekkürler. n Reyhan S.

Bir tutam taze ebegümeciyi havanda ezin, içine bir elmanın suyunu ekleyin. Karışımı gazlı bez arasına koyup, göz çevrelerinizde 20 dakika bekletin. Bir de bol bol maydanoz ve taze nane tüketin.
Yazının Devamını Oku

Saçlarım çok dökülüyor

17 Kasım 2006
Suna Hanım merhaba, benim sorunum saç dökülmesi ile ilgili. Biliyorum, şimdiye kadar bu konu hakkında size çok soru soruldu ve bir o kadar da cevap verdiniz. Ama bir kere de benim için cevap verirseniz çok sevinirim. Saç tipim yağlı, yani gün aşırı yıkamak zorundayım. Son 1 aydır da hem yıkarken hem tararken çok dökülüyor. Ne yapabilirim? á Ebru Akkale

Saç diplerinizin masaja ihtiyacı olabilir. Her gün 3 dakika masaj uygulayın. Ayrıca bir de tarif vereceğim: Bir su bardağı suda 4 yaprak defne, birkaç yaprak aynısafa ve biberiyeyi 10 dakika kaynatın. Su yarıya indiğinde süzün ve suyuna bir kahve fincanı iyi zeytinyağı, bir çay kaşığı deniz tuzu katın. Karışımı saç diplerinize boya sürer gibi sürüp, uçlara doğru tarayın. Streç filmle sarıp 3 saat kadar bekletin. Bunu haftada bir uygulayın.

Kirpik diplerinde kepeklenme olursa

Suna Hanım, öncelikle verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim. Benim kirpik diplerimde devamlı kepek oluyor. Acaba bunun için ne önerirsiniz? á Aysel Ö.

Size öncelikle bir dermatoloğa görünmenizi öneririm. Evde ise şu formülü uygulayabilirsiniz: Bir tatlı kaşığı jojoba yağı, aynı ölçüde buğday yağı, bir çorba kaşığı badem yağı, bir çay kaşığı lanolini karıştırıp, benmari usulü hafif ateşte eritin. Bu karışımı bir cam şişede saklayın ve geceleri yatmadan önce kirpik diplerinize az miktarda sürün.
Yazının Devamını Oku

Selülitlerimden kurtulamıyorum

13 Kasım 2006
36 yaşındayım, sorunum selülit... Düzenli yürüyüş yapmaya başladım, deniz tuzunu eritip sürdüm ama faydasını görmedim. Önerilerinizi bekliyorum. n Pelin B.

Vücuttaki suyu atmak için bol bol sebze, meyve, özellikle de enginar, hindiba, fesleğen, lahana, turp ve kuşkonmaz tüketin. Bitki çayları için, yürüyüşlere devam edin. Haftada bir kese yapın, imkanınız varsa masaj yaptırın. Ayrıca bir de formül önereceğim: Bir su bardağı susam yağına yarım su bardağı limon suyu, 30 gram kafur, 10 adet dövülmüş Aspirin, 10 damla öküzgözü esansı, 10 damla biberiye, 5 damla servi ağacı yağı ekleyip karıştırın. Bu karışımı masaj yaparak selülitli bölgeye yedirin. Bunu her gün uygulayın. Evde olduğunuz günlerde de streç filmle sarın ama çok sıkı olmamasına dikkat edin. İki saat sonra streç filmi açın.

Uzamayan tırnaklara limonlu özel kür

Benim sorunum tırnaklarımın uzamaması ya da uzayınca ortadan ikiye ayrılması. Zeytinyağı ve limonla bakım yaptım, bakım kremleri kullandım. Ama faydası dokunmadı. Bir çözüm önerirseniz sevinirim. n Y.B

Bir tas ılık suya bir çorba kaşığı tuz, birer tatlı kaşığı limon suyu ve sirke, bir çay kaşığı zeytinyağı koyun ve ellerinizi tutabildiğiniz kadar bu suda tutun. Her akşam bunu uygulamaya devam edin, tırnaklarınızı güçlendirecektir. Ayrıca tırnaklarınızı limonla ve badem yağıyla ovabilirsiniz. Bu formülleri ölçülerini artırarak ayaklarınız için de uygulayın.
Yazının Devamını Oku

Elma suyu ile kırışık tedavisi

10 Kasım 2006
Merhaba, ben size İzmir’den yazıyorum. Sorum gözaltlarındaki kırışıklarla ilgili... Bu kırışıklıkları gidermek için ne yapmalıyım? n Arzu

Göz çevresinin kırışmaması için bir elmayı rendeleyip, bununla kompres yapın. İkinci önerim ise şu: 200 gram arpa tanesi alın, bir litre suda haşlayın ve süzün. Haşlama suyu ile tüm yüzünüze kompres uygulayın. Haftada üç kez bunu tekrarlayın.

Siyah noktalara karşı yulaf unu peeling’i

Suna Hanım, ben 23 yaşındayım. Sorunum ise siyah noktalar. En çok da burnumun üzerinde var. Bunlardan kurtulmak için ne yapmalıyım?

n Nevin Donuk

Siyah noktalar cilt tipinizin yağlıya dönük karma olduğunu gösterir. Haftada bir peeling yapmalısınız. Birer çorba kaşığı yulaf unu, kil, su ve kremi karıştırıp cildinize sürün, 5 dakika sonra ovarak çıkarın. Ayda bir uzmana temizletmeyi de deneyebilirsiniz.
Yazının Devamını Oku

Saçlarım boyadan çok yıprandı

6 Kasım 2006
Suna Hanım, merhaba... Her şeyden önce bilgilerinizle bizleri aydınlattığınız için teşekkür ederim. Benim saçlarımda çok beyaz var ve kimyasal boyalar yüzünden de çok yıpranmış durumdalar... Saçlarım koyu kahverengi... Bitkilerle yaptığınız saç boyası tarifini rica ediyorum. Bir de cilt sıkılaştırıcı bir reçete verirseniz sevinirim. á Perihan Y.

750 gram yeşil ceviz kabuğu ve yaprağını 1,5 litre suda kaynatın. Su yarıya indiğinde süzün, suyuna bir kahve fincanı elma sirkesi katın. Saçınızı yıkadıktan sora bu suyla durulayın, 15 dakika beklettikten sonra normal suyla tekrar durulayın. Cildinizin sarkmasından şikayetçi iseniz de şu reçeteyi öneririm; birer çay kaşığı yaş maya ve sütü karıştırın, bunu yüzünüze sürüp 20 dakika bekletin. Ardından cildinize uygun kreminizi kullanın. Maskeyi haftada bir tekrarlayın.

Cansız kaş ve kirpikler

Suna Hanım, ben 23 yaşındayım. Normalde vücudumda fazla tüy olmasına rağmen kaş ve kirpiklerim çok seyrek. Kirpiklerimin gürleşmesi, dolgunlaşması için ne yapabilirim? Yardımınız için şimdiden teşekkürler. 

Şükran

İki çorba kaşığı Hint yağı, bir tatlı kaşığı buğday özü yağı, bir tatlı kaşığı lanolin, 3 adet ceviz ve 3 adet fındığı benmari usulü ısıtın. Sonra süzerek bir cam kaba koyun. Bu yağa kulak temizleme çubuğunu batırıp kaş ve kirpiklerinize sürün.
Yazının Devamını Oku

Koltuk altımdan çok rahatsız oluyorum

3 Kasım 2006
Merhaba Suna Hanım, benim saçlarım çok ince, cansız ve aşırı yağlı. Jöle, briyantin, sprey kullanmıyorum. Bir de saçlarım çok dökülüyor. Uzatmak istiyorum, uzadıkça daha çok dökülüyor. Sürekli kısa kestirmem gerekiyor. Koltuk altım da çok fazla terliyor ve gerekli tüm önlemleri almama rağmen kötü kokuyor. Bu durum beni çok rahatsız ediyor. Bazı insanlar aynı kıyafeti günlerce giyerler ya, ben asla yapamam. Şimdi bekarım ama evlenince problem olabilir bu konu. Bana botoks yaptır dediler ama nasıl yaptıralım botoksu? Maddi durumum elverişli değil. Bu sorunlarımın doğal yollardan çözümleri var mı? Lütfen bana yardımcı olun. İlginize teşekkürler.

RUMUZ: Leyla A.

İki yumurta sarısı, iki çorba kaşığı elma sirkesi, iki çorba kaşığı zeytinyağı, iki çorba kaşığı rom içkiyi karıştırın ve haftada iki kez saçınıza uygulayın ve iki saat bekletin. Sekiz hafta devam edin, yararı olacaktır. Terlemek istemiyorsanız baharatlı yiyecekleri sofradan kaldırın, kimyasal deodorant kullanmayın. Benim size önereceğim çözüm ise, bir kase pudra, bir tutam adaçayı, bir tutam bergamut ve lavantayı öğütüp pudra gibi oluncaya kadar karıştırın. Cildinizi önce limon suyu ile ovun. Daha sonra hazırlamış olduğunuz karışımı pamuk yardımıyla koltuk altınıza sürün.
Yazının Devamını Oku