Her velinin şansı yok

Okul, kitap ve kırtasiye harcamaları ile okul servisi ve özel öğrenci yurtlarına yapılan ödemeler verginin üzerinden hesaplandığı gelirden düşülebiliyor.

Haberin Devamı

Ama memur ya da işçiyseniz, çocuğunuz devlet okuluna ya da vakıf üniversitesine gidiyorsa avantaj yok.

2014 -2015 Eğitim ve Öğretim yılının kapılarını açmasına ve ilk zil sesinin çalmasına bir hafta kadar az bir süre kaldı. Okulların açılması, velilerin okul masraflarının da başlaması anlamına geliyor. Masraflar sadece defter, kitap ve kıyafet değil, okul servis ücreti ile bazı özel okullara ve vakıf üniversitelerine yapılan ödemeleri de kapsıyor.


VERGİDEN DÜŞME


Hemen belirtelim; Vergiden düşme diye bir olay yok. Yıllardır bu deyim yanlış kullanılır. Okul masrafları vergiden değil, verginin üzerinden hesaplandığı gelirden düşülebiliyor.
Çocukların okul masraflarına tanınan vergi avantajından yararlanabilmek, bazı koşulara bağlı.
Birincisi, kimin çocuğu olduğuna,
İkincisi çocuğun yaşına,
Üçüncüsü hangi okulda okuduğuna,
Dördüncüsü anne ya da babanın gelirine,
Beşincisi, yapılan harcamanın türüne ve kimlere ait olduğuna,
Altıncısı, çocuğun Türkiye’de okuyup okumadığına bağlı..
Çocuğunuz varsa ve okula ya da kursa gidiyorsa, aşağıda yazdıklarımızı okuyarak, durumunuzu değerlendirebilirsiniz.

Haberin Devamı


KİMİN ÇOCUĞU VE KAÇ YAŞINDA?


Babası ya da annesi memur ya da işçi yani ücretli ise, çocuğun okul masrafları nedeniyle vergi avantajı yok. Bunlar, gelir vergisi beyannamesi vermedikleri için okul masraflarını gelirlerinden düşemiyorlar. Okul masraflarının gelirden düşülmesi bakımından, yıllık gelir vergisi beyannamesi veren, gerçek kişilere (konfeksiyoncu, bakkal, mobilyacı, lokantacı, inşaatçı, ayakkabıcı, yedek parçacı, avukat, doktor, mimar, kira geliri, kâr payı, temettü beyan edenler gibi kişilere) vergi avantajı var. (Gelir Vergisi Kanunu Md.89/2)


HANGİ OKULA GİDİYOR?


Çocuğunuz devlet okuluna ya da vakıf üniversitesine gidiyorsa, okula ödenen (örneğin vakıf üniversitesine ödenen 30 bin lira) için vergi avantajı yok.
Çocuk, gelir veya kurumlar vergisi mükellefi olan; anaokulu, kreş, ilkokul, lise, dershane vb. yere gidiyorsa, vergi avantajından yararlanılıyor. Yurt dışında okuyan çocuklar için (Kıbrıs dahil) vergi avantajı yok. Yani bu okullarda okuyanların okul parası dahil hiçbir masrafı, gider olarak indirilemiyor.

Haberin Devamı


Hangi harcamalar gelirden düşüyor?


GELİR veya kurumlar vergisi mükellefi olan; her türlü eğitim ve öğretim kurumlarına, anaokulu, kreş, dershane gibi yerlere eğitim amacıyla yapılan ödemeler ile üniversite hazırlık ve yabancı dil kurslarının giderleri, her türlü kitap (ders kitabı, hikaye, roman, bilimsel eser vb) ve kırtasiye harcamaları, okul servisi ve özel öğrenci yurtlarına yapılan ödemeler, beyan edilen gelirden indirilebilir. İndirilebilecek eğitim harcamasının; mükellefe, eşine ve 18 yaşını veya tahsilde olup 25 yaşını tamamlamamış çocuklarına ait olması gerekiyor. “Eş” deyimi ise, aralarında yasal evlilik bağı bulunan kişileri ifade eder. (Bkz. 23.10.2012 Tarih ve 2012/7 sayılı Gelir Vergisi K.sirküleri).

Haberin Devamı

VERGİ AVANTAJI NE KADAR?

GELİR vergisi mükellefleri, eğitim harcamalarının tamamını, yıllık beyanname ile beyan edecekleri gelirden “Yüzde 10’unu aşmamak koşuluyla” indirim konusu yapabilir. Örneğin 120 bin TL gelir beyan eden ve çocuğu için 14 bin TL eğitim harcaması yapan konfeksiyoncu, bunun 12 bin TL’sini indirebilir. “Vergi avantajı” bu uygulamadan, işçi ve memurların yararlandırılmayışı ciddi bir eksiklik.

Yazarın Tüm Yazıları