Hem emekli maaşı hem de yetim maaşı alabilir miyim?

Haberin Devamı

SORU: Babam kamu görevlisi iken vefat etti. 12 yaşımdan bu yana “Yetim maaşı” alıyorum.
Bu arada ben de 50 yaşıma geldim. Halen bekârım ve yakında SSK’dan emekli olup “emekli maaşı” alacağım. Ben bu yetim maaşına alıştım. Emekli olduğumda, SSK’dan emekli aylığı bağlanınca, Emekli Sandığı tarafından yetim maaşım kesilir mi?
Gülay ENİSEL - Mersin

YANIT: Rahat olunuz, bekâr olduğunuz sürece kesilmez. Her iki aylığı da alırsınız.

Avukatlık bürosunun KDV’si indirilir mi?

SORU: Öteden beri hayal ettiğim bir büroyu, inşaat şirketinden satın aldım. Tam 320 bin TL KDV ödedim. Ödediğim bu KDV’yi tahsil ettiğim KDV’lerden düşebilirsem, yaşadım.
Maliye’ye en az 2-3 yıl hiç KDV ödemem. Bu mümkün mü, mümkünse nasıl?
Selçuk BAYSAL - Bursa

YANIT: Aldığınız iş yerini, serbest meslek kazanç defterine kaydedeceksiniz. Buna “aktife kaydetme” deniliyor. Muhasebeciniz bu kaydın nasıl yapılacağını bilir.
Bu durumda, ödediğiniz 320 bin TL KDV’yi, tahsil ettiğiniz KDV’den indirebilirsiniz.
Ayrıca, büroyu satın alma bedelinin yüzde 2’sini de “amortisman” gideri olarak gelirinizden indirebilirsiniz.

Kiracının ödemediği kiralar

SORU: Kiracımla başım dertte. 2014 yılında tam 5 aylık kirayı ödemedi. 2014 konut kira gelirimi beyan ederken, tahsil etmediğim kiranın da gelir vergisini mi ödeyeceğim?
Leyla ESEN - Adana

YANIT: Kira gelirinde “tahsil” esastır. Kaç aylık kira tahsil ettiyseniz onu bildireceksiniz. Ancak 2014’ün kirasını 2015’te tahsil ederseniz, tahsil ettiğiniz tutarı da 2015 yılı kira geliri ile birlikte beyan edeceksiniz.

Şirketin GYO’ya dönüşümü

SORU: Şirketimizin, gayrimenkul yatırım ortaklığına (GYO) dönüşümü sırasında sahibi olduğu gayrimenkullerin değerlenmesi sonucunda oluşacak farkların vergi mevzuatı karşısındaki durumu nedir?
Filiz ULUÇ - İstanbul

YANIT: Gayrimenkul yatırım ortaklığına dönüşüm nedeniyle ilgili mevzuata göre yapılan değerlemelerden kaynaklanan olumlu veya olumsuz farkların, kurum kazancına dahil edilip vergilendirilmesi söz konusu değildir (GİB. İst.VD. Bşk.’nın 25.04.2012 tarih ve KVK 6-1450 sayılı özelgesi de bu yöndedir).

Kocası askere gidene para veriyorlar mı?

SORU: Ev hanımıyım, bir de çocuğum var. Kocam askere gitti. Hiçbir gelirimiz yok. Devlet, kocası askere gidene aylık bir para veriyor mu?
Döndü YILMAZ - Urfa

YANIT: Eşi askere gittiği için yoksulluk riski ile karşı karşıya kalan kadınlara iki ayda bir 500 TL sosyal yardım yapılıyor. Yardım için bulunduğunuz ildeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na başvuruda bulunmanız gerekiyor.

Otomobİl MTV’si gider yazılır mı?

SORU: Şirketimize kayıtlı binek otomobil var. Motorlu Taşıtlar Vergisi de 8 bin TL civarında. Bu vergiyi şirket defterine masraf yazabiliyor muyuz? Muhasebeci yazamayız diyor, ben yazarız diyorum. Kim haklı?
Cem PAKSOY - Antalya

YANIT: Muhasebeciniz haklı. Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanunu’nun 14. maddesine göre, ödenen MTV ve cezalar ve gecikme zamları gider olarak yazılamaz.

Yazarın Tüm Yazıları