Müzik satışı tarihe mi karışıyor

Yanıt zaten sorunun içinde. Uzun süredir çevremde plak koleksiyonerleri dışında albüm alan birini duymadım. Herkes en az bir online müzik platformuna üye. Buna ben de dahilim.

Haberin Devamı


Amerika Kayıt Endüstrisi Birliği (RIAA)’nin verilerine göre, dünyanın en önemli müzik pazarlarından Amerika’da fiziki satışta yüzde 15, dijital albüm satışında yüzde 25 ve single satışında yüzde 28 düşüş var. Radyo yayınları ise yüzde 23 büyüme kaydetmiş. Verilere göre, müzik sektörünü ayakta tutan dijital müzik platformları ve onların abonelik sistemleri. Şu an alımdan çok dinleme, arşivcilikten çok günü yaşama, dilediğince şarkıya kolay ulaşma ön planda. Plak koleksiyonerleri bir yana, müzik almak, dijital de olsa albüm saklamak tarihe karışmak üzere gibi gözüküyor.

Öte yandan Türkiye’de

Geçen hafta rock müzik alanında Türkiye’nin önemli gruplarından The Climb’ın Paslanmaz Kalem sitesindeki röportajına denk geldim. Pentagram’ın da solistliğini üstlenen grubun vokalisti Gökalp Ergen, 8 Mart’ta düzenlenecek “Laneth Bir Gece 2” öncesi verdiği röportajda Türk müzikseverlerin dönem içinde kaydettiği gelişmeye dikkat çekmiş.
Ergen, “Sahneden aşağıya baktığımda harika bir kalabalık görüyorum. İyi müzik dinleyen, sevdiği grubu büyüklerinin kendilerinden önce yaptıkları gibi sahiplenen, bilinçli genç müzikseverler görüyorum. İlginç dinamikleri olan heyecan verici, yepyeni bir müzik tüketim algısı var. Ben bazı dostlarımın aksine, müzik piyasasının 90’lardan bu yana birçok açıdan iyiye gittiğini düşünüyorum” diyor.
Müziğin satışı yerine dijital abonelik trend olsa da müzikseverlerin, önceki dönemlere oranla daha eğitimli, spesifik türlerdeki müziklere de hakim, genelde saygılı olduklarını görüyoruz. Bu da müziğimiz adına oldukça umut verici.

Haberin Devamı

Samimi konserler

Jam Session, ikinci yılında İstanbul’a yayıldı. 8 farklı mekanda 14 farklı performans, biri akustik olmak üzere toplam 3 söyleşiye ev sahipliği yapacak. Bu etkinliklerin en güzel yanı ise bir anlamda samimi bir konser ortamı sunması. Fuzuli, Nusaibin, Noland ve Nekropsi’yi ise kaçırmasanız iyi edersiniz. Mart ayı sonuna kadar sürecek etkinliklere bir göz atmanızı öneririm.

Sıla’dan 3 EP daha yolda

Sıla denince akıllara albüm gelir ama bu kez ters köşe yaptı ve EP çıkardı. “Acı” adını taşıyan EP’nin intro şarkısı “Ağrı”, Sezen Aksu ile yaptıkları “Medet” şarkısının öncüsü. EP’de bir de “Sabır” şarkısı var. Sıla şarkılarını hemen kabul edip günlerce dinleyenlerden olabilirsiniz ama ben genelde uzun sürede sindirir sonra da çok sevdiğimi beyan ederim. Şimdilik karşımızda klasik Sıla şarkıları gördüğümü söyleyebilirim.
Gelelim EP formatında sırada ne olduğuna. Tabii ki Sıla bir albümlük şarkılarını dörde böldü ve 2019 içinde 3 EP daha çıkaracak.
Herkesin merak ettiği sorunun yanıtını da vereyim. Malum şarkı “Boş Ev”i ise bu üç EP’de de okumayacak. Başka bir dostunun okuma ihtimali ise yüksek.

Gelsin nisan

Haberin Devamı

Can Bonomo, nisan ayında çıkacak “Ruhum Bela” albümünün çıkış şarkısını öncü olarak gönderdi. Can Saban ve Ali Rıza Şahenk ile olan birlikteliğine bu albümde de devam eden Bonomo, sizi şaşırtacak bir albümle gelmiyor belli ki ama omurgası sağlam bir iş çıkacağını söylemek mümkün. Bestelerin ve sözlerin iyi olacağına da hiç şüphe yok.

Sonar İstanbul’a sektör de gelmeli, çünkü...

Türkiye’de yapılan en ilginç festivallerden biri olan Sonar İstanbul bu hafta sonu kapılarını açıyor.
Performans sergileyecek isimleri daha önce de köşede paylaşmıştım. Ama unutmayın, görsel ve işitsel festivalin bir de konuşmaları, söyleşileri ve şovları var.
Sonar İstanbul’un en ilgi çekici yönlerinden biri olan Sonar +D’de yer alan atölyeler, sunumlar, interaktif enstalasyonlar, mini dersler, paneller, sanatçılarla konuşmalar ve MarketLab alanındaki deneyimler ücretsiz.
Festivalin sitesi üzerinden kayıt yaptırabileceğiniz etkinlikler arasında en merak ettiğim Spotify Berlin ekibinin katılımıyla gerçekleşecek masterclass ve Dünya Kadınlar Günü’nde yapılacak Feminen Güç: Toplumsal Cinsiyet ve Eşitlik Tanımı Perspektifleri oturumu. Sektöre hizmet eden ilgili herkesin dinlemesi şiddetle tavsiyedir.

Haberin Devamı

Ney ve diğer sesler

Multi enstrümantalist olarak tanınan Volkan İncüvez’in ilk solo albümü “Kün” yayınlandı. Hazırlanışı beş yılı bulan ve iddiasına göre tasavvuf felsefesi ile bilimi ortak bir dilde buluşturan Kün albümü, evrende uzay boşluğunda geçen bir yolculuk. Birçok grupla çalışan İncüvez’in ney ağırlıklı albümde çok seslilik de uzaya dahil. Dinlendiren tarafıyla da huzura doğru yol aldırıyor dersem, yanlış olmaz.

Ne dinledim?

*Bi Android-Yeni Bir Dert
* Feridun Düzağaç-Sana...toryum
* Sıla-Medet
* Güler Özince-Bulurum Yolumu
* Overeater-Ressamın Eli Titremez
*Canozan-Dünya Dursun
* Ne Jüpiter-Kararsız
* Cava Grande-Vessels
* Beyza Doğuç-Ben Hep Burdayım
* Bahr- Serenity

Yazarın Tüm Yazıları